Politika
17 Mar 2023 23:14 Son Güncelleme: 17 Mar 2023 23:33

Erdoğan ve Mehmet Şimşek arasında görüşme iddiası! Yiğit Bulut o öfkeli tweeti neden attı?

Son anketlerde iktidarın oylarının düştüğü görülürken Cumhurbaşkanı Erdoğan hem partisinin hem de kendisinin düşen oylarını yükseltme peşinde. Erdoğan bu doğrultuda ekonomi dünyasında büyük bir saygınlığı bulunan eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i tekrar kabineye dahil etme planları yapıyor. Berat Albayrak'a yakın bir isim olarak gösterilen Yiğit Bulut dikkat çeken bir açıklama yaptı.

İngiliz Reuters haber ajansı dün tüm dünyaya servis ettiği haberinde AK Parti'nin önümüzdeki dönem Türk ekonomisinin başına getirmeyi düşündüğünü yazdı. Her ne kadar bir süredir Türk medyasında da benzer haberler çıksa da Reuters'in haberi ile birlikte Mehmet Şimşek ismi tartışılmaya başlandı.

Patronlar Dünyası'nda yer alan habere göre; ilk olarak 18 Aralık 2022'de Silivri Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi Kapasite Artış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte katıldığında Mehmet Şimşek ismi tekrar gündeme geldi. Maliye Bakanlığı'ndan ayrıldıktan sonra siyasetten uzak duran Mehmet Şimşek'in o gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanında olması, isminin de önümüzdeki dönemde siyaset arenasına dönmesinin mesajı olarak yorumlandı.

Ak Partililerin önemi bir bölümü tarafından bu heyecanla beklenen ve özlenen bir buluşmaydı. Özellikle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından.

KİMLER TEPKİ GÖSTERDİ?

Mehmet Şimşek'in ekonomik politikaları döneminde adeta Lale devrini yaşayan Türk ekonomisi için ortaya atılan ismi bile pek tabi heyecan yarattı. Özellikle Reuters'in dünkü haberinden sonra ise muhalefet kalemlerden bu konuda tepkiler de geldi.

T24 yazarı Cansu Çamlıbel, duruma tepkisini şu twitle gösterdi:

"İlahi... Saray Reuters'a 'seçimi kazanırsak Mehmet Şimşek gelecek ekonomiyi uçuracak radikal değişimler olacak' vesaire diye üflemiş. Batıya sempatik gözükmeye çalışma kampanyası son gaz. Beni al beni al onu alma"

Gazeteci Kadri Gürsel de sosyal medya hesabından "İktidar Reuters'a yine üfürmüş; seçimden sonra 'ortodoks' ekonomi politikalarına geri döneceklermiş. Bu ortodoks politikalar (enflasyon sebep, faiz, netice, bağımsız TCMB falan) madem iyiydi neden saçmalıklarınızla ekonomiyi mahvettiniz. Size kim neden güvensin" dedi.

YİĞİT BULUT'TAN KİNAYELİ AÇIKLAMA

En sürpriz tepki ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Yiğit Bulut'tan geldi.

Yiğit Bulut öfkesini sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı: "Her fırsatta Türkiye aleyhine haber yapmak ve özellikle kafa karışıklığına yol açmak adına haberler kurgulayan Reuters, yine bir skandala imza atmış ve parti beyannamelerini elde ettiği iması yaparak, başarıyla uygulanan mimarının ve uygulayıcısının bizzat sayın cumhurbaşkanımız olduğu ‘Türkiye Ekonomi Modeli’nin terk edileceğini ve eski tip ortodoks ‘faiz yükselt’ modeline geri dönülerek ‘küresel emperyal kurumlara’ uyma taahhüdüne girileceğini iddia etmiş. Amerika’daki gelişmeler ve tartışmalar ortodoks neo liberal modellerin çöktüğünü ortaya koyarken, faiz yükseltmenin bir araç olmadığı kanıtlanırken, sayın cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu modelin ‘eskiye dönüş amacıyla’ terk edileceğini iddia etmek külliyen yalan, manipülasyona yönelik bir adım ve kötü niyettir!"

Muhalif ve liberal gazetecilerin tepkisi anlaşılır da Yiğit Bulut'un tepkisi, hayli dikkat çekiciydi.

