Gündem
22 Ara 2023 11:28 Son Güncelleme: 22 Ara 2023 11:38

Eski araçlara sıfır kilometre ödemesi yapmışlar! Plaka plaka belirlendi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden olan İmar AŞ’nin araç kiralama ihalesindeki skandalı Sayıştay tarafından tespit edildi. Teknik şartnamede sıfır kilometre olması gereken araçların 2015, 2017, 2019 model oldukları belirlendi. Kilometreleri ortalama 80 binin üzerinde olan araçlara sıfır kilometre araçlar için belirlenen fiyatlar ödendi. Sayıştay o araçları plaka plaka tespit ederek rapor haline getirdi.

Medyaradar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve iştiraklerinde yaşanan yolsuzlukları duyurmaya devam ediyor. Sayıştay Başkanlığı, kamu kurumlarındaki yıllık denetimleri rapor haline getirdi. İBB ve iştiraklerinde de çok sayıda bulguya rastlandı. İBB'nin İmar AŞ isimli iştirakinin araç kiralama ihalesinde şartnameye uymadığı ve şirketi zarara uğrattığı belirlendi. İşte Medyaradar’ın ele geçirdiği o rapor..

ARAÇLAR 2020 MODEL VE SIFIR KİLOMETRE OLACAK…

Şirket tarafından yapılan “24 Aylık Şoförsüz Araç Kiralama Hizmeti Alım İşi” ihalesi kapsamında teslim alınan bazı araçların teknik şartnamede yazılı asgari şartları taşımadığı, buna rağmen sözleşmede yer alan yaptırımların uygulanmadığı görülmüştür. Şirketin yapmış olduğu ihalelerin incelenmesi neticesinde “24 Aylık Şoförsüz Araç Kiralama Hizmeti Alım İşinin” 18.12.2020 tarihinde ihale edildiği, ihalede en uygun teklifi veren firma ile 29.01.2021 tarihinde sözleşme imzalandığı, sözleşme uyarınca işin 01.02.2021 tarihinde başlayarak 31.01.2023 tarihinde sona ereceği anlaşılmıştır. şin teknik şartnamesinin “Kiralık Araçlar ve Özellikleri” başlıklı kısmında 4 farklı grup binek aracın sahip olması gereken asgari özelliklerin sayıldığı ve teslim alınacak her bir aracın en az 2020 model sıfır kilometre olması şartı getirildiği görülmüştür.

KİMİ 2015 KİMİ 2017 MODEL

Şirketin söz konusu ihale kapsamında teslim aldığı araçların incelenmesi neticesinde; söz konusu araçların gerek model yılı gerekse kilometre bakımından şartnamede yazan araçlarla aynı standarda sahip olmadığı ve buna rağmen Şirketin bu araçları ikame araç olarak kabul ettiği tespit edilmiştir. ikame olarak kabul edilecek araçların teknik şartname gereği siparişi verilen araçlarla aynı standartlarda olması gerekmektedir. Bu standartlardan en önemlileri ve kira bedeli üzerinde de belirleyici olanı araçların en az 2020 model ve sıfır kilometre olmasıdır. İkame araçlar, bu şartları –pandemi koşulları nedeniyle- sağlayamazsa dahi “en azından” bu şartlara yakın niteliklere sahip olmalıdır. Yukarıdaki tabloda 34 DBJ 535 plakalı aracın 2020 model ve yalnızca 6.683 kilometre olması nedeniyle belirlenen şartlara yakın niteliklerde olduğu değerlendirilebilir. Ancak, tablodan da görüleceği ikame araç olarak alınan diğer araçların model yılının 2015, 2017 ve 2019 olduğu, kilometrelerinin 86.000 ve 92.095 (diğer araçların teslim tutanağında kilometre bilgisi bulunmamaktadır) olduğu göz önüne alındığında bu araçların teknik şartnamede belirtilen araçlara yakın özelliklerde olduğunu kabul etmek mümkün olmayacaktır.

ÖDEMELER SIFIR KİLOMETRE ÜZERİNDEN YAPILDI

Model yılı eski, kilometresi yüksek olan araçların ikame araç olarak kabul edilmesi ve karşılığında teknik şartnamede tarifi yapılan sıfır kilometre araçlar için belirlenmiş birim fiyatın ödenmesi şirketin maddi anlamda zararına da sebebiyet verdiği değerlendirilmektedir. Bu araçların uzun süreler boyunca kirada kalması da bu külfeti artırmıştır.