Gündem
17 Kas 2013 11:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:45

Erdoğan'la Barzani arasında 4 maddelik anlaşma!

Başbakan Erdoğan, akşam saatlerinde başbaşa görüştüğü Barzani ile Kürt sorunu ve Kürt petrolü üzerine 4 maddede anlaşmaya vardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani bugün Diyarbakır’da birlikte katıldıkları nikah töreninin ardından, akşam saatlerinde 1 saat 20 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın katıldı. Edinilen bilgiye göre görüşmede, liderler toplu açılış töreninde verdikleri mesajları değerlendirdi. Toplantıda, Türk ve Kürt tarafının dört başlıkta mutabakata vardığı da belirtildi. Mutabakata varılan başlıklar şöyle:

1- Barzani, çözüm sürecine destek vermeye devam edecek.

2- Suriye’nin kuzeyinde (Rojava) PYD’nin kurmak istediği de facto yönetime Kuzey Irak Kürt Yönetimi müsaade etmeyecek.

3- Kürt petrolünü Türkiye üzerinden dünyaya pazarlayacak boru hattından petrol en geç 1-1.5 ay içinde akmaya başlayacak.

4- Habur sınır kapısına paralel iki sınır kapısı 1 ay içinde açılacak.


‘KÜRDİSTAN’A AÇIKLAMA

Öte yandan hükümet kaynakları, Erdoğan’ın bugün ilk defa kullandığı “Kürdistan” ifadesine de sınırlı bir açıklama getirdi. Kaynaklar, Irak anayasasında bölgenin bu şekilde adlandırıldığını ve Erdoğan’ın bu nedenle “Kürdistan” ifadesini kullandığını söylediler.

Radikal / Tarık Işık