Gündem
13 Eki 2012 12:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:15

ERTUĞRUL GÜNAY GAZETELERİN DEKLARASYONU İÇİN NELER SÖYLEDİ?

Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, gazetelerin ortak deklarasyonunu yorumladı, Beşiktaş'a stad müjdesi verdi.

Kanaltürk ekranlarında ’Bunu Konuşalım’a konuk olan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay canlı yayında Candaş Tolga Işık’ın sorularını yanıtladı.

Bakanlığı bünyesindeki faaliyetlere yönelik açıklamalar yapan Bakan Günay, medyanın gündemdeki ortak deklarasayonu da değerlendirdi. Candaş Tolga Işık, gazetelerin ortak deklarasyonuna karşı M. Ali Birand’ın çıkışını ve internet medyasının tepkilerini hatırlatarak Bakan Günay’a olası çözüm formüllerini sordu. Günay, bakanlıkta bir çalışma yapıldığını söylerken içeriğe dair bir açıklama yapmaktan kaçındı.

GAZETELERİN ORTAK DEKLARASYONU TELİF HAKLARINA MI GİRİYOR?

"Teknolojinin gelişmesi yeni tartışmaları da getiridiyor. Bunlara ayak uydurmak ve hukukun da buna ayak uydurması kolay değil. Cep telefonundan başlayan bir firki mülkiyet süreci başladı. Bunlar üzerinde teklifler geldi arkadaşlarımıza. son tartışmaları da biliyorum. Hatta genel yayın müdürü olan bazı arkadaşlarımız aradılar bilgilendirdiler beni. Teknik arkadaşlar çalışıyorlar. Ben şu anda bağlayıcı bir şey söylemek istemem. Herkesin fikri emeğinin kendi özgün fikrinin ona bir hak getirmesinden yanayım. Ama herkesin bildiği haberi siz derlemişsiniz onu da ben kullanmışım oradan bir şey doğmaz. Ama benim özgün bir fikrim varsa... Burada yaratıcılıktır korunacak olan. İster televizyon olsun gazetede olur ister müzik eseri olur bunun bir karşılığının olması gerekir. Esas bakış açımız budur. Peki bunu nasıl formüle edeceğiz? Bugünkü teknik gelişmeler karşısında her gün yeni düzenlemeler yapmak ihtiyacı doğuyor. İnternet hukuku de öyle..."

BAKAN’DAN BEŞİKTAŞ TARAFTARINA İNÖNÜ MÜJDESİ

"Bakan Günay’ın programdaki önemli açıklamalar arasında Beşiktaş taraftarlarına müjde niteliğinde bir bilgi de vardı. Yılan hikayesine dönen İnönü Stadı projesinde bakanlığın üzerine düşeni yaptığını söyleyen Günay projenin kuruldan geçtiğini açıkladı."

AVM YOK, OTOPARK YOK, SANAT ESERİ GİBİ BİR STAD OLACAK

"O konu kuruldan geçti. Bir proje üzerinde anlaştık şu anda. Sayın Başbakan’ın da bazı önerileri var. Avrupa’daki bazı stadyumlar gibi... Çevresinden baktığınız zaman sanat eseri gibi bir dış görünüş. Altında AVM ve otopark olmayan, mevcut stadın biraz daha büyüğü ama biraz daha denizden içeri çekilmiş olanı... Bizim kurullar bu projeye onay verdi. Bundan sonrası Beliktaş’a kalmış."

O STAD BİLİNÇLİ BİR TARİH DÜŞMANLIĞIYLA ORAYA YAPILMIŞTIR

"Ben sadece tarihi bir mekanı korumaya çalıştım. Eski inadıma beni kimse döndürmeye çalışmasın. O tarihi olarak yapılmış bir yanlış. 1940’larda İstanbul’un her tarafı çayır çimenken, top koşturulacak alanken biraz bilinçli bir tarih düşmanlığıyla Dolmabahçe Sarayı’nın arkasına yapılmıştır o stad. Dolmabahçe Sarayı Osmanlı’nın son yönetim merkezidir. O stadyum oraya bilinçli bir tarih düşmanlığıyla yapılmış. Ama yıllar geçmiş üzerinden, artık bir veri haline dönüşmüş, İstanbul’un tescilli ilk spor merkezi haline gelmiş. taraftarlar oraya çok ısınmışlar peki dedik."

NEŞET ERTAŞ’A DEVLET PROTOKOLÜ DEĞİL HALK TÖRENİ YAPILDI

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden büyük halk ozanı Neşet Ertaş’ın cenazesine yönelik eleştirileri de yorumladı.

"Tekrar rahmetle analım sevgili Neşet Ertaş’ı. Bu Devlet protokolü sözü yanlış. Başbakan’ın ve bakanların gitmesi devlet protokoli anlamına gelmez. O bir insana duyulan sevgidir. Devlet protokolü insanların sıralandığı, bandoların bir törendir. Polis mangası asker mangası falan yoktu... Büyük bir halkı töreni yapıldı kendisine."

CENAZE TÖRENİ SONRASI KIRŞEHİR BELEDİYESİ’NE HAKSIZLIK YAPILDI

"Cenazede orada belediye geldiği için taa Ankara’dan alıp götürmüş, kendi düzenlemelerini yapmış. on bin insana orada yiyecek içecek, sular pilavlar hazırlamış. Oralar es geçilmiş, tabutta belediye gözüktü diye tartışma yapıldı. Bunları halk farketmedi bile. Ben oradaydım inanın farketmedim bile. Bizde bazen bir işi kusurlu bulmak konusunda bir gayret oluyor. Bence hiç o kusur tarafına bakmadan o sevgi seline bakmak lazım."