Medya
03 Tem 2010 15:36 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:26

ERCAN TANER TRT SPİKERLERİNE KAÇ PUAN VERDİ?

NTV'nin usta spikeri Ercan Taner TRT spikerlerine not verdi.

TRT'ye Kaç Puan?

Güney Afrika'ya gelmeden önce Ercan Taner ile konuştum. "Ne alaka?" demeyin. Kupa başladığından bu yana Türkiye'de en çok dile getirilen konu, TRT'nin spikerleriydi.

O kadar çok eleştiri aldılar ki ben olsam üç günde geri dönerdim...

Ama şu var... Onları eleştirirken neye göre eleştiriyoruz? Bu işin tekniğini biliyor muyuz? Bence bilmiyoruz. En tuhafı ise televizyon eleştirmeni olarak geçinenlerin bu konuda hiç bir şey bilmeden Afrika'da bulunan insanlara çalakalem saldırması. Galiba maçı anlatırken nasıl eğitim alınıyorsa televizyon eleştirmenlerinin da bir eğitim alması gerekiyor. En azından bilmedikleri bir konuda yazarken sormaları şart.

Ercan Taner'in yaşı genç ama bana göre bu işin duayeni. Diyor ki Ercan: "Spiker maçın üstüne çıkmamalı. Ama altına da inmemeli. Anlattığı karşılaşmayı da kötülememeli. Bu, seyirciyi kaçırır. İnternet bilgileri ile insanları sıkmamalı.

Bazen 25 sayfa bilgi hazırlarsanız ama yarım sayfa bilgi vermek zorunda kalırsınız. Yorumcu da spiker gibi çalışmalı. İyi ve anlaşmış bir ekip olmalılar. Örneğin bu sistem İngilizler'de var. Ama yeri geldiğinde ikisi birden susup maçı izler. Bunu sıkmamak için yaparlar. Almanlar daha soğuk anlatır. Gol olduğu anda içinde ne hissediyorsan onu vermelisin."

Ercan'a "Peki Dünya Kupası'nı anlatanlara 10 üzerinden kaç puan verirsin?" diye sordum.

Yanıtını hiç esirgemedi.

"Yalçın ile Levent'e 10 üzerinden 8. Ve başarılılar. Gençlere ise 6 ya da 7. Onların oturması için 5 yıl geçmeli. Tansu Ağabey ise asla taviz vermiyor."

En azından bir bilene sorduk. Ama şu var. TRT'nin yayını bir felaket. Maçları anlatan spikerler isterse 10 üzerinden 10 alsınlar ama bu kurumun yayıncılık anlayışının rezilliğini kurtaramazlar. Hele karşılaşmalar biter bitmez reklama gitmeleri yayıncılık skandalı. Bunu yazmak için işin tekniğini bilmeye gerek yok.

Bir de bütün yükü Ömer Üründül'e bindirmişler. Hakan Şükür ile Hasan Şaş, Dünya Kupası'nı yaşamış 2 oyuncu. Ve TRT'de çalışıyorlar. Hiç kimse akıl etmedi mi acaba onları buraya getirmeye ve yorum yapmaya?

Halil Özer/Habertürk