Kültür Sanat
31 Tem 2023 11:09 Son Güncelleme: 31 Tem 2023 11:16

Eski Bakan Gıyaseddin Karaca'nın siyasi anıları kitap oldu

Eski Bakan Gıyaseddin Karaca'nın siyasi anıları Gazeteci İrem Barutçu'nun kaleminden kitap halinde okura sunuldu.

Türkiye Büyük Millet Meclis'nde beş dönem milletvekili, CHP'de TBMM Grup Yönetim Kurulu Üyesi, Adalet Partisi'nde Devlet Bakanı ve Grup Başkan Vekili olarak görev yapan siyaset insanı Gıyaseddin Karaca'nın siyasi anıları Gazeteci İrem Barutçu'nun kaleminden kitap halinde okura sunuldu.

Destek Yayınları tarafından piyasaya sürülen Gıyaseddin Karaca'nın Darbeden Darbeye Siyasi Anılar kitabında İsmet İnönü'den, Süleyman Demirel'e, Bülent Ecevit'ten Kenan Evren'e kadar bir çok kişiyle ilgili anılar yer almakta.

“YAPABİLİRSİNİZ; SİZ GENÇLER BİZİM BAŞARAMADIKLARIMIZI BAŞARABİLİRSİNİZ!”

55 ağa feryat figan nasıl gözaltına alındılar? 27 Mayıs darbesinin yarattığı hapishanelerden Sivas Kampı neydi?
Kampta tutulanlar hangi suçla itham edildiler? Darbecilerin çıkardığı 105 sayılı Kanun tehcir kanunu muydu? “TBMM’ye, 105 sayılı Kanun’u kaldırmak için milletvekili seçilip geldim!” dediğimde İnönü ne tepki verdi? Meclis, silahların gölgesinde nasıl açıldı?
“Hayatımızla oynuyorsun!” diyen CHP Grubu niçin isyan etti? 105 sayılı Kanun’u ne koşullar altında kaldırdık? Mektuplu vesayet neydi?
12 Mart Muhtırası kimleri sevindirdi? İnönü kimin için “Zamirini gizleyen adam!” dedi? Meclis Başkanlığı için adım geçince Ecevit ne yaptı?
İsmet Paşa, AP’ye geçme isteğimi nasıl karşıladı? Celal Bayar’a neleri rapor ediyordum? Kâmran İnan’ı Demirel’e karşı kimler kışkırttı?
Cumhurbaşkanı adayı olmam neden istendi? Evren, 12 Eylül darbesi öncesi bizleri nasıl izliyordu?

GIYASEDDİN KARACA KİMDİR?

Gıyaseddin Karaca, 1927 Hınıs doğumludur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur.
Stajını takip eden ilk on yıl memleketin değişik bölgelerinde hâkimlik yapmıştır.
Erzurum’da tanığı olduğu “55’ler Olayı”nı vicdanına sığdıramayıp 105 sayılı Kanun’u kaldırabilme idealiyle siyasete atılmış; iki darbe arasında -15 Ekim 1961’den 12 Eylül 1980’e dek- TBMM’nde beş dönem Erzurum Milletvekili olarak bölgesini temsil etmiştir.
Siyasi kariyerinin ilk dört döneminde CHP, son döneminde AP milletvekilidir. Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Yönetim Kurulu Üyesi, IV. Demirel Hükümeti’nde Devlet Bakanı ve Adalet Partisi’nde TBMM Grup Başkan Vekili olarak görev yapan Karaca, 12 Eylül’ün ardından avukatlığa yönelmiş; sıkıyönetim mahkemelerinde siyasi mahkûmların savunma hakkını korumaya çalışırken, siyasi yasaklara karşı da bireysel mücadele vermiştir.