BERAT ALBAYRAK DETAYI

Her ne kadar paylaşımlarının içinde Mehmet Şimşek'in ismi geçmese de, anlayanlar pek tabi bu paylaşımlarının adresini tahmin etmek de zorlanmadı.

Ancak burada kritik bir nokta vardı.

Yiğit Bulut ile Mehmet Şimşek'in halefi eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak arasında hatırı sayılır bir muhabbet vardı.

Bu detayı bilenler için Yiğit Bulut'un, Mehmet Şimşek'i hedef alırcasına attığı twitlerin arkasındaki gölge isim piyasalarda hemen alıcı buldu.

Öyle ya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazandığı takdirde ekonomiyi teslim etmek istediği Mehmet Şimşek'e karşı Yiğit Bulut tek başına cephe alabilir miydi?

Pek tabi bu sorunun yanıtına hayır diyenler için ortaya çıkan seçenek Berat Albayrak'ın Mehmet Şimşek'in kabinede yer alma ihtimaline duyduğu öfke ve kendisinin görev beklentisi algısını da beraberinde getirdi.

MUHALEFETİN DE RADARINDA

Şimdi sıkı durun... Dünya ekonomik çevrelerinde saygınlığı bulunan ve ekonomik politikalarına güven duyulan isimlerden biri olan Mehmet Şimşek, muhalefet partilerinin de önümüzdeki dönem aralarında görmek istediği yegane isimlerden biri.

Öyle ki, bu konuda dolaylı yoldan, üstü kapalı teklifler bile götürülmüş.

KÜLLİYEDE BULUŞACAKLAR

Peki... Mehmet Şimşek ne düşünüyor? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında mı, muhalefet ile mi yol alacak ? Türkiye'nin ekonomik sorunlarını sırtlanmaya hazır mı ?

Türkiye'nin 14 Mayıs seçimleri öncesi, siyasetin belki de en popüler ismi Mehmet Şimşek, bu aralar sağlık sorunları ile uğraşıyor. Avrupa seyahatindeki Mehmet Şimşek, Almanya'da kısa süreli bir tedavi gördükten sonra Türkiye'ye gelecek.

Mehmet Şimşek'in Türkiye dönüşü ilk adresi Cumhurbaşkanlığı külliyesi olacak.

Bu görüşme için randevular oluşturulmuş bile.

Yaklaşık 10-15 gün sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Şimşek külliyede bir araya gelecek.

HAYATA GÖZLERİNİ YOKSULLUKLA AÇTI

Türkiye'de alışık olmadığımız bir siyasetçi portresine sahip olan, etik değerler konusundaki hassasiyeti ile örnek bir duruş sergileyen Mehmet Şimşek'in bundan sonra alacağı pozisyonu hep birlikte göreceğiz.

Sıklıkla söylediğim bir söz vardır; "Mücadeleleri olmayanların hikayeleri olmaz"

Mehmet Şimşek ise Batman'ın Gercüş ilçesi Arıca köyünden yoksullukla hayata gözlerini açan bir hikayenin kahramanı...

Kendi ismine açtığı internet sitesindeki biyografisinde, "Bir yaşamın yokluk ve sıkıntılarla başlaması kimi zaman iyi bir şanstır" diyor.

"Bazen gelişmemiş bir bölgede, yoksulluk ve imkânsızlıklar içinde yaşamak bu olumsuzlukları gidermek, hayata karşı dirençli ve güçlü olmak için ciddi bir mücadele sebebi olabilir." diye ifade ediyor serüvenini.

Mehmet Şimşek hayata "mücadele" ederek gözlerini açan bir isim.

Batman'ın Gercüş İlçesi Arıca Köyü'nde 1967 yılında yoksul bir ailenin çocuğu olarak doğdu.

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Merrill Lynch'in "üst düzey yönetimine", oradan da Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na, Maliye Bakanlığı’na kadar uzanan ve Foreign Policy tarafından Nisan 2013'te yayınlanan “Dünyanın en etkili 500 kişisi'' listesinde yer aldı. Emerging Markets dergisi tarafından da 'Gelişmekte olan Avrupa ülkeleri Yılın Maliye Bakanı' seçildi.

Mehmet Şimşek, hikayesi olan bir karakter. Bakalım bu hikayenin sonrası nasıl devam edecek. Hep birlikte izleyeceğiz.