Gündem
09 Şub 2015 09:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:02

Erdoğan'dan şaşırtan Hakan Fidan çıkışı! Olumlu bakmıyorum!

Kolombiya ziyareti öncesi havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan flaş açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, üç ülkeyi kapsayacak olan Latin Amerika turu başladı. Dün akşam İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan kalabalık bir heyetle yola çıkan Erdoğan'ın ilk durağı Kolombiya olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kolombiya ziyareti öncesi Atatürk Havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

OLUMLU BAKMIYORUM

Erdoğan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın milletvekilliği adaylığı için görevinden istifa etmesini kişisel olarak doğru bulmadığını söyledi. Erdoğan bu konudaki takdirin başbakanda olduğunu belirterek muhalefetin de tavrını eleştirdi ve 'Bu bütün devlet memurları için bir haktır' diye konuştu. Erdoğan şunları söyledi:

“Değerlendirmeleri hiç birini kabul etmek mümkün değil. Sayın Fidan'ın adaylığına olumlu bakıyor muyum sorusunu açık sözlüyüm ben, ben adaylığına olumlu bakmıyorum bunu çok açık net söyleyeyim bunu sayın başbakana da söyledim. Daha önce de söylediğim gibi adaylığını kabul etmek veya onu aday olarak göstermek o başbakanın takdiridir. Ancak muhalefetin yani MİT’in başında olan bir kişinin milletvekili olup olamayacağına dair takdirini de doğru bulmuyorum o da bir ayrı yanlıştır."

KİMSENİN ADAY OLMA YASAĞI YOK

"Her memurun nasıl belli bir süre içinde istifa edip aday olma yetkisi varsa MİT’in başındaki bir insan da istifasını yapar eğer parti kendisini aday gösterirse aday olur. Bu yargı için de geçerlidir güvenlik teşkilatlarımız için de geçerlidir. Yani hiç bir devlet aygıtı içerisinde olan  kurumda çalışanlara böyle bir yasak yoktur. Bu istifasından sonra da eğer o siyasi parti kendisini aday gösteriyorsa aday olabilir olay budur.”

Merkez hesap verecek

“Doların alçalması yükselmesi bu süreci değerlendirmek bana ait bir şey değil bu şu anda Merkez Bankası’nın kabiliyetidir. Eğer MB bunu yönetemiyorsa hesabını o verecek bize ait olan bir şey değil. Bize ait olan nedir ben şu anda Cumhurbaşkanlığı makamındayım hükümetimiz başbakan olduğu dönemde bu konuda birçok adım atmışızdır ihraca dayalı ekonominin bizler her zaman savunucusu olduk ve hamdolsun ihracatımızı 36 milyar dolardan 158 milyar dolara çıkardık. Ekonomi dünyada ters gittiği dönemde bizi teğet geçecek dediğim zamanda dalga geçen kesim vardı o zaman da MB farklı şekilde yalpalamalar yapıyordu ve teğet geçti neden güncümüze inanıyorduk. Şu anda da MB’nin yaklaşımı doğru değildir. Keynes Smitle bir yere varamazlar. Benim savunduğum ne ben diyorum ki bakın yıllarca söyledim. Faiz ve enflasyon doğru orantılıdır dedim. İki faiz sebeptir enflasyon neticedir dedim. Fakat şu anda MB’nin anlayışında hala şu var enflasyon sebep faiz neticedir. Ya uygulamalar ortada neticeler de ortada. Bu neticeleri gördüğümüz halde hala burada direnmenin anlamı yok. Kaldı ki MB açık veriyor. Eğer bir puan aşağı düşerse enflasyon faizin düşürülmesini görüşebiliriz diyor bu ne biçim mantık."

CASTRO iLE GÖRÜŞECEK

Bugün ve yarın Kolombiya'da temaslarda bulunacak olan Erdoğan, Kolombiya'da Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile bir araya gelecek. Kolombiya'nın ardından yarın Küba'ya geçecek olan Erdoğan, sağlık durumunun el vermesi durumunda Küba'nın efsane Devlet Başkanı Fidel Castro ile bir görüşme de gerçekleştirecek. Erdoğan, 11 Şubat Çarşamba günü ise Küba'dan ayrılarak Latin Amerika turunun son durağı olan Meksika'ya gidecek. Erdoğan Cumhurbaşkanı Enrifue Pena Nieto ile bir araya gelecek.

Küba'ya giden ilk Türk lider

Erdoğan'ın Latin Amerika ziyareti, 20 yıl sonra Türkiye'den Cumhurbaşkanı düzeyinde bölgeye gerçekleştirilen ilk ziyaret özelliği taşıyor. Erdoğan ayrıca, Küba'yı ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da olacak. Türkiye, Küba'ya daha önce bakan düzeyinde ziyaretler gerçekleştirmişti.

Bir yıl içinde cami bitecek

Ülkede yaşayan yaklaşık üç bin 500 Müslüman’ın en önemli ihtiyacı ibadethane. Türk Diyanet Vakfı olarak, Santiago'da mescit tarzı küçük ama minaresi olan bir cami yapmak istiyor. Erdoğan'ın Küba ziyaretinde bu teklif olumlu karşılanırsa bir yıl içinde Santiago Camisi'nden Ezan sesi yükselecek.