Elden maaş veren yandı: Tek tek tespit edilecek, büyük cezalar kapıda

İşverenlere, çalışan haklarına ilişkin düzenlemelerle birlikte cezalar artıyor. SGK, hatalı işlem yapanlara yüksek cezalar uygulayacak ve eksik primlerin ödenmesini talep edecek.

Elden maaş veren yandı: Tek tek tespit edilecek, büyük cezalar kapıda - Sayfa 1

Çalışanların haklarıyla ilgili yeni düzenlemeler gelirken, işverenlere yönelik cezalar da artıyor. Çalışanının maaşını asgari ücret göstererek eksik prim yatırıp kalan maaşı elden veren, meslek kodunu yanlış giren ve çalışanına haklarını vermeyen işveren için zorlu bir dönem başlıyor.

110
Elden maaş veren yandı: Tek tek tespit edilecek, büyük cezalar kapıda - Sayfa 2

Çalışanlara hakkı olanı vermeyen bu işverenler için verilen cezalar, yeni yılla birlikte artıyor. Ayrıca bu işverenler hem ceza hem de tazminat ödemesi gerçekleştirecek.

210
Elden maaş veren yandı: Tek tek tespit edilecek, büyük cezalar kapıda - Sayfa 3

HATALI KOD GİRİLİYOR

Sigortalı çalışanların işe giriş ya da ayrılış bildirgesinde hata yapan, sigortalının meslek kodunu hatalı giren işveren, cezaya hazır olsun. Çünkü bu belgelerde hata yapmak, bazı sorunları beraberinde getiriyor. Bazı iş yerlerinde, sigortalı çalışanların meslek kodları yanlış, eksik veya hatalı giriliyor.

310
Elden maaş veren yandı: Tek tek tespit edilecek, büyük cezalar kapıda - Sayfa 4

Gerçeğe aykırı meslek kodu düzenleyen işveren 1341 TL, geçersiz bordro düzenleyen işveren 6 bin 707 TL, işe girişi bildirmeyen işveren 26 bin 829 TL, kayıt ibraz etmeyen işveren 161 bin TL ceza ödeyecek. Ayrıca eksik bildirdiği primleri de yatırması gerekecek.

Hatalı girilen meslek kodları, çalışanın aldığı maaşın da belirleyicisi oluyor. İş Kanunu kapsamında belirli iş koduna dahil edilen kişilerin aldıkları ücret, belirli rakamların altında kalamıyor.

410