Gündem
07 Nis 2011 15:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:13

EURONEWS "KÜRDİSTAN" AYIBINI TEMİZLEDİ! HARİTADA HANGİ İFADE KULLANILACAK?

Dünyanın en çok izlenen Haber Kanalı ayıbını düzeltti ve "Kürdistan" kelimesini yayından kaldırdı.

121 ülkede yayın yapan ve Dünyada 20 milyon izleyicisi bulunan uluslararası yayın kuruluşu EuroNews, Türkiye'de yayın hayatına başladığı 2010 yılı ile birlikte diğer ülke yayınlarında olan Türkiye'ye karşı hoş olmayan sözlerini değiştiriyor.
 
Özellikle Almanya, İspanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'da geniş bir izleyici kitlesine sahip olan EuroNews, geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katıldığı açılış töreni ile Türkçe yayına başlamıştı.

Kanal hazırladığı bir haberde Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeleri göstermek için hazırlanan bir haritada, doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinin de bulunduğu taralı bir alan, "Kürdistan" olarak verildi. Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin siyasi sınırlarının doğru bir şekilde yansıtıldığı haritada Kürtlerin yaşadığı bölgelerin üzeri çizilerek belirgin hale getirilmiş.

Kanal, ilk yayından itibaren derhal haritayı değiştirerek "Kürdistan" yerine "Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı yerler" anlamına gelen "Kurdish populated areas"  ifadesini koydu. Haber, gün boyunca Euronews'in ortak yayın yaptığı on dilde bu yeni ifadeyle yayınlandı. 

Geçmişte PKK yanlısı yayınlarıyla Türkiye'de sert tepkilere neden olmuş olan Euronews, geçen yıl Türkçe yayına başlamasıyla birlikte Türkiye hakkında daha dengeli ve daha objektif haberler yapıyor. Öte yandan,  daha önce Türkiye'den sadece belirli konulara odaklanan kanalda yapılan Türkiye konulu haberlerin sayısının artması dikkat çekiyor. Bu haberler, aynı anda tüm dünya genelinde on dilde yayınlanıyor.