Gündem
08 Eyl 2023 07:11 Son Güncelleme: 08 Eyl 2023 07:28

Erdoğan, kritik zirvede dünya liderleriyle bir araya gelecek! Yoğun diplomasi trafiği başlıyor…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yeni Delhi'de düzenlenecek 18'inci G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere 8-10 Eylül'de Hindistan'ı ziyaret edecek. Zirvede Erdoğan'ın bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla temaslarda bulunması da öngörülüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenecek 18'inci G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere 8-10 Eylül'de Hindistan'ı ziyaret edecek.

3 OTURUMDA GÖRÜŞ ALIŞVERİŞİNDE BULUNULACAK

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre G20 Liderleri, zirvede "Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek" ana teması altında gerçekleştirilecek üç oturumda görüş alışverişinde bulunacak.

ZİRVEDEKİ LİDERLERLE TEMASLAR GERÇEKLEŞTİRECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, G20 liderleriyle bir araya gelmesi, ayrıca zirveye katılan bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla temaslarda bulunması da öngörülüyor.

17-18 EYLÜL'DE NEW YORK'TA BM KURULU'NA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17-21 Eylül'de ABD'nin New York kentinde düzenlenecek BM 78. Genel Kurulu'na katılacak.

ABD ziyareti kapsamında BM Genel Kurulu'na hitap edecek Erdoğan'ın genel kuruldaki konuşmasında, başta Rusya-Ukrayna Savaşı, Suriye, Filistin ve KKTC'ye ilişkin son gelişmeler, terörle mücadele, mülteci sorunu, iklim değişikliğiyle mücadele konularına yer vermesi öngörülüyor.

PUTİN VE Şİ KATILMAYACAK

Ancak bu yıl Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping zirveye katılmayacak. Çin'i,, Devlet Başkanı Şi Jinping yerine Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Vladimir Putin yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek. Bazı analistler Şi Cinping'in zirveye katılmayacak olmasını Pekin yönetiminin Batı'ya sırtını dönmesi olarak yorumluyor. Zira ilk kez bir Çin lideri G-20 zirvesine katılmamış olacak. Geçen yıl Bali'deki zirveye katılmadığı için Putin'in bu yıl da zirvede yer almaması sürpriz olmadı.