Dünya
20 Eki 2019 11:04 Son Güncelleme: 21 Eki 2019 08:55

Eski Alman Bakandan ZDF kanalında PKK itirafı: Erdoğan haklıydı

Alman televizyon kanalı ZDF’te Maybrit İllner’in sunduğu açık oturuma katılan eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Almanya eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Suriye'ye ilişkin yaptığı değerlendirmelerde, "En iyi müttefikimiz Kürtleri Batı olarak kullandık, çünkü kendimiz girmek istemedik" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Almanya dönemin eski Başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel'in Suriye açıklamalarını yayınladı.

Çavuşoğlu söz konusu paylaşımında, "Gerçekleri; çekinmeden, cesurca söyleyenler de var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun paylaştığı videoda eski Alman Bakan Gabriel şöyle konuşuyor:

"PKK’nın eylemlerini 80’li, 90’lı ve 2000’lerin başından biliyoruz. Otobanlarda yanan lastikler, blokajlar. Hukukun üstünlüğünü sağlamaktan başka bir şey yapamayız. Şunu tekrar söylemek istiyorum, Kürtler hakkında konuşuyoruz, bu ülkede o Kürtler hakkında konuşmuyoruz.

Biz yasak olan bir örgütten bahsediyoruz. Neden diye söyleyeyim. Şantajla para aklama, silah ticareti, uyuşturucu ticareti, hepsi de Türkiye’deki mevcut iç savaşı finanse etmek için.

Almanya’da PKK’nın yasak olmasının bir nedeni de bu. Yasak olması Türkiye’de suç işledikleri için değil, burda suç işledikleri için.

Benim kaygım, şimdi, o Kürtler dendiği zaman, bu girişi savunan en son kişiyim ama şunu da söylemek gerek. Kürtler bizim en iyi müttefikimizdi, öyle ki batı olarak onları kullandık diyebiliriz.

Çünkü kendimiz girmek istemedik. Şunu hatırlatmak isterim, Suriye’de savaş çıktığında, o dönemin başbakanı Erdoğan demişti ki, Suriye’de uçuş yasağını getirmeliyiz yoksa Esad halkını bombalayacak. Bunu yapamayız diyen ilk Avrupa ve Almanya idi."

İŞTE O VİDEO