Polemik & Kulis
07 Mayıs 2015 12:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:32

Erdoğan o oyuncuyu topa tuttu: Siz kimin bağından kimi kovuyorsunuz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium'da düzenlenen TİKA toplu açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 4 Mayıs’ta yapılan 20. Sadri Alışık Oyuncu Ödülleri törenindeki konuşmasında, “Rumelihisarı Sahnesi’ne mescit yapmak isteyenlere izin vermeyelim. Hep beraber sesimiz yüksek çıkıyor. Beraber direnelim” diyen tiyatro oyuncusu Defne Halman'a tepki göstererek, " Siz kimin bağından kimi kovuyorsunuz ya. Orası zaten ibadet mekanı" dedi. "Fatih’in emaneti olan Rumeli Hisarı içerisindeki bu mescit tekrar inşa ediliyor" diyen Erdoğan, "İnşallah, ramazana değilse de bayrama yetişecek ve ibadete açılacak. Ne güzel bir hizmet değil mi?" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, TİKA açılış töreninde konuşma yaptı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Hanımefendiler, beyefendiler sizi en kalbi hislerimle selamlıyorum.

‘TİKA, 5 kıtada umudun simgesi haline dönüşmüştür’

Dünyanın dört bir köşesinde Türkiye'nin projelerini hayata geçiren TİKA personelini kutluyorum. TİKA bugün 5 kıtada insanların umudu,sevinci haline gelmiş durumda. TİKA Başkanı ve personeline teşekkür ediyorum. Sadece bugün açılışını yaptığımız eserlerin bile yapılan yerlere bakıldığında ne kadar yayıldığını görebiliyoruz.

‘Türk milliyetçiliğini ağzından düşürmeyenler...’

Türk milliyetçiliği ile Orta Asya'yı ağzından düşürmeyenler biizm yaptığımız anıta hiç gitmişler mi? Ben önce gittim, gördüm, gezdim. Şimdi uğruna çalışmalar yapıyoruz. Nasıl Göktürk Anıtları'nın üstesinden geldiysek. Orayı da tüm insanların hizmetine sunduk.

‘Töremizde misafire kapı kapatmak var mı?’

Bunlar sadece istismar etmeyi bilir, bunların defterinde hizmetin yeri bile yok. Suriye'den gelen kardeşlerimize harcadığımı tutar bugün itibari ile 5.5 milyar doları buldu. Bizim töremizde misafire kapı kapatmak var mıdır? Eldeki imkanı esirgemek var mıdır? Biz kendimize yakışanı yapmak zorundayız. Atalarımız bundan yıllar önce İspanyol zulmünden kaçanlara kucak açmışlardır. Tarihin her döneminde bu topraklarda herkes kendine yer bulmuştur. Körfez'de nasıl sınırlarımızı açtıysak, bugün de aynısını yapıyoruz. Yarın da aynısını yapacağız. Bu insanlar bizim kardeşimiz olmanın yanında, komşumuz ve sınırda yaşan vatandaşlarımızın öz be öz akrabasıdır. Bugün Suriye'den, Irak'tan gleen misafirlerimizi göndermek isteyenler milli şeflerinin yolundan gitmek isteyebilir. Ama milletimiz buna izin vermez.

‘Batı ne yaparsa yapsın, biz...’

Batı ne yaparsa yapsın, biz ne yaptığımızdan sorumluyuz. Nasıl dünyanın 140 ülkesinde yardım faaliyeti yürütebiliyorsak, yanı başımızdaki kardeşlerimize kucak açabilecek durumdayız. Biz kapıları kapatan değil, kardeşleriyle kucaklaşan bir Türkiye için çalışıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz.

‘Kudüs'ün Müslüman kimliğine sahip çıkıyoruz’

Dünyanın en gelişmemiş 49 ülkesine yaptığımız 1.5 milyar dolarlık yardımımızı anlamanın yolu dönüp vicdanına bakmaktan geçer. Dünyanın dört bir yanında yaptığımız yardımlarda önce insan diyoruz. Kudüs'teki kutsal mekanlarda ve mezarlarda yaptığımız çalışmalarla şehrin devam eden Müslüman kimliğine sahip çıkıyoruz.

‘Rumeli Hisarı'ndaki cami bayramda açılacak’

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in yadigarı bir hisar var. Bu hisar fetihten önce yapılmıştır. Bu hisarın asıl adı 'Boğazkesen Hisarı'dır. Bugünki Rumeli Hisarı. Ecdadımız bu hisarın bünyesinde de hizmetliler için bir mescit inşa ettirmiş. Ben belediye başkanı iken bunu yaptırmak istemiştim. Fatih tarafından yaptırılan bu mescit depremden dolayı yıkılıyor ve geriye sadece minare kalıyor. İyi ki minaresi kalmış ki buranın mescit olmadığı iddia edilirdi.Fatih'in emaneti olan bu mescit tekrar inşa edilmeye çalışıyor, inşa şu anda sürüyor. Bayrama yetişecek ve ibadete açılacak. Yapanlardan Allah razı olsun.

‘Sen kimin bağından kimi kovuyorsun?’

Bakıyoruz bir ödül töreninde sanatçı iddiasında olan biri çıkıyor diyor ki "biz buna izin vermeyiz". Sen kimin bağından kimi kovuyorsun? Orası zaten ibadet mekanı. Bir süredir amacına aykırı kullanılıyordu. Paralel Yapı'nın gazetesi de bunlara destek oluyor. Fatih'in emanetine ihanet konusunda milletin değerlerinden bir haber olanlardan ve bunların istismarı yapanlar Gezi olaylarındaki işbirliklerini alenileştirdiler. Bunlar kendi ülkemizde hem de Fatih'in mirasını engellemeye çalışıyorlar. Geçmişine sahip çıkmayanın geleceği olmaz.Tarihine kültürüne sahip çıkmayan milletlerin yıkılması mukadderdir.Ecdadımızın emanetlerini heryerde ihya etmeye devam edeceğiz. Buna kimse mani olamayacak.

‘Zalimin ülkesinde büyükelçi mi bulunduracağız?’

Tarihimizi iyi öğreneceğiz, tarihimizin bize bıraktığı mirasa iyi sahip çıkacağız ki yanlışların tekerrürüne engel olalım. Zalimin ülkesi kendi halkını katleden Suriye'de büyükelçi mi bulunduracağız? Mısır halkı bizim kardeşimiz ama bu yönetim asla değil. Mısır halkının tercihine saygı duymayanlara biz de saygı duymayız.