Gündem
04 Tem 2012 13:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:52

"ESAD'DAN BANA ARABULUCULUK TEKLİFİ GELDİ AMA DAVUTOĞLU İSTEMEDİ"

Devlet Eski Bakanı Kürşad Tüzmen, SKYTURK360'ta ‘Şimdi Söz Sizde' programına konuk oldu.

Suriye gerilimini değerlendiren Kürşad Tüzmen, “Beşar Esad’dan bana arabuluculuk teklifi geldi. Teklifi Ahmet Davutoğlu’na haber verdim. Davutoğlu, Esad ile görüşmemi istemedi.” dedi.

2004’teki Türkiye ziyareti sırasında Beşar Esad’ı kendisinin karşıladığını söyleyen Kürşad Tüzmen, “Ben o zaman mihmandar bakandım. Suriye ile tarih bağımız var ve biz geçmişte zor olan ilişkileri düzelttik. Ama Esad Türkiye’nin tavsiyelerine uymadı” şeklinde konuştu.

Kürşad Tüzmen konuşmasında şu noktalara dikkat çekti:

“Terör finansmanı nasıl dış güçler sağlıyorsa isyan çıkarmak içinde dış güçler finansman sağlıyor. Türkiye cinayetlere göz yumamaz. Esad’ın kontrolünde olmayan olaylar var. Türkiye hakkını normal yollarla aramalı. Türkiye – Suriye karşı karşıya getirilmek isteniyor. Suriye sadece Suriye değildir.”

“Üst düzey politikacıları Rusya eğitiyor. Çin’in ve Rusya’nın dolaylı etkileri vardır.

“Esad’tan bana arabuluculuk teklifi geldi. Teklifi Ahmet Davutoğlu’na haber verdim. Davutoğlu, Esad ile görüşmemi istemedi.”

“ Ülkemizin politikasının dışına çıkmadık.”

“Her türlü desteği veririz, bize yakışan o olur.”

“Başka ülkelerin taşeronluğunu yapmamız mümkün değildir.

“Esad zamana oynamak zorunda. Esad için de onurlu bir çözüm bulmak gerekir. Suriye’nin İstanbul’u Halep’tir. Esad istemese de dünyayı karşısına aldı.”