Gündem
07 Ara 2010 14:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:51

ELEKTRİK DAĞITIM İHALESİNİ HANGİ MEDYA PATRONU KAZANDI?

2.2 milyon aboneye sahip olan İstanbul Anadalu Yakası Elektrik Dağıtım ihalesini, Boğaziçi Elektrik'i de alan MMEKA kazandı. MMEKA, 1 milyar 813 milyon dolar teklif etti.

MMEKA Makine şirketi Kazancı Holding yönetiminden ayrılan Mehmet Kazancı ve Çukurova grubunun patronu Mehmet Emin Karamehmet tarafından kuruldu. Şirket daha önce de İstanbul Avrupa Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 990 milyon dolar ile İş-Kaya İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu olarak vermişti.

Türkiye elektrik dağıtım sektöründe perde son ihalelerle kapanıyor.

TEDAŞ'ta kalan son üç dağıtım şirketinden biri olan İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım (AYEDAŞ) ihalesi yapıldı. İhaleyi İstanbul'un Avrupa Yakası'nı kapsayan Boğaziçi Elektrik ihalesini 3 milyar dolara alan MMEKA AYEDAŞ'ta da mutlu sona ulaştı. MMEKA 1 milyar 813 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazandı.

11 firmanın katıldığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 600 milyon dolar olarak belirlendi. İlk elemeli turda teklif 1 milyar 217 milyon dolara çıkarken, Palmet Enerji A.Ş. elendi.

İkinci elemeli turda teklif 1 milyar 410 milyon dolara çıktı ve Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.ihale dışı kaldı.

Üçüncü elemeli turda tutar 1 milyar 573 milyon dolara yükseldi ve IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu elendi.

Dördüncü elemeli turda en yüksek tutar 1 milyar 691 milyon dolar olurken, en düşük teklif vererek elenen firma Türkerler İnşaat oldu. Son elemeli turda Emkat Ortak Girişim Grubu ihale dışı kaldı.

AÇIK ARTIRMA 1.8 MİLYAR DOLARDAN BAŞLADI

İhalede açık artırma için başlangıç tutarı 1 milyar 810 milyon dolar olarak belirlendi. İhalede artırım tutarı ise en az 1 milyon dolar olarak açıklandı.

Açık artırmada ilk olarak Aksa Elektrik mola aldı ve çekildi. MMEKA 1.811 milyar dolar, Yıldızlar 1.812 milyar dolar teklif etti. Enerjisa ihaleden çekildi. Park Holding de çekildi. Cengiz-Kolin 'teşekkür' edip çekildi. MMEKA mola istedi, 1.813 teklif etti. Yıldızlar çekildi. İhaleyi böylece 1 milyar 813 milyon dolarlık teklifle MMEKA kazandı.

2.2 MİLYON ABONE

AYEDAŞ, İstanbul Anadolu Yakası'nda faaliyet gösteriyor. Söz konusu elektrik dağıtım şirketinin abone sayısı 2 milyon 242 bin 189, elektrik tüketim miktarı 8 milyon 582 bin 325 megavat, kayıp kaçak oranı yüzde 7,5 civarında ve Türkiye dağıtım payı ise yüzde 6.3 düzeyinde. Söz konusu bölge 26 yıllığına özelleştirilecek.

ÖDEME PEŞİN OLACAK

AYEDAŞ ihalesini kazanan yatırımcı bedeli peşin olarak ödeyecek. İstanbul Anadolu Yakası'nın ardından bugün Akdeniz ve Toroslar Elektrik de özelleştirilecek.

KİMLER TEKLİF VERMİŞTİ?

1-Aksa Elektrik Perakende Satış A.Ş.
2-MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş.
3-Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.Ş.
4-Yıldızlar SSS Holding A.Ş.
5-Enerjisa Elektrik Dağıtım A.Ş.
6-Park Holding A.Ş.
7-Emkat Ortak Girişim Grubu
8-Palmet Enerji A.Ş.
9-Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim Ticaret ve Sanayi A.Ş.
10-Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu
11-IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Eren Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu