Gündem
01 Mayıs 2011 06:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:18

EKSİK İNCELEMEDEN UZAN'A KONTÖR SÜRPRİZİ!

Cep telefonu kontörü sakladığı iddiasıyla, 3.5 yıl hapis cezasına çarptırılan firari işadamı Cem Uzan'la ilgili karar açıklandı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Mali Şube ekipleri, 19 Şubat 2004’te, firari işadamı Cem Uzan’ın Beykoz’daki villasına baskın düzenledi. Polis, baskında, villanın havuzunun alt bölümüne saklanmış toplam 3 milyon 600 bin adet cep telefonu kontörü buldu. Kontörler ile birlikte, villada bulunan değerli tablolar, yaklaşık 4 bin şişe şarap ve şampanya ile BDDK’nın el koyduğu İmar Bankası hesaplarının tutulduğu yedekleme dosyalarına da el konuldu. Savcılık soruşturması sonunda Uzan hakkında, 2005 Ocak’ta, “dolandırıcılık” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açıldı. Küçükçekmece 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde Haziran 2009’da Uzan’a dolandırıcılık suçundan 3 yıl 6 ay 15 gün hapis cezası verildi. Kararı ertelemeyen mahkeme, cezayı paraya çevirme yoluna da gitmedi.

Karar kaçırttı

Davayı zamanaşımına uğratma taktikleri tutmayan ve hapis yatma ihtimalini de göze alamayan Uzan, 2009 Eylül’de ülkeden kaçtı. Bu süreçte avukatları kararı temyiz için Yargıtay’a taşıdı. Yaklaşık 2 yıldır Fransa’da yaşayan ve bu ülkeye iltica talebinde bulunan Uzan’a, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nden müjdeli haber geldi. 11. Ceza Dairesi, Uzan’la ilgili kararı, “eksik inceleme” yapıldığı gerekçesiyle “esastan” bozdu.

Dava dosyası, Yargıtay’ın bozma kararının ardından geçtiğimiz günlerde, Küçükçekmece 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Söz konusu davada, bozma ilamı doğrultusunda, şüpheli Cem Uzan’ın evinde bulunan kontörlerin şirket kayıtlarında olup olmadığı, bunların kayıtlardan silinip silinmediği sorulacak. Şirketin bu nedenle zarar uğrayıp uğramadığı, mahkemece atanacak bilirkişiler tarafından ayrıntılı bir biçimde incelenecek. Şirket yönetcilerine, olayların gelişiminden haberdar olup olmadıkları sorulacak. Karar, tüm bu deliller toplandıktan sonra verilecek..

Türkiye’ye döner mi?

Uzan’ın avukatlarından Celal Ülgen, “Yerel mahkeme kararının müvekkiliniz lehine çıkması durumunda Cem Uzan’ın, hukuki yönden ülkeye dönüşünün yolu açılır mı?” sorumuza, “Bunu söylememiz için henüz erken. Sürece bir bakalım, ondan sonra değerlendiririz” yanıtını verdi.