Dünya
17 Eki 2022 11:30 Son Güncelleme: 17 Eki 2022 11:34

Erdoğan-Miçotakis gerginliğinin detayları ortaya çıktı!

Geçtiğimiz hafta Prag'da Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk zirvesinde, bütün liderlerin katıldığı akşam yemeğinde Erdoğan ile Miçotakis arasında ağız dalaşı yaşandığı öne sürülmüş, Erdoğan daha sonra konuyla ilgili açıklama yapmıştı. New York Times, o gün yaşananlarla ilgili detayları paylaştı, Ankara-Atina krizini yorumladı.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerginlik, bir süredir karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis’in geçtiğimiz haftalarda Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu’nun zirvesinde yaşadıkları gerginlik gündem olmuştu.

ABD’nin köklü gazetelerinden New York Times, iki lider arasındaki gerginliği detaylarını yazarken, Ankara-Atina ilişkilerinin geleceğini de analiz etti. Yazı, Steven Erlanger imzası taşıyor.

‘ERDOĞAN BİR ANDA BAĞIRDI’

New York Times’taki habere göre, Avrupa Siyasi Topluluğu'nun ilk zirvesinde tansiyon yükseldi. Bütün liderlerin katıldığı akşam yemeğinde Erdoğan ile Miçotakis arasında yaşanan ağız dalaşının detayları odada bulunanlar tarafından anlatıldı. Gazeteye konuşan Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı yetkili, Miçotakis’in konuştuğu sırada Erdoğan’ın sözünü keserek bağırdığını öne sürdü.

Sinirlenen Erdoğan odadan çıkmadan önce Miçotakis’i Doğu Ege’deki anlaşmazlıkları çözme konusunda samimiyetsizlikle suçladı ve Avrupa Birliği üyelerine dönerek, Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında yer aldığı için sinirlendi.

ODA BİR ANDA BUZ KESTİ

Avrupalı bir diplomata ve orada bulunan iki üst düzey Avrupalı yetkiliye göre, Erdoğan odadan çıkmadan önce Miçotakis’i Doğu Ege’deki anlaşmazlıkları çözme konusunda samimiyetsizlikle suçladı ve Avrupa Birliği’ni üyeleri Yunanistan ve Kıbrıs’ın yanında yer almakla suçladı.

Kaynakların aktardığına göre, tüm bunlar yaşanırken, oda bir anda buz kesti. Orada bulunan ve farklı ülkelerden gelen üst düzey isimler şaşkınlık içerisinde yemek yemeğe devam etti, bazılarının sinirli olduğu belirtildi.

‘EĞER KRİZ BİTERSE O YENİSİNİ YARATIR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta, yaşananlarla ilgili kendisine soru yöneltildiğinde “Protokol kaidelerini bilmeyen bir adam. Kimden nasıl izin aldı ben bilmiyorum bana laf yetiştirmeye kalktı. Ben ona cevap verir miyim” ifadelerini kullanmıştı.

New York Times, bu gerginliğin ardından Erdoğan’ın açıklamalarında Yunanistan’ı hedef almayı sürdürdüğünü öne sürerken, Türkiye’den üst düzey bir diplomat da isminin açıklanmamasını talep ederek gazeteye konuştu. İsmi açıklanmayan Türk diplomat, "Erdoğan’ın 20 yıllık iktidarının sallantıda olduğu için krize ihtiyacı olduğunu” söyledi. “Eğer kendine bir tane sağlayamazsa o da yenisini yaratır.” dedi.

Gazete, çoğu analistin savaş ihtimalini uzak görse bile, Avrupalı ​​diplomatlar arasında, iki ülke arasında kazaların olabileceğine dair artan bir his olduğunu yazdı.