Elektrik faturasını düşürmenin yolları açıklandı!

Elektrik faturalarında kademeli sisteme geçilirken 150 kilovatsaat altına yüzde 50, üstüne ise yüzde 125 zam geldi. Peki ortalama bir ailenin 150 kilovatsaat elektrikle yaşaması mümkün mü? Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu püf noktaları açıkladı.

Elektrik faturasını düşürmenin yolları açıklandı! - Sayfa 1

Kademeli elektrik faturası dönemi

 Cep delecek kademeli tarife uygulaması bu ay başladı. Belirlenen asgari kullanım miktarına göre faturalar fiyatlandırılacak. Buna göre; elektrikte mesken aboneler için aylık 150 kilovat saate (kWh) kadar olan tüketim miktarı için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh’in üstündeki kısmı için ise 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacak.

117
Elektrik faturasını düşürmenin yolları açıklandı! - Sayfa 2

Faturayı düşürmek zor olacak

 Peki 150 kWh olarak belirlenen tüketim miktarı üstüne çıkmamak mümkün olabilir mi? Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin (TMMOB) elektrik, doğal gaz ve petrol ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamlarla ilgili açıklamasında Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketimi 230 kWh olduğu ifade ediliyor.

217
Elektrik faturasını düşürmenin yolları açıklandı! - Sayfa 3

Zor ama imkansız değil

 Bu aile 1 ayı 150 kilovatsaat enerji harcayarak geçirebilir mi? BBC Türkçe'ye konuşan Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Sinan Küfeoğlu'na göre bu biraz zor ama imkansız değil.

317
Elektrik faturasını düşürmenin yolları açıklandı! - Sayfa 4

Faturaların okunma bilgisi bölümünde Tek Zamanlı, Gündüz, Puant ve Gece diye bölümler mevcut. Bu kullanıcılara tek zamanlı ya da üç zamanlı sunulan bir tarifeyi gösteriyor.

417