Gündem
08 Mar 2010 11:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

ELAZIĞ'DA DEPREM OLDU, HANGİ KANALLAR UYUDU? İŞTE HABER KANALLARININ DEPREM SONRASI DURUMU!..

Elazığ'daki deprem felaketinden sonra Medyaradar editörleri haber kanallarını takibe aldı.İşte halkımızı bilgilendirdiğini iddia eden haber kanallarının acıklı karnesi...

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre saat 04.32'de merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesi Başyurt beldesinde 6.0 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi.

Saat 05:30'dan itibaren Medyaradar'ın ekran karşısındaki mesaisi başladı. Elde kumanda aleti haber kanallarını taradı durdu. Depremde ilk olarak 07:15'den itibaren kendisi de Elazığ'lı olan deprem konusundaki en yetkin isimler arasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür televizyonlara çıkmaya başladı ve bilgi verdi.

Deprem felaketinden hemen sonra Medyaradar editörleri de uyandı, yatağından fırladı. Hemen televizyonlarının başına geçti. Editörlerimizin radarına takılan bilgileri yorumsuz olarak aktarıyor ve haber kanallarımıza dair değerlendirmeyi siz yüce Türk izleyicisine bırakıyoruz. İşte halkımızı bilgilendirdiğini iddia eden çoğu sözde haber kanallarımızın acıklı karnesi:
...........
05:30-06:00 arasında hemen her haber kanalı gerek alt yazıyla gerek nöbetçi spikerleriyle depremi duyurmaya başladılar.

Oscar törenini canlı yayınlayan NTV arada bir sunucusu aracılığıyla depremden izleyenlerini haberdar etti.
 
Radar operatörünün 07:00'den itibaren radarına kaydettiği notlar şöyle:

