Polemik & Kulis
05 Tem 2015 19:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Engin Ardıç'tan Taraf'a zehir zemberek tekzip kararı!

Taraf gazetesi yazarı Süleyman Yaşar’ın Sabah yazarı Engin Ardıç hakkında yazdıklarına bugün Ardıç Taraf’a gönderdiği tekzip metniyle yanıt verdi.

Taraf yazarı Süleyman Yaşar, yazısının sonundaki Tarih köşesinde 8 Mayıs 2015 tarihinde şu ifadeleri kullanmıştı:

“İlber Ortaylı tarihinde bugün:

Mithat Paşa’nın Taif zindanlarında boğularak öldürülmesinin 131. yılı.

Coca-Cola’nın icadının 129. yılı.

Bucaspor’un ilk defa Süper Lig’e yükselmesinin 5. yılı.

Alkolik ve geri zekâlı Engin Ardıç’ın havuz terapisiyle tedavisine başlanılmasının 6. yılı.”

ARDIÇ'TAN TARAF'A YANIT

Yaşar’ın bu satırlarına Engin Ardıç, bugün avukatı aracılığıyla Taraf’a gönderdiği metinle yanıt verdi. Ardıç, Yaşar’ın kullandığı “alkolik ve gerizekalı” ifadelerine itiraz etti. “Süleyman Yaşar’ı temel ahlaki değerlere davet ediyoruz” başlığıyla verilen yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

“TARAF Gazetesi'nin 08.05.2015 tarihli nüshasında yayınlanmış, Süleyman YAŞAR imzalı 'Tarih Köşesi' bölümünde sadece müvekkile saldırı amacıyla çok çirkin, düzeysiz ve kasıtlı bir yayın yapılmıştır. Süleyman Yaşar isimli kişi, söz konusu yayında tamamen art niyetli duygularla, gazetecilik kisvesi altında ve gazetecilik mesleğinin etik değerlerini yok etme pahasına, müvekkil Engin Ardıç'a hakaret etmiştir. Süleyman YAŞAR'ın ortaya koyduğu bu çirkinlik, hukuka aykırı olduğu kadar aynı zamanda basın meslek etiğine ve ilkelerine de açıkça aykırıdır.

Zira, basın özgürlüğü ve ifade hakkı, gazete sütunlarını işgal etmenin verdiği haksız güvenle, müvekkili kötüleyebilme, ona hakaret etme hakkını asla ve asla kimseye vermemektedir. Süleyman YAŞAR'ın amacının gazetecilik olmadığı, üslubundaki basitlikten de açıkça anlaşılmaktadır. Tekzibe konu yazı içerisinde, müvekkil hakkında kullanılmış hakaret içeren kelime ve ifadeler, aslında Süleyman YAŞAR'ın kapasitesinin ve gazetecilik anlayışının sınırlarını ortaya çıkarmakta, basın ahlakından nasibini alamamış bir yazarın hezeyanları yansıtmış bulunmaktadır. Bu ve benzeri yayınlar, Müvekkil Engin ARDIÇ'ı şimdiye kadar nasıl yıldırmadı ise, bundan sonra da yıldırmayacaktır.

Basın etiği çerçevesinde, kişisel haklara saygılı bir şekilde mesleğinin gereklerini yerine getirmekte olan müvekkil ile ilgili olarak kaleme alınan hakaret dolu söz konusu yazı hakkında, müvekkilin hukuken sahip olduğu hakları kullanacağından ve haklarının sonuna kadar takipçisi olacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Seviye yoksunu bu yazıyı kaleme alan Süleyman YAŞAR'ı; yazıyı yayınlayan TARAF Gazetesi'ni kınadığımızı kamuoyu ile paylaşır; Süleyman YAŞAR'ı edebe, saygıya ve gazetecilik yapmaya davet ederiz. Cevabımızı kamuoyuna saygıyla sunarız.”

NE OLMUŞTU

İlber Ortaylı Engin Ardıç’ı sert bir dille eleştirmiş, Engin Ardıç, 9 Nisan 2015 tarihinde İlber Ortaylı’nın kendisi hakkındaki açıklamalarını köşesine şöyle taşımıştı:

"İlber Ortaylı, sağolsun, bana cevap vermiş. Hakkımda söyledikleri aynen şöyle: ‘Bir tane herif var, eski solcu, alkolik, geri zekâlı... O da konuşuyor... Git başka tarih kitabı oku hayvan... Baban seni Fransız okuluna yollamış, lisan biliyorum diyorsun, git başka dilde oku...’ Kendisini mahkemeye verip parasını almayacağım, korkmasın. Böyle bir saldırıya karşı savunma yapmayı bile zül sayarım. Fakat şaştım. Ben onu hep hanımefendi sanatçı olarak bilirdim, cadaloz bir mahalle karısı düzeyine inmiş. Ayıp olmuyor mu kız abla?"