Medya
24 Şub 2013 18:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:02

''ESKİ MEDYA KÜRT SORUNUNU MAGAZİNLEŞTİRDİ!'' ELİF ÇAKIR'DAN SERT ELEŞTİRİ!

"X bir gazetenin ‘İşte Türkiye'nin en çekici adamı' diyerek ‘Apo'nun fotoğrafını yayınlaması yakındır."

"Demedi demeyin! X bir gazetenin ‘İşte Türkiye’nin en çekici adamı’ diyerek ‘Apo’nun fotoğrafını yayınlaması da pop sosyoloğumuzun heyecana kapılıp ‘arkadaş yarını bekleyemedim’ yazısı döşenmesi de yakındır."

Bugün Star’daki köşesinde böyle yazıyor Elif Çakır. "Durun kızmayın hemen. Böyle bir ihtimali yazıyorsam vardır bir sebebi." diye de ekliyor.

İşte Çakır’ın köşesinden böyle yazma gerekçesi:

50’DEN FAZLA GAZETECİ, YAZAR VE AKADEMİSYEN

"Dün Diyarbakır’daydım. Türkiye Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı ile Medialog Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği ‘Toplumsal Uzlaşı ve Medya’ çalıştayına 50’nin üzerinde gazeteci, yazar ve akademisyen katıldı.

(...) Medya bildik medya sorunları aynı. Kadın şiddetinden, cinayetlere, Kürt sorunundan ülkenin kirli darbeler geçmişine kadar nereye el sorunların ortasından medya çıkıyor. Medyanın neresinden tutsanız elinizde kalıyor anlayacağınız.

MASASINI ŞEMDİNLİ’YE KOYAN YAYIN YÖNETMENİ DE GELMELİYDİ


Bir taraftan konuşulanları dinlerken defterime, konu medyanın sorunlu dili ise ve toplantının yapıldığı şehir de Diyarbakır’sa en azından bu toplantıya Şemdinli’nin tepesine çiçeklerle masa donatan ve kahvesini yudumlayan ‘yayın yönetmeni’ de gelmeliydi notunu düşüyorum.

Baydemir konuşmaya devam ediyor “30 yıldır yaşadığımız travmada üzülerek söylemeliyim ki bugün doğu ile batı, kuzey ile güney arasında sıkıntıların sebebi medyanın kullandığı dildir. Medya barış dilini kullanması gerekirken barış dilini kullanmadı. Sadece yaptıklarımızdan değil yapmadıklarımızdan sorumluyuz. Medyanın bunda çok büyük vebali olduğunu düşünüyorum.”

Baydemir’in haksız olduğunu medyaya haksızlık ettiğini söyleyebilir misiniz?  (...)

Toplantıda Cemal Uşşak’ın “Aydın Doğan’ın medya grubu yöneticilerinden çözüm sürecinde destek olmalarını istemeleri önemlidir” sözlerini dinlerken gülümsedim. Zira ikinci İmralı heyetinin gittiği bir günde biz burada ‘eski medya’nın kulaklarını çınlatırken, medyada ne var yok diye baktığım iPad’imde ‘eski medya’ çoktan ‘el elin eşeğini türkü çığıra çığıra arar’ havasına girmişti bile.

SIRRI SÜREYYA’NIN KRAVAT YASAĞI

Ya yeniden çatışma çıkarsa diyerek ‘oğlu askerde’ olan anneler ağızları yüreklerinde İmralı heyetinden gelecek mesaja kilitlenmişken... Bizimkiler Sırrı Süreyya Önder’in kravat yasağını Öcalan için deldiğinden Pervin Buldan’ın aldığı özel hediyelerin ne olduğuna, Öcalan’a ne götürdüklerinden dem vuruyorlardı flaşlayarak. En önemli günde ‘kilitlendikleri’ ve ‘objektiflerini’ zoom’ladıkları yere bakarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR LOGOSU KALDIRILMALI


(...)Medyanın dili sorunlu ancak soruna sebep olan her gün bir serlevha gibi yayınlayan o gazetenin ‘Türkiye Türklerindir’ sloganını kaldırmasıdır.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN