Gündem
03 Nis 2014 00:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:03

Ergenekon davasının gerekçeli kararı açıklandı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının tamamlandığını bildirdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 kitaptan oluşan yaklaşık 16 bin 600 sayfalık Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının redaktesinin tamamlandığını bildirdi.

Mahkeme, 5 Ağustos 2013'te verdiği kararın gerekçesinin redaktesini 12 günde tamamladı.

Yaklaşık 16 bin 600 sayfalık 3 kitaptan oluşan gerekçeli karar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) yüklendi.

Kararın, onaylama işleminin elektronik imza sorunu nedeniyle yarın gerçekleşeceği, ardından sistem üzerinden görülebileceği belirtildi.

Mahkeme Heyeti Başkanı'ndan açıklama

Bu arada Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçeli kararın yazımının uzun sürdüğü şeklindeki eleştirilere yönelik, "Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu" dedi.

Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, Silivri'deki adliye binasında bulunan duruşma salonunda, gerekçeli kararın tamamlanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Hasan Hüseyin Özese, davanın 20 Ekim 2008'de başladığını, 5 Ağustos 2013'te de kısa kararın açıklandığını belirterek, bu geçen sürede de gerekçeli kararın yazımının 21 Mart'ta tamamlandığını, redakte işlemlerinin de bugün itibarıyla bittiğini söyledi.

Özese, "Gerekçeli kararın yazımı için makul bir süre" diyerek, davanın 4 yıl 9 ay 15 gün görüldüğünü, 621 duruşmanın yapıldığını, 275 sanığın yargılandığını, 242 mahkumiyet kararı verildiğini, 20 kişi hakkında beraat verildiğini anlattı.

"Karar, Türk milleti adına verildi"
Dosyadaki 803 suçtan 614'ünden hüküm kurulduğunu ifade eden Özese, "Mahkeme kaldırıldı. 15 günde karar yazma öngörüldü. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu. Gerekçeli kararın yazılmasının uzun sürdüğü yönünde tartışmalar var. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı dikkate alındığında makul sürede yargılama yapıldı. Türk milleti adına yargılama yaptığımızı söylemiştik. Mahkemeler bağımsızdır. Talimat almaz. Karar Türk milleti adına verilmiş bir karardır" diye konuştu.

3 kitaplık karar
Hakim Sedat Sami Haşıloğlu da, gerekçeli kararın bugüne kadar dünya hukuk sisteminde benzeri olmayacak şekilde ayrıntılı olarak kaleme alındığını ifade ederek, "Geceli gündüzlü çok büyük bir çaba ile ortaya konuldu" dedi.

Kararın 3 kitaptan oluştuğunu belirten Haşıloğlu, birinci kitapta olaylar, iddianame ve savunmaların özetlerinin yer aldığını, bunların toparlanmasının ciddi emek gerektirdiğini kaydetti.

İkinci kitapta Ergenekon terör örgütünün varlığı ve delilleriyle ortaya konulmasının tartışıldığını dile getiren Haşıloğlu, üçüncü kitapta ise sanıkların bireysel hukuki durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

İkinci ve üçüncü kitabın mahkemenin orijinal çalışması olduğunu vurgulayan Haşıloğlu, 2-A ve 2-B diye bölümlere ayrılan ikinci kitapta Ergenekon'un varlığının anlatıldığını kaydetti.

Gerekçeli kararda ayrıca giriş, hüküm fıkrası, klavuzun yer aldığını belirten Haşıloğlu, şöyle devam etti: "Girişte 20 sayfalık bir önsöz var. Dosya arşivleme sistemi ve içindekiler bölümü de yer alıyor. Hüküm kısmında da 5 Ağustos tarihli kararımız ve masraf listesi yer alıyor. Kararda yaklaşık 12 bin 436 dip not var. Yargıtay aşamasında kolaylık olsun diye dip not koyduk. Akademik kariyer yapanlar bilir. Dip not zordur. Millet adına karar verdiğimizden dolayı bunu tercih ettik. Mahkeme yargı erki adına hakimler aracılığıyla egemenlik hakkını kullanır. Kararı ayrıntılı yazdık ama istediğimiz düzeyde olmadı. Daha fazla zaman gerekiyordu."

UYAP sitemi
Üye hakim Hüsnü Çalmuk da, kararın UYAP sisteminde onaylanacak şekilde hazır olduğunu belirterek, "Mahkememiz kapatıldığı için, sistem elektronik imza dışında onay kabul etmiyor. Bugün UYAP sitemi de oldukça yavaştı. Bu yüzden gecikme oldu. Onayı yarın yapmak zorunda kaldık. Karar UYAP'ta yüklü. Onaylandığı andan itibaren avukatlar, sanıklar UYAP'tan görebilecek" dedi.

Çalmuk, metin uzun olduğu için kararın UYAP üzerinde dosya ekleri kısmında yer alacağını ifade etti.