Gündem
01 Mar 2024 08:50 Son Güncelleme: 01 Mar 2024 08:51

Erdoğan’la ilgili dikkat çeken AYM iddiası! ‘Yollarını arıyor…’

Reuters'a konuşan Türk kaynaklar, ‘Erdoğan ve müttefiklerinin’ AYM'nin nüfuzunu dizginlemenin yollarını aradığını iddia etti. Kaynaklar, özellikle "bireysel başvurular" konusunda rahatsızlık olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) etkisini azaltmak istediği belirtildi.

Britanya merkezli haber ajansı Reuters'a konuşan üst düzey yetkili ve iki AK Partili milletvekiline göre Erdoğan hükümeti, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali ve tahliye kararının ardından AYM'nin nüfuzunu dizginlemenin yollarını arıyor.

Reuters'a konuşan kaynaklara göre Erdoğan ve müttefikleri, AYM'nin sahip olduğu yetkilerden rahatsız. Kaynaklar, bu rahatsızlığın ana faktörlerinden birinin "bireysel başvuruların" yaygın kullanımı olduğunu bildirdi.

Üst düzey bir Türk yetkili, AYM'nin bireysel başvurularda verdiği kararlarla "kendine özgü bir güç alanı" yaratabildiğini iddia etti.

Erdoğan'ın ofisi ve Adalet Bakanlığı, konuyla ilgili yorum yapmadı.

Resmi verilere göre 2012'nin Eylül ayından bu yana AYM, vatandaşların temel haklarının ihlal edildiği iddiasıyla açtığı 500 bin başvuruyu işleme koydu ve 484 bin davada karar verdi.