Gündem
04 Eyl 2011 17:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:45

ERDOĞAN RAKİPLERİNE FARK ATTI!

Geçtiğimiz ayın medyada en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belli oldu.

Geçtiğimiz ayın en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belli oldu. Artan terör olayları, şike operasyonu, Somali'ye yapılan yardım ve ziyaretler, ayın dikkat çeken başlıklarıydı. Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı ayın medya gündemi raporunun Ağustos ayı sonuçları şöyle;

İki bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin tek tek incelenmesi sonucu gerçekleştirilen araştırma ile geçen ayın Türkiye'de en çok konuşulan olay, kişi ve kurumları belirlendi. MTM Medya Takip Merkezi'nin hazırladığı araştırma raporuna göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konu başlığı terör olayları oldu.

Hakkari Çukurca'daki terörist saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Irak'ın kuzeyi ve Kandil dağı bölgesindeki bölücü terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmek amacıyla hava harekatı başlatması ve 100 teröristin öldürüldüğü haberi medyada geniş yansıma buldu. Son günlerde Mardin'in Midyat ilçesinde PKK'lıların, nöbet değişiminden dönen köy korucularına saldırması ayın dikkat çeken gelişmelerinden bir diğeriydi. Terör haberleri Ağustos ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 38 bin 438 yansıma buldu.

RAMAZAN AYINDA GÖZLER SOMALİ'YE ÇEVRİLDİ...
Ramazan ayında başlayan Somali'ye yardım hareketi, siyasi liderlerin ve ünlülerin ülkeye ziyareti ile basında sıkça yansıma sağladı. Ülkeye yapılan ziyaretler, kampanyalar ve yardımlar, medyanın da yakın takibindeydi. Ağustos ayının medyada en sık yer bulan konu başlıklarından biri olan Somali, gazete, dergi, haber siteleri ve TV kanallarında toplam 30 bin 100 haber ile yer buldu.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI MEDYANIN YAKIN MARKAJINDA...
Temmuz ayının son günlerinde, Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner'in tüm kuvvet komutanları ile birlikte istifasının ardından yerine vekaleten Necdet Özel getirildi. Ardından, Özel'in 2015'e kadar genelkurmay başkanlığı makamında kalacağının açıklanması, medyada geniş yer buldu. Terör saldırıları hakkındaki açıklamalarıyla da yansıma bulan genelkurmay başkanlığı, ay boyunca 16 bin 733 habere konu edildi.

IRENE KASIRGASI AMERİKA'YI SARSTI...
Ağustos ayının sonlarında Amerika'da meydana gelen Irene kasırgası ülkeyi alarma geçirdi. Amerika'da 8 eyalette olağanüstü hal ilan edilirken, yaşanan can kayıpları da üzücü olaylar arasında yer aldı. Konu Türk medyasında da büyük yansıma buldu.

SİYASET GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı 'ayın siyaset gündemi' raporuna göre; Ağustos ayına damgasını vuran parti, önceki aylarda da olduğu gibi AKP oldu. Geçtiğimiz ay 10. yaşını kutlayan AKP, TV'ye verdiği reklamlarıyla da basının ilgi odağıydı. Siyasi liderinin yaptığı açıklamalarla gündemdeki yerini koruyan AKP ay boyunca 42 bin 305 haber/yazıda yer aldı. Medyatik partiye ekranlar ise 163 saat süreyle yer verdi.

Ağustos ayında medyada en çok yansıma sağlayan ikinci siyasi parti ise CHP oldu. Geçtiğimiz ay mali tablolarını açıklayan CHP, Ankara il yönetiminin düşmesi, siyasi liderinin açıklamaları ve Bursa'da yapılan olağanüstü kongrede kavga çıkması konularıyla basının yakın takibinde yer aldı. Parti'nin Ağustos ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 27 bin 779 haberde bahsi geçerken, partinin ekran yansıması ise 145 saate ulaştı.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ;
1. AKP (42.305 haber/yazı)
2. CHP (27.779 haber/yazı)
3. BDP (12.961 haber/yazı)
4. MHP (7.675 haber/yazı)
5. BBP (1.707 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ağustos ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

