Gündem
06 Ağu 2013 10:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:19

ERGENEKON DAVASI'NDAN TARİHİ NOTLAR! İŞTE 503 SAYFALIK RAPOR

Ergenekon Davası'na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, karar metnini avukatlara PDF formatında dağıttı.

Ergenekon Davası’nda Ağırlaştırılmış mübbet ve müebbet hapis cezaları dışında en yüksek hapis cezası 117 yıl 10 ay ile emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e verilirken, 10 aylık en düşük hapis cezası da tutuksuz sanıklardan Asım Demir'e verildi. İlker Başbuğ'un müebbet hapis cezasına çarptırıldığı dava sonucunda 13 yıl hapis cezası alan CHP'li vekil Sinan Aygün'ün 2 milyon 500 bin Euro'suna da el konulmasına karar verildi.

Ergenekon Davası’na bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi 66’sı tutuklu 275 sanık hakkında verdiği 503 sayfalık karar metnini avukatlara PDF formatında dağıttı.

İki bölümden oluşan kararın ilk bölümün sanıkların bireysel durumlarına ilişkin hükümler yer alırken ikinci bölümde ise tutuklama, tahliye ve suç duyurularına ilişkin hükümlere yer verildi. Ağırlaştırılmış mübbet ve müebbet hapis cezaları dışında en yüksek hapis cezası 117 yıl 10 ay ile emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'e verilirken, 10 aylık en düşük hapis cezası da tutuksuz sanıklardan Asım Demir'e verildi.

Mahkeme, Alaettin Sevim, Altunay Şahin, Cemal Gökçeoğlu, Cengiz Köylü, Erol Mütercimler, Güler Kömürcü, Hıfzı Çubuklu, Hulusi Gülbahar, Mehmet Otuzbiroğlu, Rıza Ferit Bernay, Sedat Peker ve Ziya İlker Göktaş’ın da aralarında bulunduğu 92 sanık hakkında sadece ’Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyesi olmak’ suçundan 6’şar yıl ile 15’er yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

CHP Milletvekili Mustafa Balbay, emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile gazeteci Tuncay Özkan'ın yargılanma sürecinde olumsuz tutum ve davranış gösterdikleri gerekçesiyle cezalarında "iyi hal indirimi" yapılmadı.

İŞTE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILANLAR

’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezasına çarptırılan sanıklar:
1-)Tuncay Özkan
2-)Alparslan Arslan (2 kez)
3-)Durmuş Ali Özoğlu
4-)Dursun Çiçek
5-)Hasan Ataman Yıldırım
6-)Kemal Kerinçsiz
7)-Mehmet Fikri Karadağ
8-)Muzaffer Tekin ( 2 kez)
9-)Veli Küçük (2 kez)
10-)Doğu Perinçek

MÜEBBET HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILANLAR

’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs’ suçundan müebbet hapis cezası istenen sanıklar ise şöyle:
1-)İlker Başbuğ
2-)Hurşit Tolon
3-)Fuat Selvi
4-)Hasan Iğsız
5-)Hüseyin Nusret Taşdeler
6-)Mehmet Eröz
7-)Mehmet Şener Eruygur
8-)Mustafa Özbek
9-)Sevgi Erenerol

SAÇAN: 14 YIL 5 AY

’Ergenekon Silahlı Terör Örgütü üyeliğinden’ 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Adil Serdar Saçan, "Yasaklanan bilgileri açıklama" suçundan ise 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.

BAŞBUĞ’A MÜEBBET HAPİS CEZASI

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Başbuğ’un yargılama sürecindeki tutum ve davranışlarını gözönünde bulunduran mahkeme heyeti verilen cezayı müebbet hapis cezasına indirdi.

ERUYGUR’A BİR MÜEBBET

Eski Jandarma Genel Komutanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur, ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. "Kişisel verilerin kaydedilmesi" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Eruygur, "Yasaklanan bilgileri temin" suçudan ise 4 yıl 2 ay hapis cezasına verildi.

