Gündem
22 Ara 2013 13:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Emniyet'in yasağına medya kuruluşlarından tepki yağıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün basın mensuplarına koyduğu hizmet binasına giriş yasağına TGC,TGS ve İGC'den sert tepki geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyet binasına girişlerini yasaklaması kararına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti yayınladıkları basın açıklamalarıyla tepki gösterdiler.

TGS: Gerçekler gizlenemez

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gazetecilerin girişinin yasaklanmasına tepki gösteren TGS İstanbul Şubesi, hükümetin yolsuzluk ve rüşvet operasyonun üzerini kapatmaya çalıştığına dikkat çekti, “Gerçekler gizlenemez” dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, emniyet hizmet binalarına gazetecilerin girişini yasakladı. Emniyet Müdürlüğü konuyla ilgili açıklamasında, “Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır. Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir” ifadelerine verdi.

Gazetecilerin emniyet binalarına girişinin yasaklanmasını halkın haber alma hakkına yönelik bir engelleme olarak değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, bu girişimi son günlerde hükümetin gerçeklerin üzerini kapatma girişiminin bir parçası olarak değerlendirdi.

Açıklamasında, “Yolsuzluk operasyonunda, bakan çocuklarının da tutuklanmasının ardından hükümet; polisleri, savcıları görevden almayı tercih etti. Gerçeklerin üstünü örtmeye çalıştı” diyen TGS İstanbul Şubesi, gazetecilerin emniyete girişinin yasaklanmasının da bu çabanın bir parçası olduğunu kaydetti.

Başbakan Erdoğan’ın bizzat talimatıyla gazetecilerin işten çıkartıldığını ve hapsedildiğini hatırlatan TGS İstanbul Şubesi, “Hükümet, karşıtı olan tüm sesleri, baskı, zor ve tehdit ile susturmak istiyor. Gazeteciler olarak bu kuşatmanın karşısında örgütlü mücadelemizle duracağız” dedi.

Sertel: Böyle bir dönem yaşanmadı

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde basın mensuplarının bugünden itibaren emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuruldu. Gazetecilere yönelik “yasakçı” uygulamayı eleştiren Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, “Böyle bir dönem yaşanmadı. Böylesine bir uygulama 12 Eylül döneminde bile görülmedi” dedi.
Gazetecilerin kamu yararına görev gördüğünü hatırlatan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi:
“Gazetecilere yönelik getirilen yasakçı uygulamalara bugün bir yenisi daha eklendi. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensuplarının Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacakları duyuruldu. Genelgede ayrıca gazetecilerin bazı Emniyet Hizmet Binaları’nda yer alan basın odalarına giriş kartlarını iade etmeleri de istendi. Ülke gündeminin ‘hırsızlık’, ‘yolsuzluk’ gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Gazeteciler halkın bilgi edinme hakkı adına kamu yararına görev görmektedirler. Bu genelge toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar, sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye’de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasaklama kararını kınıyor, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum.”

TGC gazetecilerin emniyet müdürlüklerine girmesinin yasaklanması kararını kınadı

“Emniyete basının girmesinin yasaklanması sansürdür” Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun açıklamasında şu görüşler yer aldı: “İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla, 22 Aralık tarihi itibariyle Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuruldu. Duyurunun ardından Vatan ve Gayrettepe emniyet binalarında görev yapan gazetecilerin şube giriş kartlarını iade etmeleri istendi. Alınan bu karar gazetecilerin halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engelleyen vahim bir karardır. Gazetecilere ‘bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ direktifi verilmektedir. İktidar ‘hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir. Demokrasinin varolduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez. Sonuç itibariyle bu karar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek vatandaşın bilgi edinme hakkının sakatlanması anlamına gelmektedir. Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan Emniyetin bu Anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez. Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini istiyoruz.”