------------------------
07:15
NTV Sunucusu Burcu Kaya
: ''Depremle ilgili son bilgiler böyle. Muhabirimiz ....... ...... açıklamalarını ekranlarınıza getirdik!!! Pes doğrusu. Muhabir bildirir, açıklamaz!!!
---------------------
07:45
24 Haber kanalında
Bir okulun Okyanus Koleji'nin yöneticisi eğitimin önemini ve Kadınlar Gününü konuşuyor. Son Dakika bandıyla da arada bir depreme ilişkin bilgi aktarılıyor. 07:53'de Sağlık programının tanıtımı ekranda. Aynı dakikalarda NTV, CNN Türk ve Habertürk deprem yayınında...
---------------------------------
07:55
SKY Türk adlı kanalda
Lokomotif adlı bir program yayında ve İskenderun'da bir aşçı ince yufka şeklinde kestiği etin nasıl terbiye edildiğini anlatıyor.
---------------------------------------------
07:50
Cem TV Depremden bi haber...
Son Dakika bandı da yok ekranda. ''3 Kardeşin Öyküsü'' adlı bir belgesel yayınlanıyor.
---------------------------------------
07:58
Samanyolu Haber
kanalında gün içi yayınlanacak programların tanıtımı var... Ardından 07:59'da Nurettin Arslan Karakoçan Bld. Bşk. Yayına bağlanıyor... ''Hayırlı yayınlar'' diliyor bol bol.. ''İlçemizde aslında kötü bir durum yok. Sadece 5-6 köyde hasar var'' diyor.  (Oysa depremde ağır hasar gören ve onlarca kişinin öldüğü köyler bu ilçeye bağlı)
------------------------------------
08:01 
TGRT Haber: Ekranda sunucu yok...
İHA'nın bölgeden gönderdiği görüntüler yayınlanıyor ve bir erkek sesi de görüntüleri anlatıyor. Bir ara İHA muhabirine bağlanıyor yüzü hiç gösterilmeyen kişi... ''Alo, Erol duyuyor musun?'' sorusuna muhabir ''buyurun'' karşılığını veriyor... Yüzünü görmediğimiz ses, ''Erol Kara İHA muhabiri, beni duyuyor musun?'' diye soruyor... Erol anlatıyor edindiği bilgileri ve gözlemlerini... Gizemli ses ''Bi gelişme olursa sana yine bağlanacağız Erol'' deyip ''11 ölünün öldüğünü son dakika bilgisi olarak size aktarayım'' diye garip bir ifadeyle devam ediyor bilgileri aktarmaya.  Erol Kara (İHA Muhabiri) ekrandan ayrılalı 4 dakika olmuş saat 08:06 ama hala adı ekranda.
----------------------------------------------
08:07
24 Haber kanalının ekranında hava durumu var...
Keşke deprem bölgesindeki hava durumu aktarılsa. Anlaşılan parasızlık kanalın canına tak etmiş, maaşlar zor bela ödeniyor. Sponsordan gelecek mangır kaygısıyla olsa gerek bol bol önceden bandı hazırlanmış hava durumu yayınlanıyor. Bu tür durumlarda normalde ağırlıklı olarak deprem bölgesindeki hava durumu verilir. Saate bakıyoruz 08:09 – 08:10 arası.... Kanalda gün içi ve akşam süresince hangi programların yer alacağının tanıtımı yapılıyor...
------------------------------------------
08:11
SKY Türk haber kanalında depreme ilişkin bilgi
Son Dakika bandıyla duyuruluyor. Ekranda İdris Akyüz'ün ''Omdusman'' adlı medya programı var. Bant yayını. Hafta sonu Cuma gecesi kaydedilmiş bir program. İdris Akyüz ''bu akşam Başbakan'ın gazetecileri televizyoncuları disipline etme yaklaşımını Ayşenur Arslan'la konuşacağız'' diyor...
------------------------------------------
08:15
TGRT haber kanalında ''Huzura Doğru Sohbet''
adlı dini ve ahlaki muhabbet ekranda yayına giriyor...
------------------------------------------
08:15
Cem TV ''Medyada Bugün'' diye bir program
, spiker hanım gazetelerin ana sayfa haberlerini okuyor... Taze haber var ama onlar 24 saat eskimiş, hatta kimisi 48 saat bayat haberleri aktarıyor...
------------------------------------------------------
08:15
TRT Türk ''Haberdar''
adlı Türk ve Dünya gazetelerinden birinci sayfa haberlerinden derlemeleri aktarıyor... Depreme dair son dakika veya son durum bandı da yok ekranda. Yani depremden ''haberdar'' değiller gibi.
----------------------------------
08:17
Samanyolu Haber
kanalında gazetelerin spor sayfalarından derleme aktarılıyor...
-----------------------------------
08:20
Habertürk Spiker
kızımız telefon hattındaki Prof. Dr. Okan Tüysüz'ü duyuruyor: ''Telefon hattımızda İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Endüstrisi'nden Prof. Dr. Okan Tüysüz var'' diyor... Oysa Endüstri değil Enstitüsü demesi gerekiyor. Ama genç spiker de haklı; deprem Türkiye'de 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin ardından maalesef endüstriye dönüştürülmüş durumda...