ARİF DOĞAN’A 47 YIL 3 AY HAPİS CEZASI

Arif Doğan, "Örgüt üyesi olmak" 15 yıl hapis, Ateşli Silahlar Kanunu’nun 132. maddesi gereğince 21 yıl hapis ve 270 bin lira adli para cezası, "Yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan 3 yıl 9 ay hapis, "Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ticari amaçlı depolama" suçundan, 7 yıl 6 ay hapis ve 135 bin lira adli para cezası.

BALBAY’A 34 YIL 8 AY HAPİS

Ergenekon davasında tutuklu sanık CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’a ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ suçundan 16 yıl hapis, ’Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme’ suçundan 9 yıl hapis, ’Yasaklanan bilgileri temin etme’ suçundan 2 yıl 8 ay hapis ’Kişisel verileri verme veya ele geçirme’ suçundan 7 yıl hapis olmak üzere toplam 34 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

ÖZKAN'A AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek ’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Gazeteci Tuncay Özkan’a başka suçlardan 15 yıl hapis cezası verildi.

ŞAHİN 44 YIL 1 AY HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Davanın tutuklu sanıklarından eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'i de, "darbeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran heyet, bu sanığın cezasını işlediği suçla ilgili olarak davaranışlarını yönlendirme yeteneğinin azalmış olduğu gerekçesiyle önce 25 yıl hapis cezasına, 1/6 oranında iyi hal indirimiyle de 20 yıl 10 ay hapis cezasına çevirdi.

 "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçundan 9 yıl 3 ay, "6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan 12 yıl 6 ay, "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan 2 yıl 7 ay, "yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan 1 yıl 1 ay ve "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan da 2 yıl 1 ay hapis cezası öngürülen Şahin'in toplamda 48 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmedildi.

ARSLAN’A İKİ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 90 YIL 3 AY HAPİS

Danıştay saldırısı tetikçisi Alparslan Arslan’a ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ ve ’Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’e yönelik eylem nedeni ile’ birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Arslan’a Danıştay üyeleri Mustafa Birden, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu’na yönelik eylemleri nedeniyle de 20’şer yıldan toplam 80 yıl hapisle cezalandırılmasına hükmedildi. Arslan ayrıca, ’Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma’ suçundan 5 yıl 3 ay hapis ve 12.000 TL adli para, 6136 sayılı kanuna muhalefetten 3 yıl hapis ve 675 TL adli para, mala zarar verme suçundan da 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Alparslan Arslan, Danıştay saldırısı eylemine yönelik "mala zarar verme" suçlarından ise, kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi gerekçeleriyle beraat etti.

EN YÜKSEK CEZA MUZAFFER TEKİN’E 117 YIL

Muzaffer Tekin’e ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ ve ’Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’e yönelik eylem nedeni ile’ birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.      

Muzaffer Tekin'in, Danıştay üyeleri Mustafa Birden, Ayla Gönenç, Ayfer Özdemir ve Ahmet Çobanoğlu'na yönelik "kasten öldürmeye teşebbüs suçuna azmettirmek" suçlarından ayrı ayrı 20'şer yıl, farklı tarihlerde "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma" suçlarından 18 yıl 7 ay, farklı tarihlerde Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik el bombalı saldırı eylemine yönelik "mala zarar verme" suçundan 2 yıl, "yasaklanan bilgileri temin" suçundan 5 yıl, "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçime" suçundan 1 yıl,"6136 sayılı ateşli silahlar kanununa muhalefet" suçundan 1 yıl, "örgütün korkutucu gücünden faydalanarak silahla tehdit etmek" suçundan 4 yıl 6 ay, "kişisel verileri kaydetmek" suçundan 3 yıl ve "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan da 3 yıl olmak üzere toplam, 117 yıl 10 ay hapisle cezalandırılmasını kararlaştıran heyet, bu sanıkla ilgili herhangi bir takdiri indirim de uygulamadı.

