Ekonomi
26 Haz 2022 09:10 Son Güncelleme: 26 Haz 2022 09:44

Eren Erdem’den BDDK’nın kararına tepki! ‘Bunun adı sermaye kontrolüdür…’

CHP Parti Meclisi üyesi Eren Erdem, katıldığı bir canlı yayında şirketlere döviz sınırlaması getiren BDDK kararını değerlendirdi. Erdem, kararın önümüzdeki günlerde ihracat ve ithalat yapan firmaların infazına yol açacağını savundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi Eren Erdem, katıldığı bir canlı yayında şirketlere döviz sınırlaması getiren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararını değerlendirdi. Erdem, kararın önümüzdeki günlerde ihracat ve ithalat yapan firmaların infazına yol açacağını savundu.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasayı ve döviz kurlarını sarstı. BDDK’nın piyasalar kapandıktan sonra açıkladığı karar, döviz kurlarında sert dalgalanmayı da beraberinde getirdi.

CHP’li Eren Erdem, BDDK’nın bu kararının ithalat ve ihracat yapan firmalar için idam fermanı olduğunu savunarak ekonomi yönetiminin şirketleri arka kapılardan dolanmaya zorladığını öne sürdü. Flash TV’deki canlı yayına katılan Erdem bu kararının şirketlerin parasını yabancı ülkelere çıkarmak zorunda bırakacağını, banka hesapları yerine kiralık kasalarda tutmaya iteceğini savundu.

“BUNUN ADI SERMAYE KONTROLÜDÜR”

CHP’li Erdem, “Bu kararın meali şudur: Ekonomi yönetimi bu kararla ey şirketler gidin kendinize yabancı ülkelerde birer şirket kurun paranızı dışarı çıkarın dedi. Bir diğer paranızı hesapta tutmayın kiralık kasada tutun dedi. Bu ne anlama geliyor? Türkiye artık belirsizlik dönemine girmiştir. Kur şimdi 16.80 pazartesi kim bilir ne kadardan açılacak. Ekonomistler buna volatilite derler. Geçilen yeni bir düzendir bu! Bunun adı sermaye kontrolüdür” dedi.

Vatandaşa şirketlerin kar elde etmek için döviz tuttuğu algısının yayıldığını söyleyen Erdem, “Sanıyorlar ki bu şirketler kar etmek için döviz alıyor. Sevgili vatandaşlarım, değerli kardeşlerim, değerli yurttaşlarım bizim ithalat giderimiz var! Dışarıdan hammadde alıyoruz ve ihracat yapıyoruz. İhracatımız ithalatımızın yüzde 80’ini karşılıyor. Cari açığımız var şirketlerin borcu var. Şirketler hammaddeyi dövizle alıyorlar o yüzden döviz tutuyorlar.” diye konuştu.

“İNFAZ KARARIDIR”

BDDK’nın bu kararıyla ithalat ve ihracata dayalı şirketlerin iflasa sürüklendiğini savunan CHP Parti Meclis Üyesi “Bu karar dış ticaret şirketlerinin infaz kararıdır. İthalata dayalı şirketlerin idam fermanıdır bu, ölüm fermanıdır. Bu insanların ellerinde ticaret yapmak için tutmak zorunda oldukları dolarları kayıt dışına çekme noktasına zorlama kararıdır bu. Şimdi ne yapacak bu şirketler? Bakın günde beş tane cari işlem yapan şirketler var bu ülkede. Efendim plastik alıyor, en basitini söyleyim kağıt, Türkiye’de üretilmiyor. Bunun üzerinden iş yapan şirketler dolar tutmak zorunda” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER
#eren erdem #chp #bddk