Ekonomi
26 Eki 2023 08:10 Son Güncelleme: 26 Eki 2023 08:11

Ekonomist Selçuk Geçer dolar için tarih verdi! ‘17 lira birden fırlayacak…’

Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kurunda yaşanacak gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. Geçer doların 2024 yılında önce 45 lirayı sonra 60 lirayı göreceğini söyledi.

Ortadoğu'daki gerginlik dünya ekonomisine yansıdı. Yeni rekorlar kıran dolar kuru son olarak 28,14 TL seviyesine yükseldi.

Bu gelişmelerin ardından ekonomist Selçuk Geçer, ekonomik durumun ciddi bir sıkıntıya gireceği iki tarih hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin döviz piyasasında zorlu bir döneme gireceği uyarısında bulunarak dolar kurunun 45 lirayı aşabileceğini söyleyen Geçer, Fed’in 2023 yılı için son faiz artırımı kararı aldığını hatırlatarak Fed’in faiz artırımına devam etmesinin doların değerini artırdığını vurguladı. Bu durumun, gelişmekte olan ülkeler için olumsuz bir etki yarattığını ifade etti.

Selçuk Geçer’e göre, Avrupa Merkez Bankası’nın da faiz artırımına gitmesi, euronun dolar karşısında değer kazanmasına yol açabilir.

“DOLARIN GERÇEK DEĞERİ 45 LİRA”

Doların gerçek değerinin şu an itibariyle 45 Türk lirası olduğunu ifade eden Selçuk Geçer ancak yerel seçimlere kadar 35 TL bandında kalacağını söyledi.

Yerel seçim sonrasında dolar kurunun hızla yükseleceğini belirten ekonomist, 45 lira sınırını aşabileceğini iddia etti. Ayrıca, 2024 yılında enflasyonla birlikte doların 60 TL’yi geçebileceğini vurguladı.

Selçuk Geçer’in o açıklamaları şöyle:

“Ne diyoruz, şu anda doların gerçek değeri 45 lira sınırında. Buna 2024 yılının enflasyonunu da eklediğinizde Haziran 2024 gibi doların gerçek değeri 60 liraları geçecek ve göreceksiniz, bu kurun üzerindeki baskıyı tamamen kaldırmak zorunda kalacaklar.

Yani biz 2024 yılının ilk yarısının bitişiyle birlikte korkunç bir yükselişe geçecek döviz izleyeceğiz. Bu yapılacak ve yapılması da gerekiyor. Bunu yapmadan hiçbir şekilde kalıcı bir çözüm bulamazsınız.

BENZİNİN 80 LİRA OLACAĞI TARİHİ AÇIKLADI

2024'te bütçe giderlerinin 11.9 trilyon lira olmasını bekliyoruz. Yuvarlarsak 12 trilyon liralık giderlerimiz var. Bütçe giderlerini hala kısamıyorlar. Neden? Çünkü korkunç bir faiz giderin var. Deprem gideri falan değil korkunç bir faiz gideri. Yeniden Değerleme Oranı yine artacak. Tüm harçlar, kamu ile ilgili hizmetler, telefon harçların fiyatları artacak. Devletin belirlediği fiyatlar artacak. Benzin mazota şimdi 40 liraya aldığımız benzini belki de seneye litre fiyatını 80 liraya alacağız.”