KÜÇÜK’E İKİ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük’e, ’Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’ ve ’Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’e yönelik eylem nedeni ile’ birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Küçük, Danıştay üyeleri Mustafa Birden, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu’na yönelik eylemleri nedeniyle ve ’Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma suçuna azmettirmek’, ’Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme’, ’Mala zarar verme suçuna azmettirmek’ gibi suçlardan toplam 99 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

YALÇIN KÜÇÜK'E 'İYİ HAL' İNDİRİMİ YOK

Ergenekon Davası sanıklarından Prof. Dr. Yalçın Küçük'e terör örgütü yöneticiliği suçundan 22 yıl 6 ay hapis cezası verilirken, iyi hal indirimi uygulanmadı.
     
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararda, Prof. Dr. Küçük'ün, "hiyerarşik olarak kendi altı haricindeki diğer örgüt üyelerine, işlediği suçlara ilişkin talimatlar verdiği veya bu eylemlerin kendi hakimiyet alanındaki örgüt üyeleri tarafından işlendiği" iddiasının sabit olmadığı belirtildi. Bu nedenle bu suçtan beraat kararı verilirken, Küçük'ün "yargılama sürecindeki olumsuz tutum ve davranışları" nedeniyle hakkında verilen 22 yıl 6 ay hapis cezasında indirim uygulanmadı.
     
DOĞU PERİNÇEK'E 34 YIL

Heyet, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek için, "darbeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörürken, "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlarından 12 yıl 10 ay, "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçlarından 15 yıl 8 ay, "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçundan 1 yıl 4 ay ve "6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet" suçlarından da 4 yıl 6 ay olmak üzere, toplam 34 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
     
Perinçek, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombalı saldırı eylemlerine yönelik suçlamalardan ise, bu suçlara ilişkin talimat verme veya hakimiyet alanındaki örgüt üyeleri tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

SİNAN AYGÜN’ÜN 2 MİLYON 500 BİN EURO’SUNA EL KOYULDU

Ergenekon davasında CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, 1 Haziran 2005 tarihinden önce yürürlükte olan 765 sayılı TCK’nın 147. maddesinde yazılı Türkiye Cumhuriyeti İcra vekilleri heyetini cebren iskat veya vazife görmekten cebren men etmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis ceazasına çarptırdı. Sanığın eyleminin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirten mahkeme heyeti, suçun işleniş biçimi suçun konusunun önem ve değeri, meydana gelecek zarar veya tehlikenin ağırlığını dikkate alarak 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca Aygün’e kişisel verilerin kaydedilmesi suçundan 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

Öte yandan mahkeme, Aygün’de ele geçirilen ve Ergenekon silahlı terör örgütünün bir kısım eylem ve faaliyetlerinin finansmanı için bulundurduğu 2 milyon 500 bin euro paranın el konulmasına karar verdi.

SEVGİ ERENOL'A 8 YIL

Tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'u da, "darbeye teşebbüs etmek" suçundan, duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezasına çarptıran heyet, bu sanığın "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçlarından 4 yıl 7 ay ve "yasaklanan bilgileri temin etmek" suçundan da 4 yıl 2 ay olmak üzere toplam 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
     
Erenerol, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet Gazetesi'ne el bombalı saldırı eylemlerine yönelik suçlamalardan ise, bu suçlara ilişkin talimat verme veya hakimiyet alanındaki örgüt üyeleri tarafından işlendiğinin sabit  olmadığı gerekçesiyle beraat etti.

SENDİKACI MUSTAFA ÖZBEK'E 2 YIL

Mahkeme heyeti, davanın tutuksuz sanıklarından eski Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek'in, "darbeye teşebbüs etmek" suçundan, duruşmadaki iyi halini göz önüne alarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar vererek, bu sanığın "verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme" suçundan da 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı.

BAZI SANIKLAR HAKKINDAKİ HAPİS CEZALARI

Gürbüz Çapan: "Örgüte bilerek veya isteyerek yardım etme" suçundan zaman aşımı nedeniyle davanın düşmesine, "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan 1 yıl 3 ay cezası.

Kemal Gürüz: "Örgüt üyesi olmak" suçundan 10 yıl hapis, "Kişisel verileri ele geçirmek" suçundan 10 ay hapis cezası, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan 3 yıl 1 ay hapis cezası.

