Gündem
03 Ara 2021 10:50 Son Güncelleme: 03 Ara 2021 10:52

EPDK Başkanı Yılmaz'a 'havadan' ikinci maaş

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın, başkanlık maaşının yanı sıra THY Teknik A.Ş’den de aylık 6 bin 500 TL net ücret aldığı öğrenildi.

2014 yılından bu yana Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanlığı yapan Mustafa Yılmaz'ın, EPDK'deki maaşının yanında, yönetim kurulu üyesi olduğu Türk Hava Yolları Teknik A.Ş'den de aylık 6 bin 500 TL huzur hakkı aldığı ortaya çıktı.

Birgün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre; Mart 2020'de üçüncü kez EPDK başkanlığına atanan ve ismini "AKP’nin vazgeçilmez bürokratları" arasına yazdıran Mustafa Yılmaz'ın kamudaki ikinci görevinden aldığı ücret belli oldu. THY Teknik A.Ş'nin Genel Kurul tutanaklarına göre, Yönetim Kurulu Başkanı’na aylık 7 bin 500 TL, yönetim kurulu üyelerine ise aylık 6 bin 500 TL net ücret ödenmesi kararlaştırıldı.

OLAĞAN HALE GELDİ

Kamuda birden fazla görevde bulunan ve "Çoklu görevleri" nedeniyle çifter maaş alan bürokratlar, AKP iktidarlarında olağan hale geldi. Farklı yerlerden maaş alan bürokratlar ve eski siyasetçilere yönelik soru önergeleri ise "Ticari sır" denilerek geri çevrildi. AKP'nin çift maaşlı bürokratlarından EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ın ikinci maaşı ise THY Teknik A.Ş'nin genel kurul tutanakları ile ortaya konuldu.

THY Teknik A.Ş'nin yönetim kuruluna ödeyeceği ücretlerin belirlendiği Genel Kurul, 2 Nisan 2020’de toplandı. Yönetim Kurulu Başkanı’na aylık net 7 bin 500 TL, üyelere ise aylık net 6 bin 500 TL ücret ödenmesi kararı alınırken ücretlerin Covid-19 salgını nedeniyle Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında ödenmemesi konusunda anlaşmaya varıldı. Kalan aylarda ise belirlenen ücret doğrultusunda üyelere ödeme yapıldı.

Saray’a bağlı bürokratların, bürokrat eşlerinin ve bakanlıkların üst kurullarında görevli bürokratların çifter maaşlarla zenginleştiğini belirten CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, “Şahsım hükümetinin birden fazla maaş alan ballı bürokratları sık sık gündeme gelmektedir” dedi. Devletin kurumları ve şirketlerinin, “AKP’nin arpalığı haline geldiğini” savunan Bakırlıoğlu, “Saray ve çevresinde mutlu azınlık oluştu” diye konuştu.

EVET DİYORLAR
 
EPDK Başkanı ve THY Teknik A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz’ın, “Elektrik zamlarıyla milleti inim inim inlettiğini” söyleyen Bakırlıoğlu, şunları kaydetti:

“Üçüncü defa EPDK başkanlığına atanan Mustafa Yılmaz kurumdan aldığı maaşın yanında yönetim kurulu üyesi olduğu şirketten de huzur hakkı alıyor. Aslında AKP, bürokratları, eski milletvekillerini, bakanları yanlarında tutmak için kamu şirketlerinden maaşa bağlıyor. AKP’li bürokratlarda aldıklarını maaşın hakkını vermek için hükümetin her dediğine evet diyorlar.”

YILMAZ TEK DEĞİL

Kamudaki çift maaşlı bürokratlar listesi son yıllarda giderek kabardı. İki ya da ikiden fazla yerden maaş alan bazı bürokratlar şöyle:

Nadir Alpaslan: Kültür ve Turizm Bakan Yardımcılığı görevinden 27 bin 717 TL alıyor. Kuveyt Türk Bank Yönetim Kurulu üyeliği ve kâr payı ile birlikte aylık geliri 176 bin TL’ye yükseliyor.

Salim Ermut: Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü ve Tüpraş Yönetim Kurulu Üyesi Ermut, iki görevinden aylık 66 bin 917 TL gelir elde ediyor.

Şakir Gül: Maliye Bakan Yardımcısı ve Sun Express Yönetim Kurulu Üyesi olan Gül, Eximbank Yönetim Kurulu Başkanlığı da yapıyor. Gül’ün aylık toplam gelirinin 81 bin TL olduğu biliniyor.