Ekran Kedisi haberi verdi: Yılbaşına kadar hangi diziler yayından kalkacak?

Medyaradar'ın televizyon dünyasını mercek altına alan yazarı Ekran Kedisi, Yılbaşına kadar yayından kalkacak dizileri kaleme aldı.

Güzel başlık olmuş değil mi? İlginizi çekmiş olmalı ki bu yazıyı okuyorsunuz. “Yayından kalkacak dizileri nasıl bilebilir ki !” dediğinizi duyar gibiyim. Müneccim olmadığıma göre bir bildiğim olmalı değil mi?

Aslında bunu bilmek için ne müneccim olmaya, ne de bir yerlerden tüyo almaya ihtiyacım yok. Çünkü aslında reytinglere doğru gözle bakarsanız bunu hepiniz bilebilirsiniz.

İsterseniz konuya reytinglerle başlayalım.

Türk televizyonculuğu bilindiği üzere reklam gelirleri ile ayakta duruyor. TRT hariç. Çünkü onun parasını biz vergilerimizle ödüyoruz. ( Bu konuya da bir başka yazımda detaylı bir şekilde değineceğim )

Reklam gelirleri ise reytinglerle doğru orantılı. Reyting dediğimiz olayı da kısaca şöyle anlatayım. Tüm gün televizyon izlenme oranı içerisinde o program ya da dizinin payına reyting diyoruz. ( En kaba tabirle böyle açıklanabilir )

Gayet basit bir matematik hesabı , “reklam geliri - dizi maliyeti = kar yada zarar.”

Eğer dizi zarar ediyorsa kaldırılıp yerine hemen başka bir dizi konulur. Nasıl olsa memlekette dizi çok!

İsterseniz bu konuyu biraz açalım.

Bir dizinin reklam geliri o dizinin aldığı reyting ile doğru orantılıdır. Taksimetre gibi düşünün. Aldığı reyting x reklam birim fiyatı = o dizinin kazandığı paradır. İyi bütçeli bir dizinin alması gereken reyting oranı 7'dir. Eğer 7 reytingin altına düşerse o dizi zarar eder ve kanalı zor durumda bırakır.

Buna geçen sezonun fenomen dizisi Muhteşem Yüzyıl’ı örnek verebiliriz. Muhteşem Yüzyıl’ın geçen sene Star Tv’ye bölüm başı maliyeti 1,5 milyon tl idi. Tabii geçen sene 7 reytingin altında kalınca da kanala epey bir maliyeti olmuştu. Sanırım buraya kadar gayet açıkça anlatabildim.  Bunun gibi diziler hangileri derseniz büyük prodüksiyonlu, ünlü oyuncuların olduğu dizileri örnek verebiliriz. Mesela bu sezonun fenomen işi “İçerde” dizisi.

Şimdi gelelim bu hesaptan yola çıkarak, en geç Yılbaşına kadar yayından kalkacak ya da kalkması gereken dizileri söylemeye. Kalkacak diyorum çünkü bu diziler kanalı zarara uğratıyor ve kanal bunu yayından kaldırdığı anda yerine 5 farklı alternatif bulabilir. ( Bu da dizi sektörünün geldiği vahim durumu gösteriyor aslında. )

Pazartesi günleri, bu sezonun dizileri için deyim yerindeyse kurtlar sofrası. Kanalların en iddialı işleri orada. Bu sezon Show Tv “İçerde” dizisiyle bugünün birinciliğini ele geçirdi. “İçerde” geçen sezon pazartesinin en çok izlenen işi “Kırgın Çiçekler"i de yerinden etti.

Ama asıl zararı Star Tv gördü. Geçen sene düşüşe geçen bir zamanların fenomeni Paramparça dizisi 3.5 reyting ortalaması ile ilk gidecek dizi. Ardından da Kanal D’nin bu sezonun iddialı işi ama tam bir fiyasko olan “Babam ve Ailesi” yayından kalkar. O da yine 3.5 reyting ortalamada.

Salı gününe bakarsak burada yayından kalkacak iki dizi görünüyor. Biri Show TV’nin absürd komedisi “Gülümse Yeter”. Bu dizi 3.5 reyting ortalaması ile gidiyor çünkü. Diğeri ise Fox Tv’nin bu sezonki bir diğer fiyasko işi “Familya” dizisi. Bu dizi de 2.5 reytingi zor görüyor.

Çarşamba gününün yayından kaldırılacak dizisi ise 2.5 reyting ortalamasıyla Show Tv’nin yaz sezonunda kışa çektiği ama istediğini bulamadığı "Aşk Laftan Anlamaz" dizisi.

Perşembe günlerinin zarar eden ve kalkması gereken dizisi Atv’de “Yeter” , Kanal D’de ise “Bordum Masalı” dizileri. Yeter 3 reyting ortalamaya sahip, Bodrum Masalı ise 4 reytingde. Ama “Yeter” kanalla olan bağlantısından dolayı devam edebilir. Bunu da bir yere not alın.

Gelelim Cumartesi gününe. ( Merak etmeyin Cuma’yı unutmadım ama orada durumlar iyi )Burada iki tane dizi yayından kalkar. Bunlardan biri yine Fox TV’nin büyük umutlarla başlattığı ve başrolünde dizi izleyicisinin yakından tanıdığı Kutsi’nin rol aldığı 4 reyting ortalaması olan “Kalbimdeki Deniz” dizisi. Ki bence senaryosu çok başarısız. Diğeri ise Kanal D’nin 3 reyting ortalamalı “Tatlı İntikam” dizisi.   

Gördüğünüz gibi bir çok dizi yılbaşını görmez ama yerlerine gelecekler daha mı iyi olur o da bilinmez. Bekleyip göreceğiz.

E-Mail: medyaradar@gmail.com