ERDOĞAN'IN SOMALİ ZİYARETİNE BASINDAN YOĞUN İLGİ...
Medya Takip Merkezi'nin Ağustos ayı raporuna göre; Türkiye'nin en çok konuştuğu siyasetçi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Somali'ye yardım ziyareti yapan Başbakan'ın konuyla ilgi yaptığı açıklamalar, medyanın an be an takibindeydi. Siyasi liderin şehit evine ziyareti ve teröre yönelik eleştirileri de medyada geniş yansıma buldu. Erdoğan ay boyunca 45 bin 207 habere konu edilirken, ekran yansıması ise toplamda 376 saat oldu.

DAVUTOĞLU'NA BASININ İLGİSİ YÜZDE 82 ARTTI...
Aynı rapora göre; Ağustos ayında sürpriz bir çıkış yakalayan siyasetçi ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu'nun, Erdoğan ile yaptığı Somali ziyareti ve Güney Afrika'ya vizelerin kaldırılması için yaptığı çalışmalar basında sıkça yansıma buldu. Davutoğlu'nun, geçtiğimiz ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 14 bin 181 haberde bahsi geçti.

KILIÇDAROĞLU'NUN REYTİNGİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ!
Aynı rapora göre, Kemal Kılıçdaroğlu'na medyanın ilgisi yüzde 36 oranında azalırken, siyasi lider "en medyatik siyasiler" listesinde dördüncü sıraya geriledi. Kılıçdaroğlu geçtiğimiz ay şehit ailelerine iftar yemeği vermesiyle basında sık yer alırken, AKP hakkındaki ağır ithamları ve mal varlığını açıklaması konularıyla da dikkatleri üzerine çekti. Haber sayısı üç katı düşüş gösteren Kılıçdaroğlu ay boyunca 11 bin 249 haber/yazıda yer aldı.

İŞTE, AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİLERİ;
1. Recep Tayyip Erdoğan (45.207 haber/yazı)
2. Ahmet Davutoğlu (14.181 haber/yazı)
3. Abdullah Gül (12.384 haber/yazı)
4. Kemal Kılıçdaroğlu (11.249 haber/yazı)
5. Bülent Arınç (5.301 haber/yazı)
*MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ağustos ayında 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir.

EKONOMİ GÜNDEMİ

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Ağustos ayı sonuçlarına göre, geçtiğimiz ayın en çok konuşulan konusu ihracat oldu. İhracat konusu, ay boyunca 14 bin 381 haberle yansıma buldu. İhracat başlığını, 13 bin 674 haber ile vergi konusu takip etti. Altın ve dolardaki hareketlilik, ekonomi basınında sıkça yansıma sağlayan konu başlıkları arasında yerini aldı.

Ağustos ayında medyada en çok bahsi geçen kurum ise, 5 bin 189 haber/yazı ile Türk Hava Yolları oldu. THY ay boyunca özellikle, filosuna yeni uçak katması, taşıdığı yolcu sayılarını açıklaması ve bayram nedeniyle sefer sayılarını arttırması konularıyla basında sıkça yansıma sağladı.

AYIN DİKKAT ÇEKEN GELİŞMELERİ;
• Güney Afrika'nın beyaz eşya markası Defy ile Afrika pazarına giriş yapan Arçelik, tüketici ürünlerinin küresel güçleri arasına girmeyi başardı.
• Türk Telekom, Uluslararası İş Ödülleri (International Business Awards) kapsamında 16 ödül aldı.
• Turkcell Grup, Global İletişim AŞ hisselerinin tamamını devralmak üzere Yıldız Holding ile anlaştı.
• Turkcell 3G santralleri, dünyanın önde gelen telekom altyapı sağlayıcı şirketi Ericsson'un gerçekleştirdiği testlerin sonucunda data hızında dünya birincisi olarak belirlendi.
• Dünyanın en büyük şirketlerinden biri daha Ülker'e ortak oluyor. Japon devi Mitsubishi, Ülker ile birlikte makarna üretecek.