Gündem
13 Nis 2024 09:08 Son Güncelleme: 13 Nis 2024 09:09

Esenyurt’ta kim haklı! İşte hırsızlığın belgesi…

Esenyurt Belediyesi’nde halef-selef kavgası erken başladı. Karşılıklı açıklamalar, birbirini suçlamalar daha şimdiden tartışmanın bir hayli sert geçeceğine işaret. 1 milyonu geçen nüfusuyla Türkiye'nin en büyük ilçesinde belediyenin nasıl batırıldığına Derman Yaşam Alanları penceresinden bakalım. Hem de belgeleriyle..

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ile selefi Kemal Deniz Bozkurt arasında yaşanan ‘kasayı boşaltmış’ tartışması alevlenince yeni bir yazı yazmak farz oldu. İlk defa MedyaRadar’da okuyacağınız o tartışmanın  fitili Özer’in seçim çalışmaları çerçevesinde Esenyurt Belediyesi’ni ziyaret ettiği gün ateşlendi. Bozkurt, AK Parti adayı Hamit Öncü’nün ziyaretinden sonra makamında çekildikleri fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaştı. Aynı hafta içerisinde CHP adayı Özer de belediyeyi ziyaret etti. Belediye sosyal medya ekibi görüşmeyle ilgili çekilen fotoğrafları belediyenin sosyal paylaşım sitelerinde paylaştı. 20 dakika geçmeden ortalığı ayağa kaldıran Bozkurt, ‘Benden habersiz bunu nasıl paylaşırsınız?’ diyerek o paylaşımları sildirdi. AK Parti adayıyla çekildiği fotoğrafı paylaşan Bozkurt'un CHP adayı ile çekildiği fotoğrafı sildirmesi ikili arasında yaşanan ilk kavga oldu.

DERMAN’DAN ÖNCE DERMAN’DAN SONRA…

Ahmet Özer’in mazbatayı alır almaz  ‘Kasa boş’ açıklamasının bir benzerini 2019 seçimlerinde belediyeyi AK Parti’den alan Kemal Deniz Bozkurt yapmıştı.  ‘Batık belediye aldık’ açıklaması yapan Bozkurt, belediyeyi düzlüğe çıkarmanın yolunu Derman’da buldu.  Derman Yaşam Alanları isimli firma Bülent Zafer Polat isimli bir vatandaş tarafından 19 Aralık 2019 tarihinde kuruldu. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre şirketin kuruluş sermayesi 16 bin lira oldu. kuruluş tarihinden 12 gün sonra Esenyurt Belediyesi ile Bülent Zafer Polat arasında bir protokol yapıldı. Protokole göre şirket koşulsuz şartsız Esenyurt Belediyesi’ne devredildi.  Esenyurt Belediyesi Sosyal İşler Müdürlüğü, 31 Aralık tarihinde belediyeye devredilen Devran Yaşam Alanları isimli şirkete 5 milyon 900 bin liralık yardım kolisi dağıtımı ihalesi verdi. Bir protokolle artık belediyeye ait olan şirket aldığı ihale sonrası Esenyurt'taki vatandaşlara yardım kolisi dağıttı.

SERMAYESİ 16 BİNDEN 30 MİLYONA ÇIKTI!

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, oylama öncesi Derman Yaşam Alanları isimli şirketli ilgili şunları söyledi, “ Şirket belediyenin şirketidir. Sizin de bildiğiniz gibi şirketi devralmak için herhangi bir meclis kararına ihtiyaç yoktur. Hukuken şartsız bağışlar belediye başkanı tarafından kabul edilebilir. Zaten bu şirket de belediyemizin tescilli ticaret odasından da mahkeme kararıyla tescillenmiş bir şirketidir” dedi. Esenyurt Belediyesi, 16 bin lira sermayeli şirkete iki yıldır sermaye artırımı yapmak istiyordu ancak meclis çoğunluğu Ak Parti’de olduğu için bunu bir türlü meclisten geçiremiyordu. Derman Yaşam Alanları şirketinin sermaye artırımı maddesi  Nisan ayı meclis oturumu gündemine  alındı.   Mustafa Zengin, Eren Kaya ve Fatma Selman o günkü oylamaya katılmadılar. Avukat olan  Kadir Çakır ise duruşması olduğunu ileri sürerek oylama öncesi salondan ayrıldı. Hamdullah Arvas, Selami Aydın ve Mustafa Yel ise oylama yapıldıktan sonra salona geldiler. İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni verdiği şirketin sermaye artırımı 20’ye 19 meclisten geçti. Böylece 16 bin lira sermayeyle kurulan şirketin sermayesi 30 milyona çıkmış oldu. AK Parti, oylamaya katılmayan meclis üyeleriyle ilgili inceleme başlatsa da bundan bir sonuç çıkmadı. Birbirlerine rakip olsalar da rant oldu mu aynı çatı altında buluşuyordu AK Parti ve CHP...

 

30 MİLYONDAN 100 MİLYONA ÇIKTI!

Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, sermayesi 30 milyon liraya yükseltilen şirketin yönetimine de hemşerisi İsmail Yılmaz’ı getirdi. Derman Yaşam Alanları şirketinin faaliyet alanları genişliyordu. Deyim yerindeyse Esenyurt’ta her taşın altından Derman Yaşam Alanları şirketi çıkıyordu. Çocuklara süt, ihtiyaç sahiplerine gıda malzemesi hep bu şirket üzerinden yapıldı. 31 Mart 2023 tarihinde 30 milyon 16 bin lira olan şirketin sermayesi 100 milyon 16 bine yükseltildi. Belediyenin borcu sürekli artarken bir vatandaş tarafından kurulduktan 12  gün sonra belediyeye bağışlanan şirketin sermayesinin bu kadar yükseltilmesi çok konuşulacağa benziyor..

 

336 BİN LİRA KİMİN CEBİNE GİRDİ!

Devir işlemlerinden sonra Derman Yaşam Alanları şirketi üzerinden yapılan bir hırsızlığı açıklıyorum. Hem de belgeleriyle. Esenyurt Belediyesi 13 Nisan 2020 tarihinde ‘Erzak Yardım Paketi Alı İşi’ ihalesi yaptı. İhale 21b’ye göre pazarlık usulü yapıldı. İki firmanın teklifinin geçerli sayıldığı ihale Derman Yaşam Alanları şirketine verildi. Belediye ile Derman Yaşam Alanları isimli şirket arasında imzalanan sözleşmenin bedeli 5 milyon 976 bin lira oldu. Gıda işi yapmayan şirket aldığı ihaleyi bir gün sonra hem de ihaleyle taşerona veriyor. İhaleden 14 Nisan 2020 tarihinde Derman Yaşam Alanları  aynı başlıkla ‘Erzak Yardım Paket Alım İşi’ ihalesi yaptı. Pazarlık usulü yapılan ihaleye iki firma davet edildi.  Esenyurt Belediyesi’nden 13 Nisan’da 5 milyon 976 bin liraya ihaleyi alan şirket, bir gün sonra Eykom Turizm İnşaat isimli şirketle 5 milyon 640 bin liraya sözleşme imzaladı. Aradaki 336 bin liranın kimin cebine girdiği meçhul. Bu sadece resmi olan hırsızlık. Ya resmi olmayan?