Gündem
05 Ağu 2022 15:35 Son Güncelleme: 05 Ağu 2022 20:20

Erdoğan ve Putin arasındaki görüşme, Soçi'de başladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme, Rusya'nın Soçi kentinde başladı.

İki lider arasında Rus Sanatoryum'daki görüşmenin, saat 15.20'de başladığı bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanı'mızın Rus mevkidaşıyla yapacakları görüşmelerde Türkiye-Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra güncel küresel ve bölgesel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunulacaktır." bilgisi verildi.

Görüşmede masada Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine başlatması gündemde olan yeni harekat ve tahıl anlaşmalarının takip süreci olması bekleniyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nde Rusya tarafının Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetmesi sonrası doğan ihtilaf da görüşmede gündeme gelebilecek konular arasında. 

18 gün içinde ikinci görüşme
Bu görüşme, Erdoğan ve Putin'in 18 gün içinde gerçekleştirdiği ikinci yüz yüze görüşme oldu. 

Erdoğan ve Putin, 19 Temmuz'da Tahran'da bir araya gelmiş; ayrıca Astana formatında Suriye İç Savaşı'ndaki gelişmeleri konuşmak üzere İran Başbakanı İbrahim Reisi ile de masaya oturmuşlardı. Bu görüşmelerde hem Rusya hem de İran, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yeni bir operasyon yapmasına karşı çıkmıştı.