Gündem
30 Tem 2012 13:12 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:58

ERGENEKON DAVASI'NDA BİR İLK; MELİKE SÖYLEDİ TUTUKLULAR EŞLİK ETTİ!

Şarkıcı Melike Demirağ, Ergenekon duruşmasına katılarak "Arkadaş" şarkısını söyledi.

Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 65'i tutuklu 273 sanıklı 'Ergenekon Davası'nın 211'inci duruşması başladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmaya, CHP İzmir Milletvekilli gazeteci Mustafa Balbay, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin ile gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu 43 tutuklu sanık katıldı.

22 SANIK DURUŞMAYA KATILMADI
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmaya, 27 Temmuz Cuma günü tanık olarak ifadesi alınan Turgut Büyükdağ'ın soruları cevaplamasıyla devam ediliyor.

MELİKE DEMİRAĞ ARKADAŞ ŞARKISINI SÖYLEDİ
Bu arada, CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan ile tiyatro oyuncusu Füsun Erbulak ve sanatçı Melike Demirağ da duruşmayı izleyenler arasında bulunuyor.

Duruşma başlamadan önce sanıklardan Mustafa Balbay'a seslenen Melike Demirağ, ''Mustafa Bey, bir şarkı söylemek istiyorum'' dedi.

Balbay'ın çevresindekileri susturmasından sonra Demirağ, 'Arkadaş' şarkısını söyledi. Demirağ'ın şarkıyı söylediği sırada bazı sanıkların mırıldanarak eşlik ettiği görüldü.

ÖZKAN ESPRİ YAPTI: 4 YIL DAHA YATARIM
Şarkı bittiğinde salonda bulunanlar alkışlarken Mustafa Balbay da, ''Sizden bu şarkıyı dinlemek her şeye değerdi'' dedi. Tuncay Özkan ise ''Bu şarkı için bir 4 yıl daha yatabiliriz'' diye espri yaptı.

Duruşmayı izlemeye gelenlere, davanın gidişatına ilişkin görüşlerini anlatan Balbay, ''Hukuku, kuralların dışına çıkmadan hep beraber arayacağız. Ben umudumu yitirmedim. Yargılamayı işkence haline getirdiler. Biz buna karşı çıkıyoruz'' dedi.

"İNSANLARIN YARGILANMALARINA KARŞI DEĞİLİM TUTUKLANMALARINA KARŞIYIM"
Duruşma sonrası kamera karşısına geçen Demirağ şunları söyledi:

"Bu uzun tutukluluk olayının çok insafsız bir şey olduğunu vurgulamak ve ona destek vermek için geldim" diyen Demirağ konuşmasına şöyle devam etti: "Görüş benim için hiç önemli değil şu anda. Yıllardır burada tutuklu bulunan ama hüküm giymemiş insanların hangi görüşten olursa olsun tabii ki şiddete başvurmamış olanlarından bahsediyorum. Onların bu kadar uzun süre burada olmaları, benim ve bütün kamuoyunun vicdanını yaralıyor. Bir anne olarak, bin insan olarak, bir sanatçı olarak burada olmak onlara insani bir destek vermek için geldim. Tutuksuz yargılanmanın doğru olduğuna inanıyorum. Elbette ki herkes tutuklanmalı, bugün genelkurmay başkanı da tutuklanmalı, bugüne kadar askerler tutuklanamamıştı. Askerlerin tutuklanmasına hiç karşı değilim. Çünkü bu ülkenin çok ciddi bir geçmişi var. Elbette ki yapılan bir süre şeyin yargılanması gerektiğine inanıyorum ama gerçek hükmü vermeden evvel yani kaçmayacak, delileri yok etmeyecek insanların tutuklu yargılanmalarını da doğru bulmuyorum. Burada olmamın nedeni insanların yargılanmalarına karşı değilim, tutuklu yargılanmalarına karşıyım."

"ARKADAŞ ŞARKISI İNSANLARI BİRLEŞTİREN BİR ŞARKIDIR"
"'Arkadaş' şarkısını tüm sanıklar için mi, sadece Mustafa Balbay için mi söylediniz?" şeklindeki soruya Demirağ, " Arkadaş şarkısını eli kalem tutmuş, kalemleriyle bir şeyler söylemeye çalışmış insanlar için söyledim. Onun dışında bütün davaya vakıf değilim ama içerde olan hiçbir tanesi hükümlü değil şu anda. Yani herkes şu anda daha hüküm giymemiş, herkes masum benim gözümde. Ben birebir birilerine değil, bu şarkının gördüğüm kadarıyla hepimiz bir insan kardeşiz. Dolayısıyla Arkadaş şarkısı insanları birleştiren bir şarkıdır. Dolayısıyla oradaki insanlara bir ümit olsun, bir güzel bir duygu olsun, geçmişten bir arkadaşlarının şarkılarını duysunlar diye söyledim. Hep de söylemeye devam edeceğim" diye cevap verdi

"BENİM İÇİN HÜKÜM GİYMEMİŞ HERKES MASUM"
Bir gazetecinin "Arkadaş şarkısı darbe mağdurlarının sahip çıktığı bir şarkıydı. Burada da darbe yargılaması yapılıyor" şeklindeki sözleri üzerine Melike Demirağ şöyle konuştu: "Darbe yargılaması yapılıyor ama darbeciler dediğiniz insanlar hüküm giymediler. Yani henüz şu anda bitmiş bir şey yok. Tabii ki darbecilere şarkı söylemeyeceğim. Ben darbecilere karşı şarkımı söyledim yıllarca yurtdışında. 12 Eylül askeri rejimine karşı başımız dik şarkılarmızı söyledik. Dolayısıyla benim için hüküm giymemiş herkes masumdur. İçerdeki şarkımı sadece umut bekleyen, adaleti bekleyen insanlar için söyledim."

"KAMU VİCDANINI TEMSİLEN BURADAYIM"
"Daha önce bir davaya gittiniz mi?" sorusuna Demirağ, "Hayır bu ilk. Uzun zamandır planladığım, yapamadığım ama bugün gerçekleştirdiğim ve huzur bulduğum bir gündü bugün. Benim niyetim uzun tutukluluk zamanlarını yıllarca ailelerinden, hayattan koparılmış insanların tutuksuz yargılanmaları tabii ki yapılmış bir suç varsa suçlarının ispatı varsa insanlar tutuklanabilir, yargılanabilir ama şu anda esas hedef tutuksuz yargılanmaktır. İnsani duruş da bunu gerektiyor. Ben de bir sanatçı, bir arkadaş, bir anne olarak kamu vicdanını temsilen buradayım" dedi.