Muhittin Erdal Şenel: "Yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan beraatine, "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası.

Eski Yarbay Mustafa Dönmez: "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 12 yıl, "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma" suçundan 13 yıl 4 ay ile 166 bin 660 lira adli para cezası, "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan 21 yıl hapis ve 180 bin lira adli para cezası ile "Kişisel verileri ele geçirme" suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün, "Yasaklanan belgeleri temin etme" suçundan 1 yıl hapis cezası

Münir Kemal Yavuz: "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme" suçundan beraat, "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası.

Oktay Yıldırım: "Terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıl hapis, "Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma" suçundan 13 yıl 4 ay hapis ve 166 bin 660 lira adli para cezası, "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan 12 ay ile 675 lira adli para cezası, "Tehdit" suçundan 4 yıl 6 ay hapis.

Sami Hoştan: "Terör örgütü üyeliği" suçundan 7 yıl 6 ay, "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan 2 yıl 6 ay ve 562 lira adli para cezası.

Avukat Serdar Öztürk: "Terör örgütüne üye olmak" suçundan 12 yıl hapis, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan 7 yıl 6 ay hapis, "Yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan 3 yıl 9 ay hapis, "Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet" suçundan 2 yıl 3 ay ve 5 bin 400 lira adli para cezası.

Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç: "Terör örgütü üyeliği suçundan 8 yıl 9 ay hapis, "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" suçundan 3 yıl 4 ay hapis, "Yasaklanan bilgileri temin etme" suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası.

49 SANIĞIN TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahmet Haberal’ın da aralarında bulunduğu 17 sanığı tahliyesine karar veren Mahkeme Heyeti, CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ve Eski Genelkumay Başkanı İlker Başbuğ’un da aralarında bulunduğu 49 sanık hakkında verilen ceza miktarı ve adli kontol hükümlerinin yetersiz kalacağı hususları dikkate alınarak tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

5 SANIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Öte yandan mahkeme heyeti 21 Haziran Cuma günü görülen duruşmada, son sözleri alındığı sırada sanıklar Mehmet Bedri Gültekin, Erkan Önsel, Hikmet Çiçek, Hasan Ataman Yıldırım ve Turhan Özlü’nün mahkeme heyetine yönelik sarf ettiği sözler nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

İŞTE ERGENEKON DAVASI’NDA BERAAT EDENLER...

Mahkeme Heyeti, davada 23 sanık hakkında beraat kararı verdi. İşte beraat kararı verilen isimler şunlar:

1-Adem Uzun
2-Ali Yiğit
3-Ayhan Çelik
4-Bahadır Berk
5-Bekir Çelik
6-Coşkun Çalık
7-Erdal İrten
8-Eren Mumcu
9-Fuat Ermiş
10-Garip İrfan Torun
11-Hakan Akdoğan
12-Halis Yavuz Işıklar
13-İlhami Ümit Handan
14-Kenan Temur
15-Maruf Şinik
16-Muhterem Bağcı
17-Onur Özdemir
18-Önder Koç
19-Recep Taylan
20-Salih Kurter
21-Satılmış Balkaş
22-Süleyman Esen
23-Tuncay Hacıbektaşoğlu

DAVASI AYRILAN SANIKLAR VE DAVASI DÜŞEN SANIKLAR

Mahkeme 6 firari sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. İşte dosyası ayrılan sanıkların isimleri:

1- Bedrettin Dalan
2- Emrah Gönenci
3-Mustafa Bakıcı
4-Saipir Debzlelvidze
5-Turhan Çömez
6-Süleyman Solmaz

HAYATINI KAYBEDEN 3 SANIĞIN DOSYASI AYRILDI

Öte yandan yargılama aşamasında hayatını kaybeden 3 sanık hakkındaki davanın düşürülmesine karar verildi. Dava dosyası ayrılan sanıklar ise şöyle:

1- Engin Aydın
2-İlhan Selçuk
3-Murat Özkan