Gündem
09 Ara 2014 15:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:58

Ermenistan televizyonunda Türkiye'yi böldüler

Ermenistan'ın en çok izlenen kanallarından birinde yapılan analizde, Türkiye'nin 4 aşamalı plan sonunda 'birleşik devletler'e dönüşeceği savunuldu.

Ermenistan'ın önemli televizyonlarından Kentron TV, Öcalan'ın çözüm sürecine dair planını tartışmaya açtı. Hazırlanan haberde bu plan sonrasında Türkiye'nin bölgede 'birleşik devletlere' dönüşeceği iddia edildi. Haberde ayrıca Türkiye'de çoğunluğu Doğu'da olan ve Müslümanlaştırılan 4 milyon Ermeninin yaşadığı da belirtildi.

"TÜRKİYE BİRLEŞİK DEVLETLERE DÖNÜŞECEK"

Ermenistan'da çözüm süreci üzerine hazırlanan ve Öcalan'ın 4 aşamalı planına dayandırılan analiz haberde "Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefiki" diye nitelenen Türkiye'nin süreç sonrasında bölgede "birleşik devletler"e dönüşeceği savunuldu.

TÜRKİYE'NİN DOĞUSUNDAN 'BATI ERMENİSTAN' DİYE BAHSEDİLDİ

"Kürt lider Abdullah Öcalan yüzyıllık Türk-Kürt sorununu sona erdirecek gibi gözüken 4 aşamalı planını açıkladı" denilen haberde, planın Milliyet gazetesinde yayımlanmasıyla ortaya çıktığı belirtildi. Türkiye'nin doğusundan 'Batı Ermenistan' diye bahseden kanal, Türkiye'de 4 milyon Ermeni'nin yaşadığını öne sürdü. Bu rakamın nereden çıkarıldığı ise anlaşılamadı.

"BÜYÜK ÇATIŞMALAR ÇIKACAK"

Ermenistan'da 5 Aralık'ta yayınlanan haberde 29 Kasım'da İmralı'ya giden HDP heyetinin açıklamasına da atıfta bulunuldu; Öcalan'ın 4-5 ay içinde çözüme ulaşmanın mümkün olduğunu ifade ettiğine, bunu sağlayacak kararlılığın gösterilmemesi durumda Türkler ve Kürtler arasında yeniden büyük çatışmaların çıkacağı uyarısında bulunduğuna yer verildi.

Cnn Türk'te yer alan habere göre, Türkiye'de "Öcalan'ın 4 aşamalı planı" olarak adlandırılan açıklamayı "tehdit" olarak niteleyen haber içeriği de şu ifadelerle duyurdu:

"1- Ankara Kürtlere karşı bütün suçlamaları affedecek ve tüm PKK'lılara af çıkartacak.

2- Kürtler dillerini öğrenme ve kültürlerini yaşatma hakkına sahip olacak

3- 2015 Meclis seçimlerinde Parlamento'da bağımsız temsil olacak

4- Tarihte Türk ve Kürtlerin ilişkileri yeniden yazılmalı. Kürtler terörist olarak gösterilmemeli ve Türkiye sadece Türklerin anavatanı olmamalı çünkü Kürtlerin de otoriteye sahip olması ve ülke yönetiminde eşit hakkının olması gerekli"

2015 seçimlerine uzun zaman kalmadığı belirtilen haberde, Türkiye, Öcalan'ın taleplerini kabul edecek gibi göründüğü de savunuldu. Haberde, "Ama eğer bütün talepleri kabul edilirse "de facto" Kürt bölgesi "de jure" olarak Kürtlerin yönetimine geçecek. Türkiye'nin doğusundaki bu bölgeler aynı zamanda Batı Ermenistan topraklarıdır" denildi.

Kentron TV'de Nairi Hokhikyan imzalı haberde bölge hakkında da, "Bugün 12 milyon Kürt, 3 milyon Türk ve Alevi-Zaza ve yaklaşık 4 milyon Ermeni yaşıyor" bilgisi verildi.

Kentron TV'nin sahibi olan multimilyoner oligark Gagik Tsarukyan, hükümet koalisyonunda yer almasa da kendini "muhalefet" olarak tanımlamayan Ermenistan Parlamentosu'nun en büyük ikinci partisi olan "Müreffeh Ermenistan"ın da lideri.

"MÜSLÜMANLAŞTIRILMIŞ ERMENİLER"

Anadolu'da Ermeni sayısı Kentron TV'nin haberinden önce, "Müslümanlaştırılmış Ermeniler" konferansında gündeme gelmiş, öğretim üyesi Ayşe Gül Altınay, şu anda Türkiye'de bir kaç milyon kişinin Müslümanlaştırılmış Ermenilerin çocukları, torunları, yeğenleri, gelinleri, damatları olarak hayatlarını sürdürdüğünü söylemişti.

"Kılıç Artıkları" kitabının yazarı Laurence Ritter da Agos gazetesine verdiği röportajda Müslümanlaştırılmış Ermeni sayısının net olmadığını ifade etmişti: "Buna dair bir şey söylemek istemiyorum. Zira büyük bir soru işareti bu. Kimi sayıyoruz? Büyükannesi Ermeni olanı mı? Onun torunlarını mı? Yoksa gizli Ermenileri mi? Bilmiyorum, ben sayamıyorum. Hem benim için önemli olan bu değil. Ben daha çok bu insanların kendilerini nasıl tanıttıklarına bakıyorum. Hrant Dink bir ilâ üç milyon arasında insan olduğunu varsayıyordu. Eğer büyükanneleri ve onların torunlarını sayarsak elbette haklıydı."