Gündem
22 Ağu 2016 11:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:29

Enis Berberoğlu’na MİT TIR’larından ‘FETÖ’ye destek davası: 18 yıla kadar hapsi isteniyor!

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında "MİT TIR'ları görüntülerini gazeteci Can Dündar'a verdiği" gerekçesiyle iddianame hazırlandı.

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında, MİT TIR’ları görüntülerini Can Dündar’a verdiği iddiasıyla ‘FETÖ/PDY’ye destek vermek suçlamasıyla sekiz yıldan 18 yıla kadar hapis cezası istendi.

MİT TIR’ları, Suriye’deki gruplara silah taşıdığı iddiasıyla gündeme gelmişti. 19 Ocak 2014’te, MİT görevlilerinin eşlik ettiği belirtilen üç TIR, bir istihbarat üzerine jandarma ekipleri tarafından Adana Ceyhan Sirkeci gişelerinde durdurulmuştu.

Ortaya çıkan görüntülerde TIR’larda, karton kutulara doldurulmuş ilaç kutuları, kutuların altında ise yan yana dizilmiş yüzlerce havan topu olduğu görülmüştü.

Dündar’ın ‘Tutuklandık’ta yazdıkları delil oldu

Habertürk’ten Veli Sarıboğa’nın haberine göre Cumhuriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar’ın yazdığı ‘Tutuklandık’ isimli kitapta MİT TIR’larına ait görüntüleri kendisine 27 Mayıs 2015’te solcu bir vekilin getirdiğini yazması üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dündar’ın telefon kayıtlarını incelemeye alarak aynı gün Berberoğlu ile görüştüğünü tespit etti.

Berberoğlu hakkında ‘Suç işleme amacıyla kurulan silahlı örgüte üye olmadan yardım etmek’ ve ‘siyasal veya askeri casusluk’ iddiasıyla hakkında fezleke hazırlanmış, ardından dokunulmazlığı kaldırılmıştı.

‘FETÖ’ye yardım ve ‘casusluk’ suçlaması

Başsavcılık, Berberoğlu hakkında ‘FETÖ/PDY örgütüne bilerek isteyerek yardım etmek’ ve ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etmek’ suçlamasıyla iddianame hazırlayarak sekiz yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep etti.

‘Görüntüleri Dündar’a flaş bellekle teslim etti’

İddianamede Dündar’ın ‘Tutuklandık’ kitabında bahsettiği görüşmeyi Berberoğlu’yla 27 Mayıs 2015’te saat 14.32’de 21 saniye boyunca görüştüğü tespitine yer verilirken, CHP’li vekilin Cumhuriyet gazetesine yakın bir noktada bulunduğu ve görüntüleri Dündar’a flaş bellekle teslim ettiği belirtildi.

Berberoğlu ‘Sorumluluğu üstlenirim’ demişti

Hükümete yakınlığıyla bilinen gazeteler, Dündar’ın MİT TIR’ları belgelerini Berberoğlu’ndan aldığını iddia etmiş, savcılığın telefon kayıtlarını takibe alarak bu bilgiye ulaştığını yazmıştı. Berberoğlu, bu iddialara “Bırakın tek kaynağı, tek elden çıktıkları bariz ortada. Seçilen fotoğrafım bile aynı. Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandıkları haberle ilgili duruş ve görüşüm ortada ve değişmedi. Eski bir gazeteci ve yeni siyasetçi sıfatıyla bu haberin tüm sorumluluğunu üstlenmeye hazırım” diye yanıt vermişti.

Berberoğlu, İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısında çıkacak.