Gündem
08 Ağu 2016 09:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:27

Eski medya patronundan şok itiraf: 'Gülen beni tehdit etti ve borçlandırdı'

FETÖ üyesi olduğu gerekçesiyle ifade veren işadamı Tamince, ‘Cemaate dahil olmam için kendilerini Nuh’un gemisi olarak gösterdiler’ dedi.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, önce kayyım atanan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da rektörü gözaltına alınan Uluslararası Antalya Üniversitesi'nin Mütevelli Heyeti Başkanı olan işadamı Fettah Tamince'nin Fethullahçı Terör Örgütü üyesi olmak ve "dolandırıcılık" suçlamalarıyla ifadesine başvurdu.

Bir dönem medyadaki yatırımları ile de dikkat çeken Tamince, Cemaate nasıl girdiğini de anlattı. Tamince, "Cemaate dahil olmam için kendilerini Nuh'un gemisi olarak gösterdiler" dedi. Savcılık, 15 Temmuz öncesinde Tamince hakkında cemaat üyeliği ve dolandırıcılık suçlarından takipsizlik kararı verdi.

İşadamı Tamince, 15 Temmuz darbe girişiminden önce 1 Nisan günü savcılığa ifade verdi, cemaat itiraflarında bulundu:

CEMAAT EVLERİNDE KALDIM
1986'da, Van'dan Antalya'ya geldim. Ailemden uzak olduğum için cemaatin evlerine ve yurtlarına gidip gelmeye başladım. Abiler ve ablalarla görüşmeye başladım. Cemaatin dine ve vatanına hizmet edecek öğrenciler yetiştirdiğini gördüm inandım.

CEMAAT BENİ TEHDİT ETTİ
Cemaate dahil olmam için kendilerini Nuh'un gemisi olarak gösterdiler. Dershane krizinden sonra bunların gerçek yüzlerini görünce ilişiğimi hemen kestim. Beni defalarca arayarak yanlış yolda olduğumu, dönmem gerektiğini ilettiler. Hatta Antalya eski sorumlu imamı Mustafa Yeşil bana Twitter hesabımdan bana "ey oğulcuğum bu geminin dışında olan herkes boğulacaktır, ahret feda edilmez, orada senin için kimse bir şey yapamaz" diye başlayan bir tehdit metnini mesaj gönderdi. Bu mesajı delil olarak sunuyorum.

10 MİLYON DOLAR BORÇ ÜNİVERSİTEYE KALDI
Antalya Üniversitesi'nin kuruluş aşamasında toplanan bağışlar üniversite için harcandı, aksi hareket edenler hakkında şikâyetçi oldum, üniversiteyi kurarken maddi kaynağının yüzde 95'ini kendim karşıladım.

Mark Antalya'nın içindeki 4. katından sonrasındaki ofis blokunun sahibi Hilmi Ünal (Cemaat soruşturmasında aranıyor) tarafından üniversiteye bağışlanmak istendiği söylendi. Bende memmuniyetle kabul ettim. Akabinde Hilmi Ünal'ın finansal sorununun olduğu, binayı satın almamız, kredi çekmemiz gerektiği Hilmi Bey'in bu krediyi geriye ödeyeceğinin söylenmesi üzerine 10 milyon dolar kredi çekildi. Hilmi Ünal bunun 100 bin dolarlık kısmını ödedi. Bundan başkada bir ödeme yapmadı, bu borç üniversitenin üstüne kaldı ve borç ödenmeye devam edilmektedir.

TAMİNCE'YE TAKİPSİZİLİK
Savcılık, Tamince hakkında 1 Temmuz 2016 tarihinde "takipsizlik" kararı verdi. Savcılık kararında, "FETÖ üyesi olduğuna dair KOM Şube tarafından yapılan tespitlerin soyut ve genel nitelikte olduğu, Uluslararası Antalya Üniversitesi'ne yapılan bağışların da yasalara uygun olduğunu" öne sürdü.

BİR MEDYA PATRONU OLARAK TAMİNCE

11'i Türkiye'de, 3'ü Kazakistan'da, Ukrayna, Libya, İsviçre, Mısır, Birleşik Arap Emirlik'lerinde 2 ve Hırvatistan'da 1'er tane olmak üzere Rixos isimli 21 otelin sahibi olan 1972 yılında Van, Çaldıra doğumlu Fettah Tamince medya patronluğu ile de tanıyordu.

Tamince, 2009 yılında Ethem Sancak'tan  Star Medya Yayıncılık AŞ, Star Medya Ajans AŞ, Star Matbaacılık AŞ, Dinamik Radyo Televizyon AŞ'nin yüzde 50 hissesini satın alınmıştı.

2013 Nisan ayında bu grubun yüzde 50'sini Azeri Socar Grubu'na satmış, grupta geri kalan yüzde 50 hissesini 2014 Mayıs ayında tekrar Ethem Sancak'a satarak medyadan ayrılmıştı.

Temmuz 2014 ayında da Star Medya'nın yüzde 50'sini sattığı SOCAR Grubu'ndan aynı miktarda hisseyi geri alarak medyaya dönen Tamince 15 gün sonra ise hisselerini yeniden Ethem Sancak'a satmıştı.

Bir dönem Gülen Cemaati'ne yakınlığı ile de bilinen Tamince, Fethullah Gülen için "idolüm" diyordu. Cemaat ile lise yıllarında tanıştığını ve 2013 Aralık ayına kadar da yardımlarının devam ettiğini anlatan Tamince, "yaptıkları eğitim çalışmalarına maddi ve manevi anlamda desteklerim olmuştu" dediği Gülen Cemaati ile  17 – 25 Aralık'tan itibaren tüm ilişkisini bitirip işlerine konsantre olduğunu açıklamıştı.