Röportaj
27 Mayıs 2019 14:55 Son Güncelleme: 27 Mayıs 2019 15:32

"Erdoğan'ın izlemesi çok kıymetliydi"

Ünlü balet Tan Sağtürk de hükümete yakın Sabah gazetesine konuşan ünlüler kervanına katıldı. Sağtürk, Sabah’ın Günaydın ekinden Tuba Kalçık'a konuştu.

Milli Mücadele ruhuna günümüz koşullarında çok ihtiyacımız olduğunu söyleyen Sağtürk, "Bir arada durmak, kavgayı bırakıp hoşgörülü olmak ülkemizin geleceği için çok önemli" dedi. Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen '1919-Bitmeyen Yolculuk' adlı gösteride Atatürk'ü canlandıran Sağtürk, rolüne nasıl hazırlandığını da anlattı.

“SAYIN CUMHURBAŞKANI DA İZLEDİ İZLEMESİ ÇOK KIYMETLİYDİ”

Tan Sağtürk, Kalçık’ın “Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen '1919-Bitmeyen Yolculuk' gösterisinde Atatürk'ü canlandırdınız...” sözüne şöyle karşılık verdi:

“Çok büyük bir sorumluluktu benim için. Kültür ve Turizm Bakanlığı bana Atatürk rolünü canlandırmam için teklif getirdiğinde çok heyecanlandım ve severek kabul ettim. Gönüllü olarak ve sadece ruhumu ortaya koyarak hazırlandım role. Gösteri için altı ay çalışıldı. Birçok kitap ve belge okudum, belgesel izledim. Bakışından beden diline kadar Atatürk'e benzemek için uzun süre inceleme yaptım. Milli Mücadele şartlarını ve ruhunu derinlemesine hissetmeye çalışarak içselleştirdim rolümü.

Atatürk, Bandırma Vapuru ile İstanbul'dan Samsun'a giderken 72 saat uykusuz kalmış. Ben de çekimlere 72 saat uykusuz kalarak başladım. Devletimiz gösterinin en iyi biçimde sergilenmesi için alanındaki en profesyonel ekiplerle çalıştı. Beni de çok profesyonel bir ekip hazırladı. Açıkçası ben bile Atatürk'e görünüş olarak bu kadar benzeyeceğimi düşünmüyordum.

Samsun'da sahne üzerindeyken çok duygulu anlar yaşadım. Öyle etkileyici bir müziği var ki ağlamamak için kendimi zor tuttum. Bu gösteride millet olmanın önemini ve o ruhu anlatmaya çalıştık. Sayın Cumhurbaşkanı da izledi. Gösteri sonrası tüm ekibe tek tek teşekkür etti ve çok beğendiğini söyledi. İzlemesi çok kıymetliydi. Halkımız da çok beğendi. Çok güzel geri dönüşler aldık. Gerçekten dünya çapında çok etkileyici bir prodüksiyon, bunun devamı da gelecek.”

“SANATTA, EKONOMİDE VE EĞİTİMDE YANİ HER KOLDAN BAŞLATILMALI BU SEFERBERLİK”

Tan Sağtürk, “'1919-Bitmeyen Yolculuk' gösterisi bir daha ne zaman tekrarlanacak?” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Erzurum ve Sivas kongreleri tarihlerinde tekrar sergilenmesi planlanıyor. Böyle etkinliklerle aslında Milli Mücadele günlerinde yaşananları yeniden hatırlıyoruz. Milli Mücadele ruhuna günümüz koşullarında çok ihtiyacımız var. Bir arada durmanın, kavgayı bırakıp hoşgörülü olmanın ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyor bize. Bu ruhun yaşatılması ülkemizin geleceği için çok önemli. Milli Mücadele ruhunun yaşatılması için her koldan seferberlik başlatılmalı. Dünyanın geldiği son noktada ihtiyacımız olan da bu. Sanatta, ekonomide ve eğitimde yani her koldan başlatılmalı bu seferberlik. Ve millet olmanın ne kadar kıymetli olduğu unutulmamalı. Çok derin tarihi olan bir milletiz biz. Gösteri için hazırlanırken şunu da fark ettim ki, tarihimizi iyi bildiğimi düşünürken ne kadar çok detayı unutmuşum.”

“KONU VATAN OLUNCA BİRLİKTE DURMAK ÖNEMLİ”

“Neleri unutmuşsunuz?” sorusuna ise Tan Sağtürk şu yanıtı verdi:

“Mesela Erzurum Kongresi'nin tarihini. Oysa ki okulda o kadar çok tekrar etmiştik ki ama unutuluyor. Milli hikayelerimizi görsel etkinliklerle halkımıza daha çok anlatmalıyız. Kültür Bakanlığı bu açıdan ciddi çalışmalar yapıyor. Milli Kültür Şurası'na katıldığımda da bu konuya değinildi. Ve kendi tarihimizi anlatan gösterilerin daha fazla desteklenmesi kararı alındı. Milli mücadelemizin önemini '1919-Bitmeyen Yolculuk' adlı eserle anlattık.

Böyle görkemli bir etkinliğin Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapılması ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmesi gerekirdi, öyle de oldu. Şunu da belirteyim; bu gösterinin İstanbul seçimleri ile ilgisi olup olmadığına dair çok soru geliyor. İstanbul seçimi öncesi, seçmene yönelik yapılmış bir etkinlik gibi düşünülmesin. Biz bu gösteriyi altı ay önce planlamıştık. İstanbul seçimlerinin 23 Haziran'da tekrarlanması kararı planlamamızın çok sonrasında alındı. Bu gösteri tamamen 100'üncü yılında Milli Mücadele'mizin önemini bir kez daha anlatmak için hazırlandı. Konu vatan olunca birlikte durmak önemli. Bunu Samsun'daki kutlamalarda gördük.”