Gündem
09 Mayıs 2016 14:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:30

Erdoğan konuştu, vatandaş Google'a sordu: İnsan homoekonomikus değildir!

Erdoğan'ın kullandığı ekonomik terim kısa sürede Google'da en çok aranan kelimeler arasına girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Uluslararası 8'inci İş Sağlığı ve Güvenliği Konferansı'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında TOBB’a “Hepiniz birer işçi alın” çağrısı yapan Erdoğan konuşmasının bir bölümünde “Bizler insanı yaratılmışların en şereflisi olarak, küçük evren olarak gören; devlet felsefesini ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışı üzerine bina eden bir medeniyetin mensuplarıyız. Biz insana makine gibi, hammadde, sermaye gibi salt bir üretim aracı olarak bakmayız, bakamayız. Bizim anlayışımda insan homo ekonomikus değildir” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasında kullandığı ‘homo ekonomikus’ kelimesi internet arama motoru Google’da da en çok aranan kelimeler arasına girdi. Kelime son on yılda en çok dün akşam arandı. Daha önce de Erdoğan’ın telaffuz ettiği “mankurt, beşinci kol…” gibi kamuoyunun yabancı olduğu kelimeler Google’da en çok aranan kelimeler arasına girmişti.





HOMOEKONOMİKUS NEDİR?

Homoekonomikus (Homoeconomicus) “bireyin kendi faydasını artıracak şekilde karar alması düşüncesini merkeze alan felsefi bir yaklaşım” olarak tanımlanıyor. Homoeconomicus, İnsanın ekonomik kararlarında, kendi faydasını maksimize etmeye çalışarak sürekli olarak akılcı, mantıklı kararlar ile finansal işlemler yapacağını iddia eden, kökenini Rene Descartes zamanındaki tartışmalardan alan, 17. yüzyıl zamanlarında popülerlik kazanmış olan hem siyaset hem de iktisat felsesinde sıkça kullanılan ve oldukça tartışmalı olan bir önermedir. İnsanı homoeconomicus olarak tanımlayan felsefi yaklaşıma göre, her insan bencil doğar ve tercihlerini kendi faydasını gözeterek yapar. Bir diğer deyişle homoeconomicus, sınırsız isteklerini sınırlı kaynaklara göre maksimize etmeye çalışan bir homo-sapiendir.