Gündem
26 Mar 2011 08:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:10

ELİF ŞAFAK GUARDIAN'DA YAZACAK!

Elif Şafak, bundan böyle ayda bir düzenli olarak Guardian gazetesinin web sitesinde makaleler yazacak.

İngiliz Guardian gazetesinde Avrupa'nın çeşitli yerlerinden yazar, entelektüel ve akademisyenlerin katıldığı Comment is Free Europe (Yorum Serbest Avrupa) köşesinde edebiyat, kültür ve kadınlık ekseninde makaleler kaleme alacak olan Şafak bugün Twitter'dan ilk yazısını böyle duyurdu:

Bundan boyle ayda bir yazacagım Guardian gazetesi websitesinde yer alan ilk yazı, sevgilerimle http://www.guardian.co.uk/profile/elif-shafak

İlk yazısında töre cinayetlerini ele alan Şafak'ın yazısından bir bölüm şöyle:

CİNSİYETLERE FARKLI HAYSİYET KRİTERLERİ
"Türkçe’de 'haysiyet'i ifade eden birden fazla kelime var, hepsinin de farklı yan anlamları bulunuyor. Erkeklerin haysiyeti 'namus' kadınların aracılığıyla tanımlanıyor. Bir kadın alçaltıcı bir şey yaparsa, bu bütün ailesine utanç kaynağı oluyor. 'Onur' sözcüğü daha maskülen ve birinin ülkesi, milliyetçiliği gibi kavramlarla ilişkilendirilerek kullanılıyor. 'Şeref' sözcüğü ise hem kadınlar hem de erkekler için kullanılabilir, ayrıca kadeh tokuştururken de bunu birinin 'şerefine' yapıyoruz. En önemli olanı farklı cinsiyetler için farklı haysiyet kriterleri kullanılıyor olması."

Makalede, 8 Mart'ta Ankara'da gerçekleşen ve töre cinayetlerini protesto eden eylemde çekilen bu fotoğraf kullanıldı: