Ekonomi
14 Eyl 2023 11:09 Son Güncelleme: 14 Eyl 2023 16:52

Euro’nun merkezinde karar günü! Beklentiler ne yönde?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını enflasyonla mücadelede son adımı olarak rekor bir zirveye mi yükselteceğine yoksa ekonomi kötüleştikçe ara mı vereceğine karar verecek.

Euro'yu paylaşan 20 ülkenin merkez bankası bir ikilemle karşı karşıya. Art arda dokuz faiz artışından sonra bile fiyatlar yüzde 2 hedefinin iki katından fazla artıyor ve iki yıl daha bu seviyeye yavaşlaması beklenmiyor.

Ancak dünyanın büyük bölümünde yüksek borçlanma maliyetleri ve Çin'in ekonomik rahatsızlığı ekonomik büyümeyi olumsuz etkiliyor; euro bölgesinde bir durgunluk artık belirgin bir olasılık olarak ortaya çıktı.

Ekonomistlerin çoğunluğu, ECB'nin bu hafta faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyordu ancak ruh halinin değişmesiyle birlikte para piyasaları, başlayan bir döngünün sonuncusu olması beklenen faiz artırımına bir şans veriyor.

VERİLER NE DİYOR?

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,1 geriledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre bölgede sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına kıyasla yüzde 1,1, Temmuz 2022'ye göre de yüzde 2,4 azaldı.

AB'de de sanayi üretimi, temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2 düştü.

Temmuzda AB ülkeleri arasında aylık bazda sanayi üretiminde en fazla düşüş yüzde 9,1 ile Danimarka'da, yüzde 6,6 ile İrlanda'da ve yüzde 4,4 ile Litvanya'da tespit edildi.

​​​​​​​Sanayi üretimi yıllık bazda ise en fazla gerileme yüzde 11,5 ile Bulgaristan'da, yüzde 9,5 ile Estonya'da ve yüzde 8,6 ile Letonya'da gerçekleşti.

FAİZ KAÇ OLACAK?

25 baz puanlık bir artış, ECB'nin banka mevduatlarına ödediği faiz oranını, euronun 1999'da kullanılmaya başlanmasından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,0'a çıkaracak. Sadece 14 ay önce bu oran yüzde -0,5 gibi rekor düşük bir seviyedeydi