Medya
23 Oca 2012 14:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:15

ELİF ŞAFAK, THE ECONOMIST'E 'ZENNE'Yİ YAZDI!

Zenne filmi, The Guardian gazetesinde Elif Şafak'ın yazısıyla, The Economist'te film hakkındaki özel yazı ile yer buldu.

Son günlerin çok konuşulan filmi Zenne, dünya basınının da ilgisini çekmeyi başardı. CNN International, Alman ARD kanalı ve Reuters yaptığı özel röportajlarla Zenne'ye yer verirken; film, The Guardian gazetesinde Elif Şafak’ın yazısıyla, The Economist’te de film hakkındaki özel yazı ile yer buldu.

CNN bölge muhabiri Ivan Watson’ın, CNN International için, yönetmenler M. Caner Alper ve Mehmet Binay ile yaptığı ve daha sonra tüm dünyada yayınlanan özel röportaj; Binay’ın “Türkiye’de LGBT bireylerin de dahil olduğu her çeşit azınlık haklarını talep ediyor. Kabul görmek ve devletin kendilerini korumasını istiyorlar. Yaşayabilmek ve en başta öldürülmemek istiyorlar.” sözleriyle noktalanıyor. CNN International, aynı haberi bir diğer haber kanalı olan CNN Espanol’da da İspanyolca
olarak da yayınladı.

Reuters’ın yapmış olduğu “Gay Namus Cinayeti Filmi Türkiye’yi Sallıyor” başlıklı röportajda, Ahmet Yıldız’ı canlandıran Erkan Avcı; “Bir insanın olduğu kişi için özür dilemesi acımasız ve insanlık dışı bir trajedidir.” diyor. Avcı röportajda aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin, Ankara’dan bu tarz cinayetler için daha sert bir duruş talep etmesi gerektiğini vurguluyor. Reuters haber ajansında yayınlanan analiz, dünya üzerinde
onlarca gazetede de günlük baskılarda ve internette kopyalanarak yayınlandı.

“Zenne”; ünlü edebiyatçı Elif Şafak’ın “Türkiye’deki Homofobiden Duygusal Özüre” başlıklı yazısı ile de İngiliz The Guardian’a taşındı. Şafak; yazısında “Zenne” filminin esin kaynağı olan Ahmet Yıldız cinayetinin Türkiye’deki ilk nefret cinayeti ya da ilk gay namus cinayeti olmadığını, ancak bu kadar çok ilgi çekmesi açısından bir ilk olduğunu belirterek, ülkenin bu konuda her eçen gün biraz daha hassasiyet göstermeye başladığının altını çiziyor.

“Zenne”yi sayfalarına taşıyan The Economist ise, Türk ordusundaki eşcinsellerin varlığının tabu olarak kalabileceğini, ancak böylesine cesur bir filmin bu konudaki tartışmayı kuvvetlendirdiğini belirtiyor. Yazıda, 2008 yılında Ahmet Yıldız’ın eşcinsel olması nedeniyle, aile namusunu lekelediği için babası tarafından öldürülmesinden esinlenen filmin; Oscar ödüllerinin Türkiye’deki dengi olan Altın Portakal Film Festivali’nden 5 ödülle döndüğünü, hıncahınç bir salonda, nefesi kesilmiş jüri ile gözyaşlarına hakim olamayan seyircilerin, Zenne Can ile Ahmet’in askeri hastanedeki muayene sahnelerini ve muafiyet kağıtlarını alışını izledikleri belirtiliyor.

Alman ARD televizyonu da “tt” isimli kültür programında “ZENNE”ye geniş yer vererek, Kasım 2011’de Ankara’da gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk “LGBT” festivali Pembe Hayat KuirFest’ten bahsetti. Programda, Ahmet karakterinin babasını canlandıran Ünal Silver’le özel bir röportaj yer aldı ve oyuncunun 48. Altın Portakal Film Festivali sırasında kızının eşcinsel olduğunu açıklamasının yankıları ele alındı. Silver’in “Ben, çocuklarım kanser olursa üzülürüm, eşcinsel olursa değil” şeklinde yaptığı çarpıcı açıklama yer aldı.