Ekonomi
29 Mayıs 2023 14:52 Son Güncelleme: 29 Mayıs 2023 14:52

Emlak vergisinde süre doluyor: Son tarih yaklaştı…

2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 1'inci taksit ödemeleri için verilen süre 31 Mayıs Çarşamba günü sona eriyor. 2. taksit ödemeleri ise 30 Kasım tarihine kadar yapılabilecek.

2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisi 1. taksit ödemeleri için verilen süre 31 Mayıs Çarşamba günü sona eriyor.

Emlak vergisi birinci taksiti mart, nisan ve mayıs aylarında, 2. taksiti kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödenebiliyor. 1. taksit için son ödeme günü 31 Mayıs Çarşamba olarak belirlenmişti. Emlak vergisi, gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenecek olup, ödeme yöntemleri ile ilgili olarak gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeden bilgi alınması mümkün. Ayrıca birçok belediye internet üzerinden ödeme alabildiği gibi, bazı belediyeler için vergi ödemeleri e-Devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Emlak vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda, geciken taksit tutarı için ödemenin geciktiği her ay ve kesri için yüzde 2.5 olarak uygulanacak.

2023 YILI VERGİ DEĞERLERİ YÜZDE 61 ARTTI

Emlak Vergisi Kanunu’nda yer alan bina ve arazi de farklı vergi oranları uygulanıyor. Bina vergisinin oranı meskenlerde binde 1, diğer binalarda binde 2 iken, arazide binde 1 ve arsalarda ise binde 3.

Bina, arsa ve arazilere ilişkin vergi oranları büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanıyor. Yeni inşa edilen bina veya binaların vergisi ise arsasının (veya arsa payının) vergisinden az olamıyor. Bu hüküm binaların inşalarının sona erdiği yılı takip eden bütçe yılından itibaren 4 yıl boyunca uygulanıyor.

ETİKETLER
#emlak vergisi