Televizyon
13 Eyl 2013 11:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:39

EL CEZİRE MISIR YÖNETİMİNE DAVA AÇTI!

Mısır hükümetinin Kahire'deki ofisini kapatması üzerine harekete geçen El Cezire dava açma kararı aldı.

Katar merkezli televizyon kanalı El Cezire, Mısır’daki bürosunun kapatılmasının ardından, çalışanlarının suçlama olmaksızın gözaltına alındığını ve saldıya uğradığını belirterek Mısır yönetimine karşı dava açacağını duyurdu.

Kanal, uluslararası hukukta uzman olduğu bilinen Londra merkezli Carter-Ruck hukuk firması ile anlaştı. Ayrıca Birleşmiş Milletler ve uluslararası mahkemelere başvuru yapılacağı belirtildi. Kanaldan yapılan açıklamada, El Cezire yayınının Mısır’da yasadışı yollarla engellendiğine de dikkat çekildi. Mısır hükümeti tarafından devrik lider Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler yanlısı haber yapmakla suçlanan El Cezire’nin sözcüsü, “Kanal bu durumun devam etmesine izin veremez. Gazetecilerin özgür bir şekilde haber yapma hakları uluslararası yasalar tarafından korunuyor” dedi.

Sözcü, “Mısır’daki yeni rejim bu temel hakkı göz ardı ediyor ve ülkedeki özgür gazeteciliği susturmaya çalışıyor. Duyulan tek ses devlet tarafından kontrol edilen medyanın sesi oluyor. El Cezire avukatlarını, çalışanlarının korkusuzca Mısır’da görev yapmasını sağlamaları için bilgilendirdi” diye ekledi. El Cezire tarafından yayınlanan bir diğer açıklamada da, BM’ye Mısır’daki basın ve ifade özgürlüğünün ölmesine izin vermemesi yönünde çağrı yapıldı. Mısır ve El Cezire arasındaki gerilim Mısır hükümetinin geçtiğimiz temmuz ayında kanalın Kahire ofisinde arama yapılması kararı almasıyla başladı. Daha sonra El Cezire İngilizce servisinde çalışan üç gazeteci Mısır’dan sınırdışı edildi.

El Cezire’nin muhabirlerinden Abdullah El Şami ve kameraman Muhammed Bedir de bir ayı aşkın bir süre boyunca Mısır’da tutuklu kaldı. Kanala dava açma kararını aldıran en büyük etkenlerden biri ise geçtiğimiz haftalarda El Cezire’nin Kahire ofisinin kapatılması oldu. Mısır İdare Mahkemesi, El Cezire’yle beraber Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Ahrar 25, Ürdün’den yayın yapan Yermuk ve Hamas’a yakın olarak tanınan Kudüs televizyon kanallarının yayınlarının durdurulmasını kararlaştırmıştı.