Gündem
29 Mayıs 2022 20:25 Son Güncelleme: 29 Mayıs 2022 21:11

Emekli Orgeneral Çevik Bir'in sağlık durumu kötüleşti! 'Demans' teşhisi konmuştu

28 Şubat davası kapsamında tutuklanan, müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'e demans teşhisi konmuştu. Bir'in hastalığının ilerlediği, 2 haftadır nerede olduğunu bilmediği iddia edildi.

Demans hastalığına yakalanan ve 28 Şubat davası kapsamında tutuklanan eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in kardeşi Gülören Pişmişoğlu, abisinin son iki haftadır nerede olduğunu bilmediğini, gözlerinin küçüldüğü ve kilo kaybettiğini söyledi.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk’e konuşan Pişmişoğlu, “Abim her gittiğimde beni tanıyordu. Nerede olduğunu biliyordu. Ancak son iki haftadır nerede olduğunu da bilmiyor, beni de tanımıyor. Gözleri küçülmüş, kilo kaybetmiş. Gördüğünüzde hasta olduğunu anlamamanız mümkün değil. Nöroloji kontrolüne gitti. ‘Ben bugün çok kötüyüm. 4 saattir Buca'da dolaştığım için yoruldum. Ben gidip uyuyayım' dedi. Hastaneye gittiğini bile unutmuş” dedi.

Öztürk, Çevik Paşa'ya görevliler de ‘Nasılsınız?’ diye sorduğunda hep ‘Turşu gibiyim. Uyumak istiyorum’ karşılığını verdiğini yazdı. Son dönemde kardeşini de tanıyamadığını, onun bu durumunun oda komşusu Çetin Doğan'ı da üzdüğünü aktaran Öztürk, şunları kaydetti:

“28 Şubat Davası'ndan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan komutanlar için tek yol ve tek umut Anayasa Mahkemesi'ne yapılan ‘Hak ihlali’ gerekçesiyle yargılamanın yenilenmesi. Ancak, iş yoğunluğu nedeniyle mahkeme 10 aydır bu başvuruyu ele alamadı. Yaşları 75 ile 91 arasındaki emekli askerler terör suçlularının konulduğu cezaevinde çile çekiyor. Hiç değilse bu benzer durumdaki mahkumların hapis cezalarını evlerinde çekmeleri sağlanmalı.”

DEMANS NEDİR

Demans; hafızayı, düşünmeyi ve sosyal becerileri etkileyen bir grup semptomu tanımlar. Demans tek bir hastalık değildir. Aksine birçok türü vardır. En sık gözlenen türü olan Alzheimer demansı bütün demansların yaklaşık %60 ila %80’inden sorumludur. Bir inme sonucunda oluşan vasküler demans ise en sık gözlenen ikinci demans türüdür.  

Kelime anlamı olarak demans, Latince mens yani zihin kelimesinden türetilmiştir. Demans ise zihnin yitirilmesi anlamına gelmektedir. Bununla beraber demanslar, özellikle Alzheimer demansı bir anda oluşmaz, belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkar ve ilerleyicidir. Bazı demanslar ise vücuttaki bir maddenin eksikliğine ya da bir maddenin ya da ilacın yan etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu tip demanslar genellikle ilerleyici olmaz ve geri dönüşü vardır.