Emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm merak edilenler! 10 soru yanıt buldu…

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmayan emeklilere tek seferlik olarak 5 bin lira ikramiye ödeneceğini açıkladı. İkramiyeyle ilgili merak edilen 10 soru yanıt buldu.

Emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm merak edilenler! 10 soru yanıt buldu… - Sayfa 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası emeklilere ödenecek ikramiye tutarını açıkladı. Buna göre emeklilere, bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ikramiye ödenecek. İkramiyenin bütçeye maliyeti 61 milyar lirayı geçecek ve ikramiyeler kasım ayının ortasına kadar hesaplara yatırılacak. Peki, kimler ikramiyeden yararlanacak, kimler yararlanamayacak?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emekliye ikramiyeyle ilgili gündemde olan soruları mercek altına aldı. 10 soruda 5 bin liralık ikramiyede merak edilenler...

111
Emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm merak edilenler! 10 soru yanıt buldu… - Sayfa 2

KİMLER YARARLANACAK?

İşçi, memur, Bağ-Kur, tarım Bağ-Kur kapsamındaki emeklilere 5 bin liralık ikramiye ödenecek. Böylece 12.5 milyon emekliye 5 bin lira ikramiye ödenecek.

211
Emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm merak edilenler! 10 soru yanıt buldu… - Sayfa 3

KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Emekli olmuş ancak çalışmaya devam eden ve hem emekli aylığı hem de çalıştığı işyerinden aylık maaş alanlara 5 bin liralık ikramiye yatırılmayacak. Emekli olduktan sonra işçi statüsünde bir işverene bağlı olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi yapılır. Bağ-Kurdan emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunmaya devam edenlerin emekli maaşlarında kesinti yapılmıyor, bu kişiler prim de ödemiyor. SGDP kesintisi yapılanlar 5 bin liralık ikramiye alamayacaklar. Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.

311
Emekliye 5 bin lira ikramiyede tüm merak edilenler! 10 soru yanıt buldu… - Sayfa 4

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR İKRAMİYE ALACAKLAR MI?

Dul ve yetim aylığı alanlar da ikramiye alacaklar, ancak hak sahiplerinin hisseleri oranında ikramiye alınacak. Örneğin, eşinin vefatı nedeniyle yüzde 50 hisse oranında ölüm aylığı alana 2.500 lira ikramiye ödenecek.

411