Medya
14 Haz 2022 08:36 Son Güncelleme: 14 Haz 2022 08:39

Erdoğan'ın avukatı Genco Erkal'ın beraatine itiraz etti: Diplomasını sormak hakaretmiş

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarının, Genco Erkal’ın “Cumhurbaşkanı’na hakaret”ten yargılandığı davada beraatine itiraz ettiğini yazdı.

Genco Erkal’ın, "Alemin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya bir koy bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa sahte de olsa görelim şunu." ve "Başkanlık sistemi yetmez, Türk usulü çobanlık sistemi olsun” ifadeleri hakkında dava açılmıştı. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi, 3 Mayıs'ta beraate karar verdi. Ancak Erdoğan'ın avukatı Ahmet Özel, itiraz etti.

Saymaz’ın aktardığına göre, itirazda, Erdoğan'a diploma sormanın hakarete girdiği iddia edilerek, “Cumhurbaşkanının diploması ile ilgili örtülü sorgulama ve oluşturulmak istenen şaibeler alaycı, tahfif edici bir üslup ile yapılmakta olup eğitimsizlik ve dolaylı imaları barındırarak hakaret kapsamındadır” denildi.

Bu çerçevede üç mahkumiyet kararı delil gösterildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne çobanlık nitelendirmesinde bulunmanın da hakaret olduğu ileri sürüldü. Erdoğan'ın avukatı bu görüşü şöyle savunuyor:

"Çobanlık meslek olsa dahi toplumda övgü nitelemesi değildir. Çoban mesleklerin ve mefhumların düşüğü olarak sınıflandırılmıştır. Tesisatçılık, mühendislik, çobanlık gibi bir sıralamada beyan edildiği takdirde hakaret ve aşağılama kapsamında sayılmayan bir ifade pekala müstakilen bir sıfat olarak birine ait kılınarak kullanıldığında hakaret kapsamındadır."

Erkal'ın avukatı Turgut Kazan ise verdiği yanıtta, diplomada dayanak diye gösterilen kararlarda Erdoğan'a "Şerefsiz / çalıp çırpan biri" suçlamalarının yöneltildiğini belirterek, "O eylemlerin müvekkilimizin dile getirdiği eleştirilerle benzerliği yoktur" dedi. Kazan, çobanlığın hakaret sayılmasına da karşı çıkarak, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e "Çoban Sülü" denildiğini, O'nun da bu sözü gülerek karşıladığını, Erdoğan'ın ise "Çobanlık felsefesini anlamayan insan yönetemez, ben de çobanım" dediğini hatırlattı.