Medya
08 Tem 2021 08:43 Son Güncelleme: 08 Tem 2021 08:47

Erdoğan'ın eski danışmanı Akif Beki'den dikkat çeken soru! "Süleyman Soylu Diyarbakır'da olacak mı?"

Akif Beki, Süleyman Soylu ile Erdoğan’ın 4 haftadan uzun süredir beraber tek kare fotoğraf vermediklerine dikkat çekerek "Soylu Diyarbakır'da olacak mı?" diye sordu.

Akif Beki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Diyarbakır’da yapacağı etkinlikte yanında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun olup olmayacağına dair bir yazı kaleme aldı.

Karar gazetesi yazarı Beki, "Soylu Diyarbakır'da olacak mı?" başlıklı köşe yazısında Soylu ile Erdoğan’ın 4 haftadan uzun süredir beraber tek kare fotoğraf vermediklerine dikkati çekti.

"SOYLU'YA ÇEKİL MESAJI MI?"
“Soylu’ya bir şey mi denmek isteniyor, niye mesafe kondu, çekil mesajı mı? Bir meraktır aldı kamuoyunu, yürüyor” diyen Karar yazarı, şunları yazdı:

MHP lideri Bahçeli, söylentilere kayıtsız kalmadı. “Kim demiş Soylu yalnız, kim demiş kimsesiz” diyerek salı günü destek tazeledi. Soylu’ya; kara kaşına, kara gözüne hayranlıktan sahip çıkmıyor herhalde MHP. Altında siyasi bir hikmet aranıyor. VBahçeli’nin desteğini, Soylu üzerinden Cumhur İttifakına bağlılık tazeleme çağrısı gibi değerlendirme eğilimi revaçta. Bu da AK Parti’nin, eksilen oylarını tamamlama hesabıyla yeni açılımlara yönelebileceği varsayımına dayanıyor. Güya AK Parti bu ortaklıktan mutsuzmuş, seçim kazandırmayacağını anlamış, o gün gelmiş, ihtiyaç kapıya dayanmış, zoraki bir arada duruyormuş, sonu yok diye ayrılmak istiyormuş...

Bahçeli de ortağında yan çizme emarelerini görmüş de dümen kırdırmamak için ön kesiyormuş, Soylu üstünden sıkıştırarak ittifaka bağlılık tazelemeye zorluyormuş gibi... Olan biteni anlamlandırmaya çalışan okur yorumlarında bile bu faraziye öne çıkıyor. Böyle bir derinliği var mı, bir taraf Soylu’yu ittifakın devamının sembolü, göstergesi olarak mı konumlandırıyor ya da kullanıyor? Çok su götürür. Ama su götürmeyecek bir gerçek var. AK Parti’nin, Soylu’nun akıbeti hakkında ne düşündüğüyle ilgili belirsizlik oluştu. Kafasının, ortağı kadar net olmadığına dair bir izlenim uyandırıyor.

Pekala şu söylenebilir: Bahçeli’nin desteğini ifade biçimi, bundan duyduğu rahatsızlığı yansıtıyor. Ve kamuoyundaki yaygın şüphenin giderilmesini beklediğini. Cumhurbaşkanı’nın bu belirsizliği netleştirmesi, Diyarbakır ziyaretine kaldı. Erdoğan, çocuklarını terör örgütünden kurtarmak için HDP önünde eylem yapan ailelerle buluşacak. Diyarbakır Valiliği önünde bir açılış törenine katılacak.

Soruların bu programlarda yanıt bulabileceğini işaret eden Beki, ayrıca şu görüşlerini dile getirdi:

Seçimde HDP’nin aldığı büyükşehir belediyesine kayyum atanmıştı. Soylu, kayyum tayinlerinin ateşli bir savunucusu... İçişleri Bakanı’nın, bu etkinliklerde Cumhurbaşkanı’na eşlik etmesi açık bir mesaj olacak. Aynı kareye girmese bile Diyarbakır’da Soylu’dan övgüyle bahsetmesi de güçlü bir ipucu yerine geçecektir.

Cumhur İttifakını bir arada tutan bağ, Soylu değil elbette. Onunla kaim olmadığı gibi, onsuz da devam edebilir. Aksi, ilişkiyi fazla basite indirgemek ve Soylu’nun rolünü abartmak olur. Yine de ortaklar arasında simgesel bir işlev yüklendiği, nişan işareti gibi bir dengeye oturtulduğu görüşü, yabana atılmaz. AK Parti’nin, HDP’ye tekrar göz kırptığı, ilk imkanda kırpacağı, bir çıkış aradığı, yeni bir açılım için fırsat kolladığı spekülasyonları yayılmaya başladı. İş, ya herrü ya merrüye gelir mi? Dananın kuyruğu, Diyarbakır ziyaretinde kopar mı? İki güne görürüz.