Gündem
28 Mar 2022 07:22 Son Güncelleme: 28 Mar 2022 07:29

Erdoğan ve Putin görüştü! Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin yapılacağı şehir belli oldu

Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili iki ülke arasında devam eden müzakerelerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda Ukrayna'yı görüştü. Rusya-Ukrayna heyetleri görüşmesinin İstanbul'da yapılmasında mutabık kalındı.

Rusya-Ukrayna savaşına yönelik iki ülke arasında gerçekleşecek müzakerelerden nasıl bir sonuç çıkacağı tüm dünyada merakla takip ediliyor. Son olarak müzakerelerle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda Ukrayna'yı görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, barışın bir an evvel tesis edilmesi gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı. Rusya-Ukrayna müzakerelerinin Türkiye'de yapılacağı kesinleşirken hangi şehirde yapılacağı da belli oldu.

BİR SONRAKİ MÜZAKERE İSTANBUL'DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılması konusunda mutabık kaldı.

 

ZELENSKİY: BANA SÖYLENENE GÖRE TÜRKİYE'DE YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER OLACAK

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy her gece yaptığı gün sonu değerlendirmelerinde bugünkü açıklamalarında, Rusya ile Ukrayna müzakere heyetleri arasında Türkiye’de yapılacak olan görüşmelere değindi. Ukrayna’nın barış istediğini aktaran Zelenskiy, müzakerelerde Türkiye’de görüşmelerin olacağını işaret ederek, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye’de yüz yüze görüşmeler olacak. Bu fena değil. Sonuca bakacağız. Müzakerelerde önceliklerimiz biliniyor. Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğü şüphesizdir. Devletimiz için etkin güvenlik garantileri zorunludur. Hedefimiz açıktır. Barış ve en kısa sürede ana devletimizde normal yaşamın restorasyonu" ifadelerini kullandı.

Ukrayna için küresel çapta düzenlenen destek mitinglerinden de bahseden Zelenskiy, "Dünyanın diğer düzinelerce kentlerinde insanlar devletimizi desteklemek için, özgürlüğü desteklemek için toplandılar. Diğer kıta ve Avrupa meydanlarında etkileyici insan kalabalıkları var. Bu çok önemli. Çünkü insanlar meydandayken politikacılar artık duymuyormuş gibi yapamayacaklar" diye konuştu. Rus işgali altındaki kentlerde direnen Ukrayna halkına da teşekkürlerini ileten Zelenskiy, "Herson, Kakhovka, Slavutiç ve diğer kentlerdeki işgalcilere direnmekten vazgeçmeyen halkımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca Rus birlikleriyle sürekli iş birliği yapmaya çalışan aptallara kendilerinin terk edildiğini hatırlatmak istiyorum" ifadelerini kaydetti.

 

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul'da yapılacağını, müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişimlerinin devam edeceğini bildirdi.

Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısı İstanbul'da yapılacak. Müzakerelerin ilerleme kaydetmesi ve savaşın bir an önce sona ermesi için girişim ve çabalarımız devam edecek."

ÇAVUŞOĞLU: TARAFLARIN TÜRKİYE'YE DUYDUĞU GÜVENİN SORUMLULUĞUNUN BİLİNCİNDEYİZ

Twitter hesabından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ MÜZAKERE SÜRECİ

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin birkaç turu Belarus’un Brest bölgesinde yüz yüze yapılmış ardından görüşmelerin çevrimiçi olarak devam etmesi kararı alınmıştı.