Gündem
17 Eki 2012 17:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

EROL GÜNAYDIN'A HAZİN VEDA! GALATASARAY BAYRAĞI İLE UĞURLANDI

Geçtiğimiz Pazartesi günü hayatını kaybeden usta oyuncu Erol Günaydın son yolculuğuna uğurlandı

Geçtiğimiz Pazartesi günü hayatını kaybeden usta oyuncu Erol Günaydın’ın cenazesi Ses Tiyatrosu’na getirildi. Galatasaray bayrağı serilen tabutun üzerine Derya Baykal, Günaydın’ın meşhur şapkasını ve ’Kavuye’sini bıraktı.

Tedavi gördüğü Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde kalp yetmezliği nedeniyle 15 Ekim Pazartesi günü hayatını kaybeden ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu Erol Günaydın için Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda cenaze töreni düzenlendi.

Kızları Günfer, Fatoş ve Ayşe Günaydın’ın ağlama seslerinin yükseldiği salon, usta oyuncunun sanatçı dostları ve sevenleriyle doldu. Derya Baykal ile kızları Derya ve Ferhan Şensoy, Rasim Öztekin, Erdal Özyağcılar, Tuncel Kurtiz, Demet Akbağ gibi tiyatro sanatçılarının yanı sıra Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de törene katıldı. Törene gelemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ise cenaze namazına katıldı.

GALATASARAY BAYRAKLI UĞURLAMA
Sahnedeki cenazenin yanına giden Derya Baykal, naaşının üzerine Erol Günaydın’ın hiç vazgeçemediği şapkasını ve ’Kavuye’sini bıraktı. Ayrıca Galatasaray Lisesi mezunu olan Günaydın’ın naaşı üzerine Galatasaray bayrağı da serildi.

Tören, Günaydın’ın kendini tanıttığı ve anılarını anlattığı röportajlardan kesitlerle başladı. Gösterimin sonunda Erol Günaydın’ın ölümle ilgili söylediği sözlere yer verildi. Günaydın’ın "Ben bir tanıdığım, ben öldüğümde bir tanış aramızdan ayrıldığında ne deniyorsa, o densin. ’Çok meşhur bir adamdı’ denilmesini istemem" sözleri uzun süre alkışlandı.

Konuşma yapmak üzere sahneye ilk olarak Tuncel Kurtiz çıktı. "O büyük ve ölümsüz bir enerjidir. Sahnenin bir ucundan diğerine yürüdümü seyirci ayaklanırdı" sözleriyle başladığı konuşmasında Kurtiz, "Ses Tiyatrosu’na bunca yıl sonra son girişi oluyor. Benim hayatım, Erol’la bu sahnede başladı. Ölüme inanmıyoruz. Bahara açılan bir kapıya gidiyor. Güle güle Günaydın, seni hiç unutmayacağız dostum" diyerek veda etti.

"KAVUYE’SİNİ BANA HEDİYE ETTİ"
Ardından sahneye Derya Baykal çıktı. Duygusal bir konuşma yapan ve zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Baykal, " Biz onunla bu sahnede yan yana durarak oyun oynadık. Çok büyük bir ustaydı. Çok iyi bir babaydı. Oyun bittiği zaman koşarak kızlarına giderken beni çok etkilerdi" dedi. Baykal, Erol Günaydın’ın kendisine hediye ettiği şapkasını ve yazdığı notu bugüne kadar sakladığını belirterek, "’Kavuye’sini bana hediye etti. Güzel bir şey yazmıştı. Onu hala saklıyorum. Bana emanetini çıkardım buraya getirdim. Mekanı cennet olsun "diye konuştu. Erol Günaydın’ın tabutunun başında Baykal’a hediye ettiği şapkası ve yazdığı notta yer aldı.

ÖZTEKİN VE AKBAĞ KONUŞTU
Erol Günaydın için yapılan duygusal konuşmalardan birini de oyunculuğu onun yanında öğrendim diyen Rasim Öztekin yaptı. Öztekin, " Ben ağabeyimi, babamı, en önemlisi konservatuarımı kaybettim" diyerek sahneden indi. Ardından sahneye yine Günaydın’ın uzan yıllar birlikte oynadığı Demet Akbağ çıktı. Akbağ da " Ben ustayla bu sahneyi iki oyunla paylaştım. Rasim’in neden konuşamadığını anlıyorum. O yaşı olmayan büyük ustaydı. Zaman zaman bizim küçüğümüz olabiliyordu. Onunla aynı sahneyi paylaştığım için şanslıyım" diye konuştu.

FERHAN ŞENSOY’DAN VEDA ÖPÜCÜĞÜ
Tiyatro sanatçısı Ferhan Şensoy da Günaydın’la tanışmasını ve yaşadıkları diyaloğu anlattı. Şensoy, "Ben ustayla 1976 yılında tanıştım. Ona Fransa’daki ustamı anlattım. Oyunlarını anlattım. Çok heyecanlandı. Bende öyle bir tiyatro yapmak istiyorum dedim. Senin anlattığın 25 deli işi. ’Türk tiyatrosunda 25 deli yok’ dedi. Bana ilk dersi o oldu. Anladım ki öyle deliler yetiştirmek gerekiyordu. Orta oyuncuları’nı kurduk. Oyuncu yetiştirmeye başladım. ’Usta deliler hazır’ dedim. Onu oyuna davet ettim. Koşarak geldi. Orta oyunculara katıldı. 17 yıl birlikte çalıştık. Beraber oynadığı genç oyuncular, ünlü oyuncular oldu. Onunla tiyatro yaptığım için, kendimi mutlu hissediyorum" dedi. Şensoy bu sözlerinin ardından tabutu öptü, " teşekkürler ustam" diye konuştu Şensoy’un bu hareketi uzun süre alkışlandı.

DORMEN DE TABUTU ÖPTÜ
Son olarak sahneye ünlü sunucu Halit Kıvanç çıktı. Günaydın’la nasıl tanıştığını anlatan Kıvanç, Günaydın’dan yaşça büyük olduğunu hatırlatarak "Kardeşlerimizi uğurlamak bana da ağır geliyor" dedi. Ardından saygı geçişi için kalabalık sahneye davet edildi. Sahneye İlk çıkan Haldun Dormen oldu. Dormen , tabutu öptü yerine geçti. Ardından Günaydın’la aynı sahneyi paylaşan arkadaşları, dostları, yakınları saygı geçişi yaptı. Geçiş yapanlar, sahne önünde bulunan Erol Günaydın’ın kızlarına da başsağlığı dileğinde bulundu. Günaydın’ın tabutu yine eller üzerinde tiyatrodan çıkarıldı, Teşvikiye Camii’ne götürüldü.

Sanatçının cenazesi, Teşvikiye Camii’nde ikindi namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda eşinin yanında toprağa verildi.