------------------------------
08:20
24 Haber Kanalı ''Son Dakika'' bandı
eşliğinde ''Sağlık Merkezi'' adlı sponsorlu program yayınlıyor. Ne de olsa para lazım kanala. Haber de çerez olarak veriliyor. Ama eğer Başbakan Erdoğan konuşuyor olsaydı o anda bi yerlerde, Beyin ve Omurilik Tümörlerini anlatan Operatör Doktor Ayhan Kara'nın tırnağı dahi ekrana gelemezdi. 08:25'de de Son Dakika bandı kaldırılıyor. Yani her şey güllük gülistanlık memlekette.
------------------------------------
08:26
NTV, CNN Türk ve Habertürk Depremin
meydana geldiği köylerin bağlı bulunduğu Kovancılar İlçesi Belediye Başkanı Yanılmaz'a dayanarak ölü sayısının 38'e yükseldiğini aktarıyor. Deprem felaketine ilişkin ilk grafik NTV'de ekrana yansıyor. Nihayetttttt... Harita üzerinden deprem bölgesinin yeri de ekranda....
------------------------------------
08:37
TRT 6 (Şeş) Depremden
bi haber. Efsaneya Zorro adlı bir çizgi film yayınlanıyor... Ne bant ne de spiker ile depreme değiniyor...
---------------
08:38
TRT Gap Doğu
ve Güneydoğu'ya yönelik yayın yapan kanalda 8. Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanları Toplantısı dolayısıyla stüdyoda konuklarla sohbet var... Depremden TRT Gap da bi haber. Ne Son Dakika bandı ne de spikerler depremden izleyen haberdar ediliyor.
------------------------------
08:40
TRT 2 Çok şükür
TRT'nin bu kanalında depreme ilişkin haber bant şeklinde de olsa veriliyor...
----------------------------------
08:42
TGRT Haber
Tokat'ta Horasan harcıyla yapılmış bir medresenin ayakta kalmış kemerlerinin sağlamlığı anlatılıyor. Çifte Hamamlar'ın özelliği izleyene uzun uzun aktarılıyor. Kadın ve erkek girişlerinin özelliğine değiniliyor. Son Dakika bandıyla da Cemil Çiçek ve bazı bakanların deprem bölgesine gideceği aktarılıyor.
------------------
08:46
CNN Türk
Yukarıkanatlı Köyü Muhtarı Yadin Apaydın'a bağlanıyor.. Apaydın, ''Valla köyümüzde taş taş üstünde kalmadı. 3 ölümüz var'' diyor... Hayvanların telef olduğunu anlatıyor... Sunucu Özge Uzun muhtarı dinliyor, adam çok çok net ifadelerle köyün yerle bir olduğunu söylüyor ama Özge Hanım gene acaba dercesine dayanamayıp enterasan sorgulamalar yapıyor. Bacaklarıyla ve Ankara'da annesinin baktığını sık sık vurguladığı engelli çocuğunun durumuyla gündemde kalan spiker kızımız deha olduğunu ortaya koyuyor. Muhtarı dinledikten 1 dakika sonra ''Sadece 3 kişi mi hayatını kaybetti?'' diye skandal soruyu yöneltiyor.
------------------------------------------
08:52-08:54
24 Haber kanalı...
Ne de olsa AKP kanalı! Başbakanlık Bilgilerinin dışına asla çıkmıyor, çıkamıyor. Orası ne derse o. Ekranda Son Dakika bandı var. Elazığ'da Deprem üst başlığı altında ''Başbakanlık Afet Merkezi: 20 Kişi Hayatını Kaybetti'' bilgisi ekrana yansıtılıyor... Aynı dakikalarda NTV, CNN Türk ve Haber Türk ekranlarındaki bilgi ise şöyle: Elazığ'da Deprem- Elazığ Valiliği Kriz Merkezi: 38 Kişi Öldü, 10'u Ağır 50 Yaralı Var... Ve CNN Türk'ün ardından 08:56'dan itibaren NTV televizyonu da depremde en büyük hasarın meydana geldiği bildirilen Elazığ'a 21 jm. Uzaklıktaki depremin merkez üssü olan Okçular köyünden CANLI yayın görüntüleri ekrana taşıyor. NTV ölenlerin kimliklerini de fondaki bir erkek kanal görevlisinin sesiyle ekrana taşıyor; NTV canlı yayın ekibinden bir kişi ''Görüntü iyi mi abi?'' diyor ve kanal felakette ölenlerin ismini sıralıyor!
--------------------------------------
09:03
24 Haber kanalında
Elazığ muhabiri olduğu söylenen Fırat Öztürk, Moderatör Gökhan Gökçe'nin ölü sayısına ilişkin sorusuna ''Kesin ölü sayısı 20 diyor'' ısrarla. Ve 24 kanalı ölü sayısının 20'den fazla olduğunu ilk olarak saat 09:05'de yine Başbakanlığa dayandırarak 38 olduğunu haber vermeye başlıyor. Aynı dakikada NTV, CNN Türk ve Habertürk kanalları ise sayıyı 41 olarak izleyenlerine aktarıyor. 09:07'de ise NTV Elazığ Valisi Muammer Erol ise ölü sayısının 40'a yakın olduğunu anlatıyor.

İşte böyle sevgili ve sayın seyirciler. Medya Radar operatörü 09:10'dan itibaren haber kanalı iddiasındaki bi sürü ekranın rezalet derecesindeki yayıncılığına daha fazla dayanamayıp sadece NTV ekranından depreme dair her tür bilgiyi almaya karar veriyor.