Gündem
12 Haz 2012 00:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:46

ELİF ŞAFAK O REKLAMDA NEDEN OYNADI?

Balçiçek İlter'e konuk olan ünlü yazar oynadığı reklam filmi ve kürtaj tartışması hakkındaki sorulara yanıt verdi.

"BİR EDEBİYATÇI OLARAK ROL MODELİ OLMAK İSTEDİM"

Bir roman yazarı olarak kredi reklamlarında rol aldığı için popüler kültür eleştirileri alan Elif Şafak, kendini "bir edebeyitaçı olarak rol modeli olmak istedim" diyerek savundu. Şafak, yazar kimliğine vurgu eleştiriler için"edebiyat bir sırça köşk değildir" diyerek yanıtladı.

"ELİT KESİM NE YAPARSAN YAP ELEŞTİRİYOR ZATEN"

"Elit kesim içindeki adacıklar da var, ne yaparsan yap eleştiriyorlar zaten. Yeni olan farklı olan denenmemiş olan her şeye aynı tepkiler veriliyor Türkiye'de. Ben o tepkilere çok da kulak vermiyorum. Ama okurlardan gelen eleştirilere büyük önem veriyorum. Ben bu reklamın mesajını sevdim. Dünyaya tıpkı reklamdaki gibi insanların da iki kanatla geldiğini düşünüyorum. Hepimiz dünyaya kanatlarla geldik, yetenkelerle geldik, kişisel kabiliytlerle geldik, uçabiliriz... Bunu teşvik edebiliriz... Bence bu ülkede edebiyatçıların rol modeli olarak gösterilmesi önemli bir şeydir. Bir sporcunun rol modeli olrarak gösterilmesi önemli bir şeydir. Bir heykeltraşın, bir müzsiyenin, ressamın... Buna edebiyatçılar da dahildir. Edebiyatçılar diğer sanatçılardan daha öte varlıklar değiller. Edebiyat bir sırça köşk değil. Sadece bireysel yeteneklerin teşvik edilmesi gerekiyor. Ben bir edebiyatçı olarak rol model olmak istedim."

KÜRTAJ YASAĞI ÇOK SAYIDA KADIN ÖLÜMLERİNE YOL AÇACAKTIR

Elif Şafak gündemdeki kürtaj tartışmasına da katılırken, yasaklanmaması gerektiğini savundu. Şafak, kürtaj yasağının merdiven altı uygulamalar sonucu çok sayıda kadın ölümüne neden olacağına vurgu yaptı.

"Endişeyle takip ediyorum kürtaj tartışmasını. Bir çok konudaki kutuplaşma ve sertleşme tavrı burada da yaşanıyor. Meydanlardaki bazı pankartlarda çok sert olabiliyor. Ben hiç bir kadının isteyerek kürtaj yaptıklarını düşünmüyorum. Bu çok zor bir karar. Pat diye verilen bir karar değil. Kürtaj yasağının merdiven altında kürtaj girişimleri nedeniyle çok sayıda ölüme yol açacağını düşünüyorum. Kürtajın bazı yasal sınırlar içinde olması normal ama yasaklanması çok yanlış olur. Bu konu biraz özel bir konu olduğu için kim bilir nice hikayeleri duyamıyoruz. Yasaklandığı zaman parası olan yutdışına gidecektir ama diğerleri sağlıksız, kötü koşullarda yaptırabilir ve çok kötü sonuçlar ortaya çıkabilir