Medya
25 Mar 2010 17:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

ERDEMDEN YOKSUN, MAHALLENİN ŞIMARIK VE ARSIZ KIZI! PERİHAN MAĞDEN'DEN ZEHİR ZEMBEREK TEKZİP!

'Ali ile Ramazan' adlı kitabı hakkında Ayşe Arman'ın Hürriyet'te kaleme aldığı yazıya Perihan Mağden'in avukatları aracılığıyla gönderdiği cevap zehir zemberek oldu.İşte o metin...

PEKİ, AYŞE ARMAN KAÇ PARA EDİYOR!

Gazetenizin 03 Mart 2010 Perşembe günlü nüshasında, Ayşe Arman tarafından kaleme alınan  “Ali ile Ramazan” başlıklı; müvekkilimiz Perihan Mağden’in kişilik haklarını ağır bir biçimde ihlal eden, okuyucuyu olumsuz etkilemeyi amaçlayan, kişisel husumetini ortaya koyan ve hakaret içeren çirkin bir yazı yayınlanmıştır. Ayşe Arman, anılan yazısında müvekkilin son romanı olan “Ali ile Ramazan” adlı eserine muhtemelen anlam ve önemini çok kavramadan, muhtemelen bu konuda yetkin insanların yazdıkları ve söylediklerinden etkilenerek övgüler dizmiştir. Ancak yazısını “Ama tabii bu Perihan Mağden’in insan olarak beş para etmez biri olduğu gerçeğini ne yazık ki değiştirmiyor.” şeklinde bir ifadeyle bitirmiştir. Yazısını bu noktaya taşırken de gerçek olup olmadığı şüpheli yine çirkin ve bayağı bir öykülemeden yola çıkarak Perihan Mağden’e yapacağı hakarete zemin hazırlamıştır. 

Ayşe Arman, bu tip tutumları ilk kez ortaya koymuyor. Mahallenin şımarık ve arsız kızı edasıyla davranmak Ayşe Arman’ın kendi tercihi olabilir ve kimsenin de karışacağı bir iş değildir. Ancak bu özelliklere sahip olmayı gazetecilik için gerekli sanmak ve bu özelliklerin başkalarına hakaret etme hakkını kendine bahşettiğini düşünmek eğer cehalet değilse erdemden yoksunluk demektir. 

Gazetecilikte erdem her koşulda kişilikli, doğru ve özenli yazabilmektir. Ülkemizde bu erdemlere sahip değerli yazarlardan biri olan Perihan Mağden’e doğrudan hakaret etmenin bırakın gazetecilik erdemleriyle bağdaşmasını en basit nezaket kurallarıyla uyuşmadığı açıktır. Ayşe Arman bu yazısıyla hukuk ve etik kurallarına yabancı olduğunu göstermenin ötesine geçerek terbiye ve nezaket kurallarıyla da tanışmadığını kanıtlamıştır. 

Ayşe Arman, okuyucuyu ve gazeteyi kullanarak kişisel duygularını öfkeli, çirkin ve kötü bir dille ve pervasızca ortaya koyarken ne meslek ilkelerini ne gazetecilik onurunu ne de kaliteyi düşünüyor. Kişisel tatmin sağlamak veya kendine uygun birilerini memnun etmek adına tüm değerleri ve hukuk kurallarını hiçe sayıyor.  

Ama Ayşe Arman şunu bilmelidir ki hukuk sadece kendisinden uzak sandığı yasalar demek değildir. Hukuk aynı zamanda günlük yaşam içinde de kişilerin bir davranış normudur. Hukukun önceliklerinden birisi başkalarının kişilik haklarına saygı gösterilmesidir. Bu hukuka saygı demektir. Hukuk, kendisine saygı duymayana bu saygının ne olduğunu öğretme gücüne sahiptir. 

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur. 

PERİHAN MAĞDEN

Vekilleri

Av. Mehmet Uçum – Av. Hatice Uçum 

İHTARNAME 

CEVAP VE DÜZELTME

İSTEYEN                  :  Perihan Mağden                                                            

VEKİLLERİ             : Av. Mehmet Uçum – Av. Hatice Uçum

                                       Cumhuriyet Cad. Okay Apt. No:23/2 Taksim-İstanbul  

MUHATAP               :  1- Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.

                                       Sorumlu Müdür: Hasan Kılıç                                   

                                       Hürriyet Medya Towers Güneşli-İSTANBUL  

                                       2- Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni 

                                       Enis Berberoğlu

                                       Hürriyet Medya Towers Güneşli-İSTANBUL  

KONU                        : Basın Kanunu 14. madde uyarınca cevap ve düzeltmedir. 

AÇIKLAMA             : Gazetenizin 03 Mart 2010 günlü nüshasında yayınlanan Ayşe Arman tarafından kaleme alınan  “Ali ile Ramazan” başlıklı yazıda hukuka aykırı, gazetecilik meslek etiğine uymayan, müvekkilimizin kişilik haklarına ağır saldırı ve aşağılama içeren ifadelere yer verilmiştir. Bu nedenle ekte sunulan düzeltme ve cevap metninin; 

Anayasa’nın 32. maddesi 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14. maddesi,  

Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nin “Gazeteci, yayınlanmış her yanlışı en kısa sürede düzeltmekle yükümlüdür. Gazeteci cevap hakkına saygılı olmalıdır.” hükmü, Basın Meslek İlkeleri’nden, “Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.” ilkesi doğrultusunda müvekkilimizin kişilik haklarına saldırı niteliğinde bulunan yayınınızın yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde tebliğden itibaren üç gün içinde her türlü hukuki ve cezai yasal başvuru haklarımız saklı kalmak üzere yayınlanmasını, aksi halde yasal yollara başvurulacağını ihtar ederiz. 22.03.2010 

CEVAP VE DÜZELTME İSTEYEN

VEKİLLERİ

Avukat Mehmet Uçum, Avukat Hatice Uçum